Суркова С.А., Бармина Т.Н., Кайдулина А.А.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-15-40-47
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Сравнительный анализ молочной продуктивности коров при двухразовом и трехразовом доении животных.
Материалы и методы
Экспериментальные исследования проводились в условиях молочного комплекса по производству молока ООО СП «Донское» Калачевского района Волгоградской области. Объектом исследования служило дойное стадо голштинской породы. Кормление коров осуществлялось рационами, сбалансированными в соответствии с детализированными нормами кормления (Калашников А.П. и др., 2003), с учетом породы, возраста, живой массы и молочной продуктивности. В процессе исследований использовались данные бонитировочных ведомостей и производственных годовых отчетов хозяйства. При проведении опыта использовались зоотехнические и математические методы анализа.
Результаты
Переход с двухразового на трехразовое доение коров способствовало увеличению показателей их молочной продуктивности. В первый год средний удой увеличился на 183 кг, содержание белка – на 0,03%, на второй год – соответственно на 1083 кг и 0,03% при незначительном снижении содержания жира в молоке – на 0,01%. Количество коров с удоем более 8000 кг молока при переходе на систему трехкратного доения увеличилось на 3,2-4,7%.
Заключение
Анализ показателей молочной продуктивности коров выявил высокую эффективность трехразового доения в сравнении с двухразовым при интервале между дойками 8 часов.
Aim
Comparative analysis of milk productivity of cows with two- and three-time milking of animals.
Materials and Methods
Experimental research were carried out on basis of a dairy complex of farm enterprise «Donskoe», LLC, Kalachevsky District of Volgograd Region. The object of the study was the milking herd of the Holstein breed. he cows were fed with diets balanced in accordance with the detailed feeding norms (Kalashnikov A.P. et al., 2003), taking into account the breed, age, live weight and milk productivity. The data of appraisal sheets and annual reports of the farm were used in the research process.
Results
The transition from two-time to three-time milking of cows contributed to an increase in their milk productivity. In the first year, the average milk yield increased by 183 kg, the protein content – by 0.03%, in the second year – by 1083 kg and 0.03%, respectively, with an insignificant decrease in the fat content in milk – by 0.01%. The number of cows with a milk yield of more than 8000 kg of milk increased by 3.2-4.7% with transition to the system of three-times milking. Zootechnical and mathematical methods of analysis were used during the experiment.
Conclusion
Analysis of the milk production of cows revealed the high efficiency of three-times milking in comparison with two-times milking with an interval of 8 hours between milking.
АВТОРЫ / AUTHORS
С. А. Суркова
1 Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6;
2 Калмыцкий государственный университет имени Б.Б. Городовикова 358011, Россия, Республика Калмыкия, Элиста, 5 микрорайон, комплекс КГУ, строение 3, учебный корпус № 4
Светлана А. Суркова, 1 старший научный сотрудник отдела производства продукции животноводства, 2 магистрант
E-mail: api.niimmp@mail.ru; тел. 8 (8442) 39-13-24
Т. Н. Бармина
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Татьяна Н. Бармина
А. А. Кайдулина
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Айжань А. Кайдулина
About the Authors
S. A. Surkova
1Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation;
2 Kalmyk State University named after B.B. Gorodovikov educational building No. 4, building 3, KSU complex, microdistrict 5, Elista, Republic of Kalmykia, 358011, Russian Federation
Svetlana A. Surkova, 1Senior Researcher, Livestock Production Department and Master student
E-mail: api.niimmp@mail.ru; Belarus, тел. +7 (8442) 39-13-24
T. N. Barmina
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Tatiana N. Barmina
A. A. Kaidulina
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Aizhan A. Kaidulina
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Дунин М.И., Суслина Е.Н., Григорян Л.Н., Тяпугин Е.Е., Дунин М.И., Аджибеков В.К. Отечественное животноводство на пороге третьего десятилетия XXI века // Зоотехния. 2021. № 1. С. 7-9. https://doi.org/10.25708/ZT.2020.43.55.002.
