Васильева М.О.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-11-92-97
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель. Проанализировать и сравнить картофель в разных видах упаковки.
Материалы и методы. Исследование проводилось с использованием метода сравнения, анализа тенденций и экономической эффективности. Объектами исследований являлись: картофель свежий (ГОСТ 26832-86) в вакуумной упаковке (ГОСТ 12302-2013) и сетке.
Результаты. В процессе исследований было проведено сравнение и осуществлен анализ картофеля свежего в разных видах упаковки – вакуумная и сетка. Сравнительный анализ показал, что затраты на сырье из расчета на 100 кг составили: для картофеля в сетке – 1300 руб., для картофеля в вакуумной упаковке – 1500 руб. Рост затрат на сырье для картофеля в вакуумной упаковке связан с затратами на закупку упаковочного материала. Уровень рентабельности производства картофеля в вакуумной упаковке на 6,4% больше уровня рентабельности производства картофеля в сетке.
Заключение. При производстве очищенного картофеля в вакуумной упаковке сырье проходит тщательные стадии очистки и обработки. Это увеличивает спрос на продукцию, так как такой картофель является безотходным и позволяет быть уверенным в его качестве.
Abstract
Aim. Analyze and compare potatoes in different types of packaging.
Material and Methods. The research was conducted using the method of comparison, trend analysis and economic efficiency. The objects of research were: fresh potatoes (GOST 26832-86) in vacuum packing (GOST 12302-2013) and in a net.
Results. In the process of research, a comparison was made and analysis of fresh potatoes in different types of packaging - vacuum and in net was carried out. Comparative analysis showed that the cost of raw materials per 100 kg was: for potatoes in a net – 1300 rubles, for potatoes in vacuum packaging – 1500 rubles. The increase in the cost of raw materials for vacuum-packed potatoes is associated with the cost of purchasing packaging material. The level of profitability of production of potatoes in vacuum packaging is 6.4% higher than the level of profitability of production of potatoes in a net.
Conclusion. In the production of vacuum-packed peeled potatoes, the raw materials go through thorough stages of cleaning and processing. This increases the demand for products, since such potatoes are waste-free and allow you to be confident in their quality.
АВТОРЫ / AUTHORS
М. О. Васильева Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия
Марина О. Васильева, лаборант-исследователь E-mail: vasilieva240498@mail.ru; тел. 8 (8442) 39-10-48
About the Authors
M. O. Vasilyeva Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russia
Marina O. Vasilyeva, research assistant E-mail: vasilieva240498@mail.ru; Russia, тел. +7 (8442) 39-10-48
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES
1. Bazdyrev G.I., Safonov A.F. Agrobiologicheskie osnovy proizvodstva, hraneniya i pererabotki produkcii rastenievodstva [Agrobiological bases of production, storage and processing of crop products]. Moscow, 2019, 725 p. (In Russian)
2. Pshechenkov K.A., Zeyruk V.N., Elansky S.N. Technologies of storage of potatoes. Kartofelevod [Potato grower]. 2017, no. 20, p. 19. (In Russian)
3. Soromotina T.V. Praktikum po ovoshchevodstvu [Practicum on vegetable growing]. Perm, 2016, 655 с. (In Russian)
4. Jaggan M., Mu T., Sun H. The effect of potato (Solanum tuberosum L.) cultivars on the sensory, nutritional, functional, and safety properties of French fries. Journal of Food Processing and Preservation, 2020, volume 44, issue 12, pp. 230-235. DOI: 10.1111/jfpp.14912
5. Tiwari J.K., Buckseth T., Zinta R., Saraswati A., Singh R.K., Rawat S., Dua V.K., Chakrabarti S.K. Transcriptome analysis of potato shoots, roots and stolons under nitrogen stress. Scientific Reports, 2020, volume 10, issue 1, article number 1152. DOI: 10.1038/s41598-020-58167-4
Ключевые слова:
картофель, вакуумная упаковка, производство, потребитель, качество.
Key words:
potato, vacuum packing, production, consumer, quality.
Для цитирования:
Васильева М.О. Сравнительный анализ картофеля в разных видах упаковки. Аграрно-пищевые инновации. 2020; 11(3):92-97 .https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-11-92-97
For citation:
Vasilyeva M.O. Сomparative analysis of potatoes in different types of packaging. Agrian-and-food innovations. 2020; 11(3):92-97. (In Russ.) https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-11-92-97 |