Сложенкина М.И., Сивко А.Н., Суркова С.А., Пилипенко Д.Н., Султаналиева А.Е.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-15-57-65
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Создание функционального пищевого продукты геродиетического назначения – рубленого полуфабриката высокой степени готовности из мяса индеек.
Материалы и методы
Выработка и исследования контрольного и опытных образцов проведены по общепринятым методикам в соответствии с нормативно-технической документацией. Отбор и подготовку проб для лабораторных исследований осуществляли согласно единой методике в соответствии с требованиями ГОСТ Р 51447-99 (ИСО 3100-1-91). Определение органолептических показателей осуществляли по требованиям ГОСТ 9959-91; ГОСТ Р 53159-2008; ГОСТ Р 53161-2008. Массовую долю жира определяли по ГОСТ 23042-86; белка – по ГОСТ 25011-81.
Результаты
Разработаны рецептура и технологическая схема рубленого полуфабриката высокой степени готовности – купат из мяса индеек для геродиетического питания.
Заключение
Созданный инновационный продукт расширяет ассортимент рубленых полуфабрикатов высокой степени готовности из мяса индеек для геродиетического питания потребителей пожилого возраста.
Aim
Creation of a functional food product for herodietic purposes – a chopped semi-finished product of a high degree of readiness from turkey meat.
Materials and Methods
The development and research of control and experimental samples were carried out according to generally accepted methods in accordance with the regulatory and technical documentation. Sampling and preparation of samples for laboratory tests were carried out according to a single methodology in accordance with the requirements of GOST R 51447-99 (ISO 3100-1-91). The determination of organoleptic parameters was carried out according to the requirements of GOST 9959-91; GOST R 53159-2008; GOST R 53161-2008. The mass fraction of fat was determined according to GOST 23042-86; protein-according to GOST 25011-81.
Results
The recipe and technological scheme of a chopped semi – finished product of a high degree of readiness-a kupat from turkey meat for herodietic nutrition has been developed.
Conclusion
The created innovative product expands the assortment of chopped semi-finished high quality products from turkey meat for the herodietic nutrition of elderly consumers.
АВТОРЫ / AUTHORS
А. Н. Сивко
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Алексей Н. Сивко, доктор биологических наук, профессор и ведущий научный сотрудник отдела по хранению и переработке сельскохозяйственной продукции
E-mail: niimmp@mail.ru; тел. 8 (8442) 39-10-48
М. И. Сложенкина
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Марина И. Сложенкина
Д. Н. Пилипенко
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Денис Н. Пилипенко
А. Е. Султаналиева
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Асель Е. Султаналиева
About the Authors
A. N. Sivko
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Aleksei N. Sivko, Dr Biological Sci., Professor and Leader Researcher of the Department for Storage and Processing of Agricultural Products
E-mail: niimmp@mail.ru; tel. +7(8442) 39-10-48
M. I. Slozhenkina
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Marina I. Slozhenkina
D. N. Pilipenko
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Denis N. Pilipenko
A. E. Sultanalieva
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Asel E. Sultanalieva
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Сорокин Г.Г. Глобальное старение как демографический мейнстрим современности // Социум и власть. 2010. № 1 (25). С. 30-33.
2. Химический состав российских пищевых продуктов: справочник. Москва: ДеЛи принт, 2002. С. 190-192.
3. Броновец И.Н. Пищевые волокна – важная составляющая сбалансированного здорового питания // Медицинские новости. 2015. № 10. С. 46-48.
4. Igenbayev A., Okuskhanova E., Nurgazezova A., Rebezov Y., Kassymov S., Nurymkhan G., Tazeddinova D., Mironova I., Rebezov M. Fatty acid composition of female Turkey muscles in Kazakhstan // Journal of World's Poultry Research. 2019. № 9 (2). P. 78-81. https://doi.org/10.36380/jwpr.2019.9.
5. Nesterenko A.A., Savinov I.V., Anichkina O.A., Bobkova E.Yu., Karpenko L.Yu. Amino acid analysis of a semi-finished meat-containing product for gerodietic nutrition // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2020. Vol. 613 (1), 012089. https://doi.org/10.1088/1755-1315/613/1/012089.
6. Zinina O., Merenkova S., Tazeddinova D., Rebezov M., Stuart M., Okuskhanova E., Yessimbekov Zh., Baryshnikova N. Enrichment of meat products with dietary fibers: A review // Agronomy Research. 2019. № 17 (4). P. 1808-1822. https://doi.org/10.15159/AR.19.163.
7. Кароматов И.Д., Жалилов Н.А. Лечебные свойства известного растительного продукта Черный перец // Биология и интегративная медицина. 2018. № 1 (18). С. 353-380.
References
1. Sorokin G.G. Global aging as a demographic mainstream of modernity. Socium i vlast' = Society and power. 2010;25(1):30-33. (In Russ.).
2. Himicheskij sostav rossijskih pishchevyh produktov: spravochnik [Chemical composition of Russian food products: handbook]. Moscow, Delhi Print; 2002, pp. 190-192. (In Russ.).
3. Bronovets I.N. Dietary fiber is an important component of a balanced healthy diet. Medicinskie novosti = Medical news. 2015;(10):46-48. (In Russ.).
4. Igenbayev A., Okuskhanova E., Nurgazezova A., Rebezov Y., Kassymov S., Nurymkhan G., Tazeddinova D., Mironova I., Rebezov M. Fatty acid composition of female Turkey muscles in Kazakhstan // Journal of World's Poultry Research. 2019. № 9 (2). P. 78-81. https://doi.org/10.36380/jwpr.2019.9.
5. Nesterenko A.A., Savinov I.V., Anichkina O.A., Bobkova E.Yu., Karpenko L.Yu. Amino acid analysis of a semi-finished meat-containing product for gerodietic nutrition // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2020. Vol. 613 (1), 012089. https://doi.org/10.1088/1755-1315/613/1/012089.
6. Zinina O., Merenkova S., Tazeddinova D., Rebezov M., Stuart M., Okuskhanova E., Yessimbekov Zh., Baryshnikova N. Enrichment of meat products with dietary fibers: A review // Agronomy Research. 2019. № 17 (4). P. 1808-1822. https://doi.org/10.15159/AR.19.163.
7. Karomatov I.D., Zhalilov N.A. Medicinal properties of the well-known vegetable product Black pepper. Biologiya i integrativnaya medicina = Biology and integrative medicine. 2018;18(1):353-380. (In Russ.).
Ключевые слова:
колбасные изделия, купаты, геродиетическое питание, мясо индейки, источник легкоусвояемого кальция
Key words:
sausage products, kupaty, herodietic nutrition, turkey meat, a source of easily digestible calcium
Для цитирования:
Сложенкина М.И., Сивко А.Н., Пилипенко Д.Н., Султаналиева А.Е. Разработка мясных продуктов геродиетической направленности // Аграрно-пищевые инновации. 2021. Т. 15, № 3. С. 57-65. http://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-15-57-65
For citation:
Slozhenkina M.I., Sivko A.N., Pilipenko D.N., Sultanalieva A.E. Development of herodietic meat products. Agrarian-and-food innovations. 2021;15(3):57-65. (In Russ.). http://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-15-57-65 |