Шахбазова О.П., Раджабов Р.Г.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-23-43-53
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Выявление воздействия новых кормовых добавок «Кумелакт-1» и «Ди-лактоцин-Я» на физико-химические свойства мяса цыплят-бройлеров.
Материалы и методы
Объектом исследований явились цыплята-бройлеры и кормовые добавки «Кумелакт-1» и «Ди-лактоцин-Я». Химический и биохимический составы грудных мышц бройлеров, содержание минеральных веществ в грудных мышцах, аминокислотный и жирнокислотный состав грудных мышц определяли общепринятыми методами согласно ГОСТам.
Результаты
Исследования показали положительное воздействие добавок «Кумелакт-1» и «Ди-лактоцин-Я» на химический состав птицеводческой продукции. Установлено снижение жира и увеличение белка в мясе. Также применение этих кормовых добавок повышает и содержание некоторых незаменимых аминокислот в грудных мышцах бройлеров, что может положительно сказаться на их росте и развитии, а также на качестве мяса.
Заключение
Применение кормовых добавок «Кумелакт-1» и «Ди-лактоцин-Я» не только улучшает питательные характеристики мяса, делая его более богатым белком и менее – жиром, но и значительно обогащает его аминокислотами и минеральными веществами. Это свидетельствует о потенциале этих добавок для применения в птицеводческой промышленности с целью создания более ценной и здоровой продукции, что может быть ключом к развитию инновационных подходов в птицеводстве.
Purpose
SIdentification of the impact of new feed additives "Kumelact-1" and "Di-lactocin-Ya" on the physicochemical properties of broiler chicken meat.
Materials and Methods
The object of research was broiler chickens and exposure to the feed additives Kumelact-1 and Di-lactocin-I. Chimic and biochemical compositions of thoracic muscles of broilers, the content of mineralic substances in thoracic muscles, amino acid and fatty acid co-stars of thoracic muscles were determined by conventional methods according to GOST.
Results
Studies have shown the positive effect of the additives “Kumelakt-1” and “Di-lactocin-Ya” on the chemical composition of poultry products. A decrease in fat and an increase in protein in meat has been established. Also, the use of these feed additives increases the content of some essential amino acids in the pectoral muscles of broilers, which can have a positive effect on their growth, as well as on the quality of meat.
Conclusion
The use of feed additives “Kumelakt-1” and “Di-lactocin-Ya” not only improves the nutritional characteristics of meat, making it richer in protein and less in fat, but also significantly enriches it with amino acids and minerals. This demonstrates the potential of these additives for use in the poultry industry to create higher value and healthier products, which may be key to the development of innovative approaches in poultry farming.
АВТОРЫ / AUTHORS
О. П. Шахбазова
Донской государственный аграрный университет 346493, Россия, Ростовская область, пос. Персиановский, ул. Кривошлыкова, д. 24
Шахбазова Ольга Павловна, доктор биологических наук, доцент, профессор кафедры естественнонаучных дисциплин
E-mail: oldeler@yandex.ru; тел.: 8 903-432-00-66
Р. Г. Раджабов
Донской государственный аграрный университет 346493, Россия, Ростовская область, пос. Персиановский, ул. Кривошлыкова, д. 24
E-mail: rasim.rg@yandex.ru
Раджабов Расим Гасанович, кандидат сельскохозяйственных наук, доцент, доцент кафедры паразитологии, ветеринарно-санитарной экспертизы и эпизоотологии
About the Authors
O. P. Shakhbazova
Don State Agrarian University 24, Krivoshlykova st., Persianovsky settlement, Rostov region, 346493, Russian Federation
Olga P. Shakhbazova, Dr. Sci. (Biology), Associate Professor, Professor of the Department of Natural Sciences
E-mail: oldeler@yandex.ru; tel.: +7 903-432-00-66
R. G. Rajabov
Don State Agrarian University 24, Krivoshlykova st., Persianovsky settlement, Rostov region, 346493, Russian Federation
E-mail: rasim.rg@yandex.ru
Rasim G. Rajabov, PhD (Agriculture), Associate Professor of the Department, Department of Parasitology, Veterinary and Sanitary Expertise and Epizootology
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Буяров А.В., Буяров В.С., Воронцова Е.В. Развитие мясного птицеводства России в современных экономических условиях // Вестник аграрной науки. 2022. № 2 (95). С. 99-112. https://doi.org/10.17238/issn2587-666X.2022.2.99.
