Сложенкина М.И., Горлов И.Ф., Алиреза Сеидави
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-11-22-34
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель. Формулировка проблемы повышения эффективности использования генетического потенциала сельскохозяйственных животных и птиц в специфических агроэкологических условиях юга Российской Федерации для увеличения объемов производства мясной, молочной и птицеводческой продукции высокого качества.
Обсуждение. Применение достижений современной науки по изучению комплексной молекулярно-генетической структуры, генетической изменчивости и детальной характеристики популяций пород сельскохозяйственных животных и птиц, разводимых в определенных географических и климатических условиях, является весьма актуальным в целях наиболее полной реализации их селекционно-генетического потенциала для производства высококачественных продуктов питания. Научное исследование предполагает создание систематизированных структурированных программ, направленных на расширение и рациональное использование генетических составов популяций сельскохозяйственных животных и птиц, разводимых на южных территориях РФ, разработку механизмов и методов увеличения эффективности производства и переработки продукции животноводства, в том числе производство функциональных продуктов питания на основе региональных сырьевых ресурсов. Новизна разработок в этом направлении заключается в том, что подобные детальные исследования особенностей генетических ресурсов в российском животноводстве и птицеводстве, с привлечением известных зарубежных ученых, проводятся на основе научно-обоснованных подходов, методов и механизмов повышения адаптационных способностей продуктивных животных и птиц, разведения и рационального их использования в южных регионах РФ, применением современных молекулярно-генетических методов, внедрением новых подходов по созданию оптимальных зоогигиенических условий кормления и содержания будет проводиться впервые.
Заключение. Запланированные научные исследования направлены прежде всего на получение высококачественной пищевой продукции, в том числе и функциональной направленности, на основе регионального молочного, мясного и птицеводческого сырья.
Abstract
Aim. The purpose of this work is to substantiate the problem of increasing the efficiency of using the genetic potential of agricultural animals and birds in specific agroecological conditions of the south of the Russian Federation to increase the production of high-quality meat, dairy and poultry products.
Material and Methods. The research was conducted using analysis of statistical materials, comparison method, analogy and systematization, analysis and comparison of empirical material.
Discussion. Application of the achievements of advanced science in the field of studying the complex molecular genetic structure, genetic variation, and detailed characterization of populations of breeds of farm animals and birds bred in certain geographical and climatic conditions is an important area of animal husbandry. Scientific research involves the creation of resource-saving technologies aimed at the expansion and rational use of genetic farm animals and birds bred in the southern territories of the Russian Federation, the development of mechanisms and methods to increase the efficiency of production and processing of livestock products, including production of functional food products based on regional raw materials. The novelty of the development in this direction lies in the fact that such detailed studies of the characteristics of genetic resources in Russian livestock and poultry farming, with the involvement of famous foreign scientists, are carried out on the basis of scientifically based approaches, methods and mechanisms for improving adaptive abilities productive animals and birds, breeding and their rational use in the southern regions of the Russian Federation, using modern molecular genetic methods, with the introduction of new approaches to create optimal zoo-hygienic conditions for feeding and keeping will be carried out for the first time.
Conclusion. The planned research is primarily aimed at obtaining high-quality food products, including functional ones, based on regional dairy, meat and poultry raw materials.
АВТОРЫ / AUTHORS
М. И. Сложенкина Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия
Марина И. Сложенкина, доктор биологических наук, профессор, член-корреспондент РАН, директор E-mail: niimmp@mail.ru; тел. 8 (8442) 39-10-48
И. Ф. Горлов Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия Иван Ф. Горлов
Алиреза Сеидави Исламский Университет Азад Рештский Филиал, Решт, Иран Алиреза Сеидави
About the Authors
M. I. Slozhenkina Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russian Federation
Marina I. Slozhenkina, Dr Biological Sci., Professor, Correspondent member of RAS, Director E-mail: niimmp@mail.ru; Russia, тел. +7 (8442) 39-10-48
I. F. Gorlov Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russian Federation Ivan F. Gorlov
Alireza Seidavi Islamic Azad University Rasht Branch, Rasht, Iran Alireza Seidavi
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES
1. Erokhin A.I., Karasev E.A., Erokhin S.A. The state, dynamics and trends in the development of sheep husbandry in the world and in Russia. Ovcy, kozy, sherstyanoe delo [Sheep, goats and wool production]. 2019, no. 3, pp. 3-6. (In Russian)