2. Горелик О.В., Федосеева Н.А., Кныш И.В. Молочная продуктивность коров голштинских линий черно-пестрого скота // Известия Санкт-Петербургского государственного аграрного университета. 2019. Том 56, № 3. С. 99-105. https://doi.org/10.24411/2078-1318-2019-13099.
3. Токова Ф.М., Улимбашев М.Б. Реализация генетического потенциала молочной продуктивности голштинского скота разной линейной принадлежности // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2016. № 3 (137). С. 108-111.
4. Tuzov I.N., Ryadchikov V.G., Ratoshniy A.N., Kulikova N.I., Koshchaev A.G. Using Holstein cattle in conditions of the Krasnodar territory // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 2018. № 10 (12). С. 3160-3163.
5. Foksha V., Konstandoglo A. Dairy productivity of holstein cows and realization of their genetic potential // Bulgarian Journal of Agricultural Science. 2019. Vol. 25. P. 31-36.
6. Шушпанова К.А., Татаркина Н.И. Продуктивность коров голштинской породы // Вестник Курганской ГСХА. 2020. № 2. С. 44-47.
7. Пономарева Е.А., Татаркина Н.И. Молочная продуктивность коров голштинской породы различного происхождения // Вестник Курганской ГСХА. 2019. № 1. С. 43-45.
8. Лапотко А.М., Песоцкий Н.И. Сколько раз? – 1, 2, 3, или 4… и в какой час выгодно доить корову // Наше сельское хозяйство. 2010. № 11. С. 27-31.
9. Горелик О.В., Федосеева Н.А., Киселев Л.Ю., Сойнова О.Л., Санова З.С. Частота доения коров – путь к увеличению молочной продуктивности в условиях роботизированных ферм // Аграрный вестник Урала. 2018. № 11 (178). С. 27-32.
10. Китаев Е.А., Карамаев С.В., Карамаева А.С. Молочная продуктивность коров в зависимости от способа содержания и кратности доения // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса. 2011. № 1 (21). С. 133-139.
11. Донник И.М., Лоретц О.Г. Влияние технологии доения на молочную продуктивность и качество молока коров // Аграрный вестник Урала. 2014. № 12 (130). С. 13-16.
12. Matson R.D., King M.T.M., Duffield T.F., Santschi D.E., Orsel K., Pajor E.A., Penner G.B. Mutsvangwa T., DeVries T.J. Benchmarking of farms with automated milking systems in Canada and associations with milk production and quality // Journal of Dairy Science. 2021. Vol. 104, issue 7. P. 7971-7983. https://doi.org/10.3168/jds.2020-20065.
13. Kuczaj M., Mucha A., Kowalczyk A., Mordak R., Czerniawska-Piatkowska E. Relationships between selected physiological factors and milking parameters for cows using a milking robot // Animals. 2020. Vol. 10, issue 11. 2063. P. 1-12. https://doi.org/10.3390/ani10112063.
14. Овчаренко Э.В., Решетов В.Б. Физиологические факторы, участвующие в регуляции потребления корма молочными коровами // Молочное и мясное скотоводство. 2015. № 8. С. 35-37.
15. Гогаев О К, Кадиева Т А, Демурова А Р и Икоева Д К Молочная продуктивность и воспроизводительные качества коров-первотелок швицкой породы при разных уровнях кормления // Научная жизнь. 2020. Т. 107, № 7. С. 1036-1044. https://doi.org/10.35679/1991-9476-2020-15-7-1036-1044.
References
1. Dunin I.M., Suslina E.N., Grigoryan L.N., Tyapugin E.E., Dunin M.I., Adzhibekov V.K. Domestic livestock raising on the threshold of the third decade of the xxi century. Zootekhniya = Zootechniya. 2021;(1):7-9. (In Russ.). https://doi.org/10.25708/ZT.2020.43.55.002.
2. Gorelik O.V., Fedoseeva N.A., Knysh I.V. The milk yield of cows of Holstein lines of black and white cattle. Izvestiya Sankt-Peterburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Izvestiya St. Petersburg State Agrarian University. 2019;56(3):99-105. (In Russ.). https://doi.org/10.24411/2078-1318-2019-13099.