2. Василевич Ф.И., Бачинская В.М., Гончар Д.В. Исследование влияния поливитаминного препарата на жирно-кислотный состав мяса цыплят-бройлеров // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. 2023. Т. 256, № 4. С. 29-32. https://doi.org/10.31588/2413_4201_1883_4_256_29.
3. Влияние L-аспарагинатов на микробиом кишечника цыплят-бройлеров на уровне бактериальных семейств / Т.И. Жилочкина, Е.Н. Андрианова, Г.Ю. Лаптев, Л.А. Ильина // Птица и птицепродукты. 2023. № 1. С. 45-48. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2023-25-1-45-48.
4. Влияние лактулозы в составе новых кормовых добавок на характеристики мясной продуктивности и обменные процессы бройлеров / М.И. Сложенкина, И.Ф. Горлов, З.Б. Комарова, А.А. Мосолов, Н.А. Карабалина, С.С. Курмашева // Аграрная Россия. 2022. № 4. С. 32-36. https://doi.org/10.30906/1999-5636-2022-4-32-36.
5. Влияние новых лактулозосодержащих кормовых добавок на биологические свойства мяса цыплят-бройлеров / М.И. Сложенкина, М.В. Фролова, С.С. Курмашева, А.В. Рудковская // Аграрно-пищевые инновации. 2020. Т. 12, № 4. С. 61-69. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-12-61-69.
6. Выращивание цыплят-бройлеров с использованием новых кормовых добавок на основе лактулозы / М.И. Сложенкина, И.Ф. Горлов, А.Г. Храмцов, З.Б. Комарова, М.В. Фролова, С.С. Курмашева, А.В. Рудковская // Птица и птицепродукты. 2021. № 1. С. 17-20. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2020-23-1-17-20.
7. Микрофлора кишечника кур и экспрессия связанных с иммунитетом генов под влиянием пробиотической и пребиотической кормовых добавок / И.И. Кочиш, О.В. Мясникова, В.В. Мартынов, В.И. Смоленский // Сельскохозяйственная биология. 2020. Т. 55, № 2. С. 315-327. https://doi.org/10.15389/agrobiology.2020.2.315rus.
8. Минеральная добавка в комбикормах для цыплят-бройлеров кросса «РОСС 308» / И.Ф. Горлов, М.И. Сложенкина, З.Б. Комарова, О.Е. Кротова, В.В. Головин, С.М. Иванов, Д.В. Фризен, А.В. Рудковская, Т.В. Воронина // Птица и птицепродукты. 2019. № 6. С. 30-33. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2019-21-6-30-33.
9. Показатели убоя и химического состава мяса товарного молодняка мясной птицы в зависимости от живой массы в суточном возрасте / С.А. Гриценко, О.В. Белоокова, М.Б. Ребезов, Ю.Ю. Видякин // Аграрная наука. 2023. № 11. С. 82-87. https://doi.org/10.32634/0869-8155-2023-376-11-82-87.
10. Салеева И.П. Влияние биоактивной добавки «БетаКорм» на аминокислотный состав и вкусовые качества мяса бройлеров / И.П. Салеева, А.С. Комарчев, Е.В. Журавчук [и др.] // Птица и птицепродукты. 2022. № 4. С. 16-20. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2022-24-4-16-20.
11. Сизова Е.А., Рязанцева К.В. Жиры и эмульгаторы в кормлении цыплят-бройлеров // Сельскохозяйственная биология. 2022. Т. 57, № 4. С. 664-680. https://doi.org/10.15389/agrobiology.2022.4.664rus.
