Панфилов В.А., Белозеров Г.А., Андреев С.П.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2022-17-7-16
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель. Статья посвящена некоторым аспектам создания технологий будущего агропромышленного комплекса России. В центре внимания находится системный подход к разработке сложных самоорганизующихся технологических систем производства продуктов питания.
Обсуждение. Круг обсуждаемых вопросов включает: рассмотрение пищевой технологии как части системного комплекса «аграрно-пищевая технология»; адаптацию технологических свойств сельскохозяйственного сырья к процессам в машинах, аппаратах и биореакторах пищевых производств; динамику развития технологий АПК; интерпретацию основных законов диалектики с точки зрения развития технологий АПК в XXI веке; усиление интегративных качеств производящих и перерабатывающих технологий при создании системного комплекса; особенности технологии хранения сельскохозяйственного сырья, частично или полностью переработанной сельхозпродукции как составной части комплекса «аграрно-пищевая технология». Особое внимание уделено диалектическому усложнению технологий АПК.
Заключение. Сквозные технологические системы объединяют в единое целое большое число разнородных систем – автономных технологий от производства сырья до реализации потребителям и создаются для получения существенного прироста эффективности в производстве продуктов питания. Создание принципиально новых технологий индустриального типа для решения проблемы обеспечения безопасности и качества пищевой продукции может сформировать Шестой технологический уклад в АПК. Для инновационного развития и выхода на новый уровень производства, гарантирующего безопасность и качество продовольствия в стране, конкурентоспособность российской пищевой продукции в мире, необходимо разработать технологическую платформу продовольственного обеспечения России на базе системного подхода к формированию интегрированных комплексов технологических систем пищевых продуктов – от производства сырья до реализации потребителям.
Abstract
Aim. The article is devoted to some aspects of creating technologies of the future agro-industrial complex of Russia. The focus is on a systematic approach to the development of complex self-organizing technological systems for food production.
Discussion. The range of issues discussed includes: consideration of food technology as part of the systemic complex "agrarian-and-food technology"; adaptation of the technological properties of agricultural raw materials to processes in machines, apparatuses and bioreactors of food production; the dynamics of the development of agro-industrial complex technologies; interpretation of the basic laws of dialectics from the point of view of the development of agro-industrial complex technologies in the 21st century; strengthening the integrative qualities of manufacturing and processing technologies when creating a system complex; features of the storage technology of agricultural raw materials, partially or completely processed agricultural products as an integral part of the complex "agrarian- and-food technology". Particular attention is paid to the dialectical complication of AIC technologies.
Conclusion. End-to-end technological systems combine into a single whole a large number of heterogeneous systems – autonomous technologies from the production of raw materials to sale to consumers and are created to obtain a significant increase in efficiency in food production. The creation of fundamentally new industrial-type technologies to solve the problem of ensuring the safety and quality of food products can form the Sixth technological mode in the agro-industrial complex. For innovative development and reaching a new level of production that guarantees the safety and quality of food in the country, the competitiveness of Russian food products in the world, it is necessary to develop a technological platform of food supply in Russia based on a systematic approach to the formation of integrated complexes of technological systems for food products - from the production of raw materials to sales consumers.