3. Tokova F.M., Ulimbashev M.B. The realization of genetic potential of milk production in the Holstein cattle of different lines. Vestnik Altajskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Vestnik Altay State Agrarian University]. 2016;137(3):108-111. (In Russ.).
4. Tuzov I.N., Ryadchikov V.G., Ratoshniy A.N., Kulikova N.I., Koshchaev A.G. Using Holstein cattle in conditions of the Krasnodar territory. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 2018;12(10):3160-3163.
5. Foksha V., Konstandoglo A. Dairy productivity of Holstein cows and realization of their genetic potential. Bulgarian Journal of Agricultural Science. 2019;(25):31-36.
6. Shushpanova K.A., Tatarkina N.I. Productivity of Holstein cows. Vestnik Kurganskoj GSKHA = Bulletin of the Kurgan State Agricultural Academy. 2020;(2):44-47. (In Russ.).
7. Ponomareva E.A., Tatarkina N.I. Dairy Productivity of Holstein breed cows of various origin. Vestnik Kurganskoj GSKHA = Bulletin of the Kurgan State Agricultural Academy. 2019;(1):43-45. (In Russ.).
8. Lapotko A.M., Pesotsky N.I. How many times? – 1, 2, 3, or 4 ... and at what hour is it profitable to milk a cow. Nashe sel'skoe hozyajstvo = Our agriculture. 2010;(11):27-31. (In Russ.).
9. Gorelik O.V., Fedoseeva N.A., Kiselev L.Yu., Soynova O.L., Sanova Z.S. Frequency of cows milking is a way to increase dairy productivity on robotized farmes. Agrarnyj vestnik Urala = Agrarian Bulletin of the Urals. 2018;178(11):27-32. (In Russ.).
10. Kitaev E.A., Karamaev S.V., Karamaeva A.S. Cows dairy efficiency depending on management changing and frequency rates milking. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2011;21(1):133-139. (In Russ.).
11. Donnik I.M., Loretts O.G. Influence milking technology on milk productivity and quality of milk of cows. Agrarnyj vestnik Urala = Agrarian Bulletin of the Urals. 2014;130(12):13-16. (In Russ.).
12. Matson R.D., King M.T.M., Duffield T.F., Santschi D.E., Orsel K., Pajor E.A., Penner G.B. Mutsvangwa T., DeVries T.J. Benchmarking of farms with automated milking systems in Canada and associations with milk production and quality. Journal of Dairy Science. 2021;104(7):7971-7983. https://doi.org/10.3168/jds.2020-20065.
13. Kuczaj M., Mucha A., Kowalczyk A., Mordak R., Czerniawska-Piatkowska E. Relationships between selected physiological factors and milking parameters for cows using a milking robot. Animals. 2020;11(10):2063:1-12. https://doi.org/10.3390/ani10112063.
14. Ovcharenko E.V., Reshetov V.B. Physiological factors involved in the regulation of feed intake in dairy cows. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming. 2015;(8):35-37. (In Russ.).
15. Gogaev O.K., Kadieva T.A., Demurova A.R., Ikoeva D.K. Milk productivity and reproductive qualities of first-calf cows of the Schwyz breed at different levels of feeding. Nauchnaya zhizn' = Scientific life. 2020;107(7):1036-1044. (In Russ.). https://doi.org/10.35679/1991-9476-2020-15-7-1036-1044.
Ключевые слова:
порода, голштинская, продуктивность коров, двукратное и трехкратное доение
Key words:
breed, Holstein, cows productivity, two- and three-times milking
Для цитирования:
Суркова С.А., Бармина Т.Н., Кайдулина А.А. Молочная продуктивность коров голштинской породы при использовании в молочном скотоводстве современных технологий // Аграрно-пищевые инновации. 2021. Т. 15, № 2. С. 40-47. http://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-15-40-47
For citation:
Surkova S.A., Barmina T.N., Kaidulina A.A. Milk productivity of Holstein breed cows with use modern technologies in dairy cattle farming. Agrarian-and-food innovations. 2021;15(3):40-47. (In Russ.) http://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-15-40-47
|