12. Фисинин В.И. Уровень динамики развития мясного и яичного птицеводства России. Результаты работы отрасли в 2022 году // Птицеводство. 2023. № 4. С. 4-8.
13. Alternatives to antibiotics for organic poultry production: types, modes of action and impacts on bird's health and production / M.E. Abd El-Hack, M.T. El-Saadony, H.M. Salem et al. // Poult Sci. 2022. Vol. 101, no. 4. Article 101696. https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.101696.
14. Khan S, Moore RJ, Stanley D, Chousalkar KK. The Gut Microbiota of Laying Hens and Its Manipulation with Prebiotics and Probiotics To Enhance Gut Health and Food Safety // Applied and Environmental Microbiology. 2020. Vol. 86, iss. 13. P. 600-620. https://doi.org/10.1128/AEM.00600-20.
15. Kogut M. Role of diet-microbiota interactions in precision nutrition of the chicken: facts, gaps, and new concepts // Poult. Sci. 2022. Vol. 101, iss. 3. P. 101673. https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101673.
16. Krysiak K, Konkol D, Korczynski M. Overview of the use of probiotics in poultry production // Animals (Basel). 2021. Vol. 11, no. 6. Article 1620. https://doi.org/10.3390/ani11061620.
17. Supplementation of probiotics in water beneficial growth performance, carcass traits, immune function, and antioxidant capacity in broiler chickens / L Zhang, R Zhang, H Jia [et al.] // Open life sciences. 2021. Vol. 16, no. 1. P. 311-322. https://doi.org/10.1515/biol-2021-0031.
References
1. Buyarov AV, Buyarov VS, Vorontsova E.V. The development of poultry farming in Russia under modern economic conditions. Vestnik agrarnoj nauki = Bulletin of agrarian science. 2022;95(2):99-112. (In Russ.). https://doi.org/10.17238/issn2587-666X.2022.2.99.
2. Vasilevich FI, Bachinskaya VM, Gonchar DV. Study of the influence of a multivitamine preparation on the fatty-acid composition of broiler chicken meat. Uchenye zapiski Kazanskoj gosudarstvennoj akademii veterinarnoj mediciny im. N.E. Baumana = Scientific notes of the Kazan Bauman state academy of veterinary medicine. 2023;256(4):29-32. (In Russ.). https://doi.org/10.31588/2413_4201_1883_4_256_29.
3. Zhilochkina TI, Andrianova YeN, Laptev GYu, Ilyina LA. L-asparaguinates effect on broiler intestine microbiome at bacterial families level. Ptica i pticeprodukty = Poultry and poultry products. 2023;(1):45-48. (In Russ.). https://doi.org/10.30975/2073-4999-2023-25-1-45-48.
4. Slozhenkina MI, Gorlov IF, Komarova ZB, Mosolov AA, Karabalina NA, Kurmasheva SS. Influence of lactulose in the composition of new feed additives on characteristics of meat productivity and metabolic processes of broilers. Agrarnaya Rossiya = Agrarian Russia. 2022;(4):32-36. (In Russ.). https://doi.org/10.30906/1999-5636-2022-4-32-36.
5. Slozhenkina MI, Frolova MV, Kurmasheva SS, Rudkovskaya AV. Influence of new lactulosocating feed additives for biological properties broiler chicken meat. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2020;12(4):61-69. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-12-61-69.
6. Slozhenkina MI, Gorlov IF, Khramtsov AG, Komarova ZB, Frolova MV, Kurmasheva SS, Rudkovskaya AV. Broiler raising with usage of new feed additives at the base of lactulose. Ptica i pticeprodukty = Poultry and poultry products. 2021;(1):17-20. (In Russ.). https://doi.org/10.30975/2073-4999-2020-23-1-17-20.
