Горлов И.Ф. Федотова Г.В. Ламзин Р.М. Васильева М.О.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-13-69-79
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Оценка современной специфики и уровня качества питания населения Российской Федерации на современном этапе развития продовольственного производства.
Материалы и методы
В рамках исследования проблематики качества питания населения России использовались общенаучные методы анализа, синтеза, генезиса нового знания с прогнозированием наиболее вероятного изменения социально-экономической ситуации в сфере продовольственного производства, методы статистического и экономического анализа данных, методы нормативно-правового анализа ключевых обязательных параметров и стандартов безопасности и качества продовольственных товаров.
Результаты
Проанализированы современные характеристики питания человека, оказывающее положительное влияние на здоровье и работоспособность. Выявлены факторы устранения недостатка питательных веществ в современном продовольствии, что связано с повышением уровня качества исходного сырья, обеспечением необходимых производственных условий и поддержанием технологий выпуска продовольственных товаров. Определены основные факторы поддержания необходимого и сбалансированного рациона питания человека. Обозначен перечень оптимальных мероприятий, способных обеспечить повышение уровня качества питания населения РФ.
Заключение
Поддержание оптимального уровня качества питания населения РФ напрямую зависит от уровня доходов и затрат граждан на отдельных территориях, а также четкого и полного соблюдения нормативов и стандартов производства соответствующих разновидностей продовольственных продуктов с использованием качественного сырья и эффективных технологий производства. Условия производства, последующего хранения, транспортировки и продажи продовольственных товаров должны полностью соответствовать действующим стандартам качества и безопасности их производства, хранения и употребления.
Aim
Assessment of the current specifics and level of nutritional quality of the population of the Russian Federation at the current stage of development of food production.
Materials and Methods
As part of the study of the problems of nutritional quality of the population of Russia, general scientific methods of analysis, synthesis, genesis of new knowledge were used to predict the most likely change in the socio-economic situation in the field of food production, methods of statistical and economic data analysis, methods of regulatory analysis of key mandatory parameters and safety standards and the quality of food.
Results
Analyzed the modern characteristics of human nutrition, which has a positive effect on health and performance. The factors of eliminating the lack of nutrients in modern food have been identified, which is associated with an increase in the quality of raw materials, ensuring the necessary production conditions and maintaining technologies for the production of food products. The main factors for maintaining a necessary and balanced diet of a person have been determined. A list of optimal measures that can provide an increase in the quality of nutrition of the population of the Russian Federation has been outlined..
Conclusion
Maintaining an optimal level of food quality for the population of the Russian Federation directly depends on the level of income and expenses of citizens in certain territories, as well as strict and full compliance with the norms and standards for the production of the corresponding varieties of food products using high-quality raw materials and efficient production technologies. The conditions for the production, subsequent storage, transportation and sale of food products must fully comply with the current quality and safety standards for their production, storage and use.
АВТОРЫ / AUTHORS
И. Ф. Горлов
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, Волгоград, Россия
Иван Ф. Горлов, доктор сельскохозяйственных наук, профессор, академик РАН, научный руководитель
E-mail: niimmp@mail.ru; тел. 8 (8442) 39-10-48
Г. В. Федотова
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, Волгоград, Россия
Анна С. Зворыгина
В. Н. Храмова
Волгоградский государственный технический университет Волгоград, Россия
Гилян В. Федотова
Р. М. Ламзин
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, Волгоград, Россия
Роман М. Ламзин
М. О. Васильева
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, Волгоград, Россия
Марина О. Васильева
About the Authors
I. F. Gorlov
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production, Volgograd, Russian Federation
Ivan F. Gorlov, Dr Agricult. Sci., Professor, Academician of RAS, Scientific Supervisor
E-mail: niimmp@mail.ru; Russia, tel. +7(8442) 39-10-48
G. V. Fedotova
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production, Volgograd, Russian Federation
Gylian V. Fedotova
R. M. Lamzin
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production, Volgograd, Russian Federation
Roman M. Lamzin
M. O. Vasilyeva
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production, Volgograd, Russian Federation
Marina O. Vasilyeva
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Горлов И.Ф., Мосолова Н.И., Суркова С.А. Основные направления по разработке аграрно-пищевых технологий // Аграрно-пищевые инновации. 2019. Т. 6. N 2. C. 7-8. DOI: 10.31208/2618-7353-2019-6-7-8.
2. Келеш Ю.В., Бессонова Е.А. Направления совершенствования проектного управления // Вопросы региональной экономики. 2019. N 1 (38). С. 59-63.
3. Лыгина Н.И. Цифровая трансформация социально-экономической деятельности региона // Образование и наука без границ: фундаментальные и прикладные исследования. 2019. N 9. С. 21-25.
