Антипова Т.А., Фелик С.В., Симоненко С.В., Андросова Н.Л.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-11-76-83
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель. Исследование молочного и растительного сырья, используемого для производства специализированных продуктов детского питания.
Материалы и методы. Для проведения исследований использованы следующие виды сырья: молочное – молоко коровье, козье, кобылье; растительное – ядро кедрового ореха, семена тыквы, мука из кедрового ореха, протеиновый концентрат из семян тыквы. Выработку продуктов осуществляли в условиях опытно-экспериментального производства НИИ детского питания; исследования образцов – в лаборатории аналитических исследований технологических процессов специализированных продуктов питания. В работе использованы органолептические и физико-химические методы исследований: ГОСТ 31981-2013; ГОСТ 34617-2019; ГОСТ 23327-98; ГОСТ 5867-90; ГОСТ 30648-99; ГОСТ 32915-2014. Содержание аминокислот в образцах определяли по МВИ.МН 1363-2000.
Результаты. Сравнение аминокислотных составов коровьего, козьего и кобыльего молока показало, что козье и коровье молоко содержат практически одинаковое количество аргинина, с небольшим преобладаем в козьем молоке. При исследовании аминокислотного состава растительных ингредиентов следует отметить, что наибольшее количество аргинина содержится в протеиновом концентрате семян тыквы и муке из кедрового ореха, что объясняется высоким содержанием белка в данных компонентах.
Заключение. Разработаны рецептуры напитка и кисломолочных продуктов (йогурта и мягкого творога), предназначенных для включения в рационы питания детей, страдающих ожирением.
Abstract
Aim. The research of dairy and vegetable raw materials used for the production of specialized baby food products.
Materials and Methods. The following types of raw materials were used for research: dairy – cow's, goat's, mare's milk; vegetable – pine nut kernel, pumpkin seeds, pine nut flour, pumpkin seed protein concentrate. The production of products was carried out in the conditions of a pilot production of the Research Institute of Baby Food; research of samples – in the laboratory of analytical research of technological processes of specialized food products. The work used organoleptic and physico-chemical research methods: GOST 31981-2013; GOST 34617-2019; GOST 23327-98; GOST 5867-90; GOST 30648-99; GOST 32915-2014. The amino acid content in the samples was determined according to MVI.MN 1363-2000.
Results. Comparison of the amino acid compositions of cow's, goat's and Mare's milk showed that goat's and cow's milk contain almost the same amount of arginine, with a small predominance in goat's milk. When studying the amino acid composition of plant ingredients, it should be noted that the highest amount of arginine is contained in the protein concentrate of pumpkin seeds and pine nut flour, which is explained by the high protein content in these components.
Conclusion. Recipes for beverages and fermented milk products (yogurt and baby cottage cheese) intended for inclusion in the diets of obese children have been developed.
АВТОРЫ / AUTHORS
Т. А. Антипова Научно-исследовательский институт детского питания – филиал ФГБНУ «ФИЦ питания и биотехнологии Истра, Московская обл., Россия
Татьяна А. Антипова, доктор биологических наук, главный научный сотрудник отдела специализированных продуктов E-mail: info@niidp.ru; тел. 89154005865
С. В. Фелик Научно-исследовательский институт детского питания – филиал ФГБНУ «ФИЦ питания и биотехнологии Истра, Московская обл., Россия
Светлана В. Фелик
С. В. Симоненко Научно-исследовательский институт детского питания – филиал ФГБНУ «ФИЦ питания и биотехнологии Истра, Московская обл., Россия
Сергей В. Симоненко
Н. Л. Андросова Научно-исследовательский институт детского питания – филиал ФГБНУ «ФИЦ питания и биотехнологии Истра, Московская обл., Россия
Надежда Л. Андросова
About the Authors
T. A. Antipova Research Institute of Baby Food – Branch of FSBI of Science «FRC of Nutrition and Biotechnology» Istra, Moscow region, Russia
Tatiana A. Antipova, Dr Technical Sci., Chief researcher, Specialized products department E-mail: info@niidp.ru; Russia, тел. +79093919939
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES
1. WHO. Obesity and overweight. WHO. Accessed February 1. 2016. Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/ru/ (accessed 21.10.2020).