7. Kochish II, Myasnikova OV, Martynov VV, Smolensky VI. Intestinal microflora and expression of immunity-related genes in hens as influenced by prebiotic and probiotic feed additives. Sel'skohozyajstvennaya biologiya = Agricultural biology. 2020;55(2):315-327. (In Russ.). https://doi.org/10.15389/agrobiology.2020.2.315rus.
8. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Komarova ZB, Krotova OE, Golovin VV, Ivanov SM, Frizen DV, Rudkovskaya AV, Voronina TV. Mineral supplements in the compound feed for broilers of "ROSS 308" cross. Ptica i pticeprodukty = Poultry and poultry products. 2019;(6):30-33. (In Russ.). https://doi.org/10.30975/2073-4999-2019-21-6-30-33.
9. Gritsenko SA, Belookova OV, Rebezov MB, Vidyakin YuYu. Indicators of slaughter and chemical composition of meat of commercial young meat poultry depending on live weight at daily age. Agrarnaya nauka = Agrarian science. 2023;(11):82-87. (In Russ.). https://doi.org/10.32634/0869-8155-2023-376-11-82-87.
10. Saleeva IP, Komarchev AS, Zhuravchuk EV et al. Effect of the bioactive additive “BetaСorm” on the amino acid composition and palatability of broiler meat. Ptica i pticeprodukty = Poultry and poultry products. 2022;(4):16-20. (In Russ.). https://doi.org/10.30975/2073-4999-2022-24-4-16-20.
11. Sizova EA, Ryazantseva KV. Fats and emulsifiers in feeding broiler chickens. Sel'skohozyajstvennaya biologiya = Agricultural biology. 2022;57(4):664-680. (In Russ.). https://doi.org/10.15389/agrobiology.2022.4.664rus.
12. Fisinin VI. Dynamics of development of the markets of poultry meat and eggs in Russian Federation and the results of the branch activity in 2022. Pticevodstvo = Poultry Farming. 2023;(4):4-8. (In Russ.).
13. Alternatives to antibiotics for organic poultry production: types, modes of action and impacts on bird's health and production / ME Abd El-Hack, MT El-Saadony, HM Salem et al. Poult Sci. 2022;101(4):101696. https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.101696.
14. Khan S, Moore RJ, Stanley D, Chousalkar KK. The Gut Microbiota of Laying Hens and Its Manipulation with Prebiotics and Probiotics To Enhance Gut Health and Food Safety. Applied and Environmental Microbiology. 2020;86(13):600-620. https://doi.org/10.1128/AEM.00600-20.
15. Kogut M. Role of diet-microbiota interactions in precision nutrition of the chicken: facts, gaps, and new concepts. Poult. Sci. 2022;101(3):101673. https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101673.
16. Krysiak K, Konkol D, Korczynski M. Overview of the use of probiotics in poultry production. Animals (Basel). 2021;11(6):1620. https://doi.org/10.3390/ani11061620.
17. Supplementation of probiotics in water beneficial growth performance, carcass traits, immune function, and antioxidant capacity in broiler chickens / L Zhang, R Zhang, H Jia et al. Open life sciences. 2021;16(1):311-322. https://doi.org/10.1515/biol-2021-0031.
Ключевые слова:
бройлеры, грудные мышцы, химический состав, аминокислоты, минеральные вещества, жирные кислоты
Key words:
broilers, pectoral muscles, chemical composition, amino acids, mineral substances, fatty acids
Для цитирования:
Шахбазова О.П., Раджабов Р.Г. Физико-химические свойства мяса цыплят-бройлеров и влияние на них кормовых добавок «Кумелакт-1» и «Ди-лактоцин-Я» // Аграрно-пищевые инновации. 2023. Т. 23, № 3. С. 43-53. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-23-43-53.
For citation:
Shakhbazova O.P., Rajabov R.G. Physicochemical properties of chicken-broiler meat and their effects on feed supplements "Kumyelakt-1" and "Di-lactocin-Ya". Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2023;23(3):43-53. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-23-43-53. |