4. Обзор российского рынка мясной продукции. URL: http://www.foodmarket.spb.ru/ current.php?article=2512 (дата обращения: 12.03.2021).
5. Россия в цифрах. 2020: краткий статистический сборник. Москва: Росстат, 2020. 550 с.
6. Трещевский Ю.И., Литовкин М.В. Тенденции развития инновационной деятельности в регионах Российской Федерации // Вестник Воронежского государственного университета. Серия: Экономика и управление. 2018. N 1. С. 24-31.
7. Федотова Г.В., Ламзин Р.М. Информационная составляющая в ресурсном обеспечении публичного управления в регионах России // Известия Юго-Западного государственного университета. Серия: Экономика. Социология. Менеджмент. 2020. Т. 10. N 1. С. 68-84.
8. Brennan S.F., Lavelle F., Moore S.E., Dean M., McKinley M.C., McCole P. Food environment intervention improves food knowledge, wellbeing and dietary habits in primary school children: Project Daire, a randomised-controlled, factorial design cluster trial // International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. December 2020. Volume 18. Issue 1. P. 10-16. DOI: 10.1186/s12966-021-01086-y.
9. Knorr D., Augustin M.A. Food processing needs, advantages and misconceptions // Trends in Food Science & Technology. February 2021. Volume 108. Pages 103-110. DOI: 10.1016/j.tifs.2020.11.
References
1. Gorlov I.F., Mosolova N.I., Surkova S.A. The main directions for the development of agro-food technologies. Agrarian-and-food innovations, 2019, vol. 6, no. 2, pp. 7-8. (In Russian) DOI: 10.31208/2618-7353-2019-6-7-8
2. Kelesh Yu.V., Bessonova E.A. Areas of improvement of project management. Voprosy regional'noj ekonomiki [Issues of regional economic]. 2019, no. 1 (38), pp. 59-63. (In Russian)
3. Lygina N.I. Digital transformation of social and economic activity of the region. Obrazovanie i nauka bez granic: fundamental'nye i prikladnye issledovaniya [Education and science without borders: fundamental and applied research]. 2019, no. 9, pp. 21-25. (In Russian) (In Russian)
4. Review of the Russian meat market. (In Russian) Available at: http://www.foodmarket.spb.ru/current.php?article=2512 (accessed 12.03.2021)
5. Rossiya v cifrah. 2020: kratkij statisticheskij sbornik [Russia in numbers. 2020: short statistical assemble]. Moscow, Rosstat Publ., 2020, 550 p. (In Russian)
6. Treshchevsky Yu.I., Litovkin M.V. Trends in the development of innovative activities in the regions of the Russian Federation. Vestnik Voronezhskogo gosudarstvennogo universiteta. Seriya: Ekonomika i upravlenie [Voronezh State University Bulletin. Series: Economics and Management]. 2018, no. 1, pp. 24-31. (In Russian)
7. Fedotova G.V., Lamzin R.M. Information component in the resource provision of public administration in the regions of Russia. Izvestiya Yugo-Zapadnogo gosudarstvennogo universiteta. Seriya: Ekonomika. Sociologiya. Menedzhment [Proceedings of the Southwest State University Series: Economics, Sociology and Management]. 2020, vol. 10, no. 1, pp. 68-84. (In Russian)
8. Brennan S.F., Lavelle F., Moore S.E., Dean M., McKinley M.C., McCole P. Food environment intervention improves food knowledge, wellbeing and dietary habits in primary school children: Project Daire, a randomized-controlled, factorial design cluster trial. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, December 2020, volume 18, issue 1, pp. 10-16. DOI: 10.1186 / s12966-021-01086-y.
9. Knorr D., Augustin M.A. Food processing needs, advantages and misconceptions. Trends in Food Science & Technology, February 2021, volume 108, pages 103-110. DOI: 10.1016/j.tifs.2020.11.026.
Ключевые слова:
питание, продовольственное сырье, рацион, качество продовольствия, стандарт качества.
Key words:
food, food raw materials, diet, food quality, quality standard.
Для цитирования:
Горлов И.Ф., Федотова Г.В., Ламзин Р.М., Васильева М.О. Оценка структуры и качества питания населения РФ. Аграрно-пищевые инновации. 2021; 13(1):69-79. http://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-13-69-79
For citation:
Gorlov I.F., Fedotova G.V., Lamzin R.M., Vasilyeva M.O. Assessment of the structure and quality of nutrition of the Russian Federations population. Agrarian-and-food innovations. 2021; 13(1):69-79. (In Russ.) http://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-13-69-79 |