АВТОРЫ / AUTHORS
В. А. Панфилов Российский государственный аграрный университет – МСХА им. К.А. Тимирязева 127550, Россия, Москва, Лиственничная аллея, д. 4А (учебный корпус № 1)
Панфилов Виктор Александрович, доктор технических наук, профессор, академик РАН, профессор кафедры процессов и аппаратов перерабатывающих производств
E-mail: vap@rgau-msha.ru; тел.: 8 (499) 977-92-73
Г. А. Белозеров
Всероссийский научно-исследовательский институт холодильной промышленности – филиал ФГБНУ «ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова» РАН 127422, Россия, Москва, ул. Костякова, д. 12
Е-mail: mail@vnihi.ru;
Белозеров Георгий Автономович
С. П. Андреев
Всероссийский научно-исследовательский институт холодильной промышленности – филиал ФГБНУ «ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова» РАН 127422, Россия, Москва, ул. Костякова, д. 12
Е-mail: mail@vnihi.ru;
Андреев Сергей Петрович
About the Authors
V. A. Panfilov
Russian State Agrarian University – Moscow Timiryazev Agricultural Academy educational building No. 1, 4A, Listvennichnaya alley, Moscow, 127550, Russian Federation
Viktor A. Panfilov, Dr Technical Sci., Professor, Academician of RAS and Professor of the Department of Processes and Apparatuses of Processing Industries
E-mail: vap@rgau-msha.ru; tel.: +7 (499) 977-92-73
G. A. Belozerov
All-Russian Scientific Research Institute of Refrigeration Industry – branch of V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of Russian Academy of Science 12, Kostyakova st., Moscow, 127422, Russian Federation
Е-mail: mail@vnihi.ru
Georgy A. Belozerov
S. P. Andreev
All-Russian Scientific Research Institute of Refrigeration Industry – branch of V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of Russian Academy of Science 12, Kostyakova st., Moscow, 127422, Russian Federation
Е-mail: mail@vnihi.ru
Sergey P. Andreev
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES
1. Аверьянов А.Н. Системное познание мира: методологические проблемы. М.: Политиздат, 1985. 263 с.
2. Диалектика и научное мышление. М.: Наука, 1988. 208 с.
3. Панфилов В.А. Вектор научных изысканий при создании технологий АПК будущего // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2020. № 1. С. 4-8. https://doi.org/10.30850/vrsn/2020/1/4-8.
4. Садовский В.Н. Основания общей теории систем. М.: Наука, 1974. 280 с.
5. Панфилов В.А. Синергетический подход к проектированию сложных технологий АПК // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2021. № 2. С. 4-7. https://doi.org/10.30850/vrsn/2021/2/4-7.
6. Перегудов Ф.И., Тарасенко Ф.П. Введение в системный анализ. М.: Высшая школа, 1989. 367 с.
7. Панфилов В.А. Системный комплекс «Аграрно-пищевая технология» // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2015. № 4. С. 6-9.
8. Кошкин Л.Н. Роторные и роторно-конвейерные линии. М.: Машиностроение, 1986. 320 с.
9. Прейс В.В. Технологические роторные машины: вчера, сегодня, завтра. М.: Машиностроение, 1986. 128 с.
10. Атаманчук Г.В. Управление: философия, идеология, научное обеспечение. М.: Academia, 2015. 416 с.
11. Абдеев Р.Ф. Философия информационной цивилизации. М.: ВЛАДОС, 1994. 336 с.
12. Пригожин А.И. Организации: системы и люди. М.: Политиздат, 1983. 176 с.
13. Романенко Г.А. Обеспечить модернизацию агропромышленного комплекса // АПК: экономика и управление. 2011. № 3. С. 3-10.
14. Иванов В.В., Малинецкий Г.Г. Россия: ХХI век. Стратегия прорыва: технологии, образование, наука. М.: ЛЕНАНД, 2016. 304 с.
15. Пищевые технологии будущего и нанопреобразования биополимеров. Москва: Диапазон-В, 2015. 304 с.
16. Мегердичев Е.Я. Технологические требования к сортам овощных и плодовых культур, предназначенным для различных видов консервирования. М.: Россельхозакадемия, 2003. 96 с.
17. Лапыгин Ю.Н. Системное решение проблем. М.: Эксмо, 2008. 336 с.
References
1. Averyanov A.N. Systemic knowledge of the world: methodological problems. M.: Politizdat Publ.; 1985. 263 p. (In Russ.).