2. Lear D.N., Novoselov V.G., Mishukova T.A. Nutrition of obese preschool children: a retrospective one-time study. Voprosy sovremennoj pediatrii [Questions of modern pediatrics]. 2018, vol. 17, no. 3, pp. 221. (In Russian)
3. Nacional'naya programma optimizacii pitaniya detej v vozraste ot goda do trekh let v Rossijskoj Federacii [National program for optimization of nutrition of children aged from one to three years in the Russian Federation]. M., Pediatr Publ., 2016, 36 p. (In Russian)
4. Pavlovskaya E.V., Surkov A.G., Maltsev G.Yu., Strokova T.V., Sentsova T.B. Possibilities of using arginine in diet therapy of obesity. Voprosy detskoj dietologii [Questions of children's dietetics]. 2016, vol. 14, no. 5, pp. 26-30. (In Russian)
5. Pavlovskaya E.V., Strokova T.V., Surkov A.G., Bogdanov A.R., Kaganov B.S. Obesity in preschool children: metabolic features. Rossijskij vestnik perinatologii i pediatrii [Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics]. 2013, no. 6, pp. 91-96. (In Russian)
6. Pyreva E.A., Safronova A.I., Gmoshinskaya M.V. New foods in early childhood nutrition and their role in shaping eating behavior. Rossijskij vestnik perinatologii i pediatrii [Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics]. 2019, no. 1, pp. 130-135. (In Russian)
7. Rekomendacii po diagnostike, lecheniyu i profilaktike ozhireniya u detej i podrostkov [Recommendations for the diagnosis, treatment and prevention of obesity in children and adolescents]. Moscow, Praktika Publ., 2015, 136 p. (In Russian)
8. Amin H.J., Zamora S.A., McMillan D.D., Fick G.H., Butzner J.D., Parsons H.G., Scott R.B. Arginine supplementation prevents necrotizing enterocolitis in the premature infant. Pediatr, 2014 Apr; 140(4):425–31. DOI: 10.1067/mpd.2002.123289
9. Bennett-Richards K.J., Kattenhorn M., Donald A.E., Oakley G.R., Varghese Z., Bruckdorfer K.R., Deanfield J.E., Rees L. Oral L-arginine does not improve endothelial dysfunction in children with chronic renal failure. Kidney Int., 2013 Oct; 62(4):1372–8. DOI: 10.1111/j.1523-1755.2002.kid555.x
10. Lim D.S., Mooradian S.J., Goldberg C.S., Gomez C., Crowley D.C., Rocchini A.P., Charpie J.R. Effect of oral L-arginine on oxidant stress, endothelial dysfunction, and systemic arterial pressure in young cardiac transplant recipients. Am J Cardiol., 2014 Sep 15; 94(6):828–31. DOI: 10.1016/j.amjcard.2004.05.073
11. McKnight J.R., Satterfield M.C., Jobgen W.S., Smith S.B., Spencer T.E., Meininger C.J., McNeal C.J., Wu G. Beneficial effects of L-arginine on reducing obesity: potential mechanisms and important implications for human health. Amino Acids, 2015 Jul; 39(2):349–57. DOI: 10.1007/s00726-010-0598-z
12. Wu G, Bazer F.W., Davis T.A., Kim S.W., Li P., Rhoads J.M., Satterfield M.C., Smith S.B., Spencer T.E., Yin Y. Arginine metabolism and nutrition in growth, health and disease. Amino Acids, 2019 May; 37(1):153–68. DOI: 10.1007/s00726-008-0210-y
Ключевые слова:
диетотерапия, пищевые продукты, аминокислотный состав, ингредиенты, L-аргинин.
Key words:
diet therapy, food products, amino acid composition, ingredients, L-arginine.
Для цитирования:
Антипова Т.А., Фелик С.В., Симоненко С.В., Андросова Н.Л. Исследования молочного и растительного сырья для производства продуктов питания детей, страдающих ожирением. Аграрно-пищевые инновации. 2020; 11(3):76-83. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-11-76-83
For citation:
Antipova T.A., Felik S.V., Simonenko S.V., Androsova N.L. Research of dairy and vegetable raw materials for the production of food for children, obese. Agrian-and-food innovations. 2020; 11(3):76-83. (In Russ.) https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-11-76-83 |