2. Zhiryakov A.M., Lushnikov V.P., Khatataev S.A., Grigoryan L.N. Tribal gene pool of Volga region sheep breeds. Ovcy, kozy, sherstyanoe delo [Sheep, goats and wool production]. 2017, no. 2, pp. 2-4. (In Russian)
3. Pogodaev V.A., Sergeeva N.V., Yuldashbaev Yu.A., Erokhin A.I., Karasev E.A., Magomadov T.A. Economically valuable qualities and biological peculiarities of sheep obtained from crossing the kalmykian and the dorper breeds under the conditions of the arid zone of kalmykia. Izvestiya of Timiryazev Agricultural Academy, 2019, no. 4, pp. 58-76. DOI: 10.34677/0021-342х-2019-4-58-76
4. Randelin A.V., Kaidulina A.A., Barmina T.N., Surkova S.A. Milk productivity of Danish cows of different lineage. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vysshee professional'noe obrazovanie [Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex]. 2018, no. 2 (50), pp. 241-245. (In Russian)
5. Randelin A.V., Randelin D.A., Sutorma O.A., Randelina V.V. Efficiency of assessment of bulls-producers of Angus breed by the quality of offspring and bulls by their own productivity. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vysshee professional'noe obrazovanie [Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex]. 2018, no. 3 (51), pp. 264-268. (In Russian)
6. Randelin A.V., Gariaeva Kh.B., Randelina V.V., Natyrov A.K., Konieva O.N. Influence of new feed additives with anti-stress properties on growth rate, ethological indicators and bioconversion of feed nutrients into gobies' meat products. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vysshee professional'noe obrazovanie [Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex]. 2018, no. 4 (52), pp. 279-284. (In Russian)
7. Sivkov A.I., Filatov A.S., Ezergail K.V., Petrukhina E.A., Melnikov A.G., Vorontsova E.S. The quality of milk and its processing products obtained from cows when feeding non-traditional feed additives. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vysshee professional'noe obrazovanie [Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex]. 2018, no. 1 (49), pp. 204-210. (In Russian)
8. Khalgaeva K.E., Natyrov A.K., Arylov Yu.N., Sangadzhieva O.S., Chaplanova M.P. Influence of complex protein concentrate gold felucene on the dynamics of average daily growth and meat productivity of young sheep of Grozny breed. Herald of Beef Cattle Breeding. 2017, no. 3 (99), pp. 189-195. (In Russian)
9. Khatataev S.A., Grigoryan L.N. Sheep breeding in Russia and its breeding base // Agricultural journal. 2017, no. 10, pp. 307-310. (In Russian)
10. Chamurliev N.G., Filatov A.S., Melnikov A.G., Melnikova E.A., Vorontsova E.S. Milk productivity of cows, the quality of milk and its products during normalization of protein nutrition. Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex, 2020, no. 1 (57), pp. 202-212. (In Russian) DOI: 10.32786/2071-9485-2020-01-20
11. Alwan A., Elmi M. Food safety in the eastern mediterranean region: Time to act. Eastern Mediterranean Health Journal, 2015, no. 21 (3), pp. 153-154. DOI: 10.26719/2015.21.3.153
12. Campbell J.R., Kenealy M.D., Campbell K.L. Physiology of egg laying. Animal sciences: the biology, care and production of domestic animal. New York, Mcgraw-Hill Higher Educating, 2003, 294 p.
13. Damari B., Abdollahi Z., Hajifaraji M., Rezazadeh A. Nutrition and food security policy in the Islamic Republic of Iran: Situation analysis and roadmap towards 2021. Eastern Mediterranean Health Journal, 2018, volume 24, issue 2, pages 177-188. DOI: 10.26719/2018.24.2.177
14. Kadarmideen H.N. Genomics to systems biology in animal and veterinary sciences: progress, lessons and opportunities. Livestok Science. 2014, v.166, pp. 232-248.
15. Kovácsné Koncz N., Béri B., Deák B.A. Meat production and maintaining biodiversity: Grazing by traditional breeds and crossbred beef cattle in marshes and grasslands. Applied Vegetation Science. 2019, v. 23, pp. 139-148.
16. Natyrov A.K., Konieva O.N., Shlykov S.N., Omarov R.S., Fedotov D.N. Studying the formation of beef cattle productivity. Indo American Journal of Pharmaceutical Sciences. 2019, v. 6, iss. 8, pp. 14642-14647.
17. Natyrov A.K., Konieva O.N., Shlykov S.N., Omarov R.S., Fedotov D.N. Effective beef production methods. Indo American Journal of Pharmaceutical Sciences. 2019, v. 6, iss. 8, pp. 14675-14677.
18. Salami S.А., Majoka M.A.U., Saha S., Garber A., Gabarrou J.-F. Efficacy of dietary antioxidants on broiler oxidative stress, performance and meat quality: science and market. Avian Biology Research. 2015, 8(2):65-78.
Ключевые слова:
животноводство, птицеводство, кормление, содержание, молекулярно-генетические методы, селекционно-племенная работа, продукты животного происхождения, международное сотрудничество.
Key words:
livestock, poultry, new approaches, international cooperation.
Для цитирования:
Сложенкина М.И., Горлов И.Ф., Алиреза Сеидави. Перспективные направления научных исследований в области производства и переработки животноводческой продукции. Аграрно-пищевые инновации. 2020; 11(3):22-34. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-11-22-34
For citation:
Slozhenkina M.I., Gorlov I.F., Alireza Seidavi. Prospective areas of research in the field of production and processing of livestock products. Agrian-and-food innovations. 2020; 11(3):22-34. (In Russ.) https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-11-22-34 |