2. Dialectics and scientific thinking. M.: Nauka Publ.; 1988. 208 p. (In Russ.).
3. Panfilov V.A. Vector of scientific findings in the technologies creation of the agro-industrial complex future. Vestnik Rossijskoj sel'skohozyajstvennoj nauki = Vestnik of the Russian agricultural science. 2020;(1):4-8. (In Russ.). https://doi.org/10.30850/vrsn/2020/1/4-8.
4. Sadovsky V.N. Foundations of the general theory of systems. M.: Nauka Publ.; 1974. 280 p. (In Russ.).
5. Panfilov V.A. Cynergistic approach to the design of agroindustrial complex sophisticated technologies. Vestnik Rossijskoj sel'skohozyajstvennoj nauki = Vestnik of the Russian agricultural science. 2021;(2):4-7. (In Russ.). https://doi.org/10.30850/vrsn/2021/2/4-7.
6. Peregudov F.I., Tarasenko F.P. Introduction to system analysis. M.: Vysshaya shkola Publ.; 1989. 367 p. (In Russ.).
7. Panfilov V.A. Systemic complex "Agrarian-food technology". Vestnik Rossijskoj sel'skohozyajstvennoj nauki = Vestnik of the Russian agricultural science. 2015;(4):6-9. (In Russ.).
8. Koshkin L.N. Rotary and rotary conveyor lines. M.: Mashinostroenie Publ.; 1986. 320 p. (In Russ.).
9. Preis V.V. Technological rotary machines: yesterday, today, tomorrow. M.: Mashinostroenie Publ.; 1986. 128 p. (In Russ.).
10. Atamanchuk G.V. Management: philosophy, ideology, scientific support. M.: Academia Publ.; 2015. 416 p. (In Russ.).
11. Abdeev R.F. Philosophy of information civilization. M.: VLADOS Publ.; 1994. 336 p. (In Russ.).
12. Prigozhin A.I. Organizations: systems and people. M.: Politizdat Publ.; 1983. 176 p. (In Russ.).
13. Romanenko G.A. Ensure the modernization of the agro-industrial complex. APK: ekonomika i upravlenie = AIC: economics, management. 2011;(3):3-10. (In Russ.).
14. Ivanov V.V., Malinetsky G.G. Russia: XXI century. Breakthrough strategy: technology, education, science. M.: LENAND Publ.; 2016. 304 p. (In Russ.).
15. Food technologies of the future and nanoconversions of biopolymers. Moscow: Diapazon-V Publ.; 2015. 304 p. (In Russ.).
16. Megerdichev E.Ya. Technological requirements for varieties of vegetable and fruit crops intended for various types of canning. M.: Rosselkhozakademiya Publ.; 2003. 96 p. (In Russ.).
17. Lapygin Yu.N. Systematic problem solving. M.: Eksmo Publ.; 2008. 336 p. (In Russ.).
Ключевые слова:
диалектика технологий АПК; самоорганизация технологических систем; системный подход; особенности аграрно-пищевой технологии; адаптация технологических свойств сельхозсырья; триада диалектики конкретных технологий АПК; системный комплекс производящих, перерабатывающих технологий, а также технологий хранения
Key words:
dialectics of agro-industrial complex technologies; self-organization of technological systems; systems approach; features of agrarian-and-food technology; adaptation of technological properties of agricultural raw materials; the triad of dialectics of specific technologies of the agro-industrial complex; a system complex of manufacturing, processing technologies, as well as storage technologies
Для цитирования:
Панфилов В.А., Белозеров Г.А., Андреев С.П. Аграрно-пищевые технологии как этап диалектики АПК // Аграрно-пищевые инновации. 2022. Т. 17, № 1. С. 7-16. http://doi.org/10.31208/2618-7353-2022-17-7-16
For citation:
Panfilov V.A., Belozerov G.A., Andreev S.P. Agrarian and food technologies as a stage of the agricultural and industrial complex dialectics. Agrarian-and-food innovations. 2022;17(1):7-16. (In Russ.) http://doi.org/10.31208/2618-7353-2022-17-7-16 |