Сизова Е.А., Иванищева А.П., Мусабаева Л.Л.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-22-12-20
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Оценка влияния органоминеральной кормовой добавки «Си-лакт» на продуктивность и обмен веществ цыплят-бройлеров.
Материалы и методы
Объектом исследования являлись цыплята-бройлеры кросса «Arbor Acres» и органоминеральная кормовая добавка. Исследования проводились на 90 головах птицы, разделенных на 3 группы: контрольную и две опытные. Контрольная птица получала рацион по рекомендации ВНИТИП (2019), цыплятам I опытной в корм добавляли органоминеральную кормовую добавку (лактулоза, янтарная кислота, аргинин, кремний), II – кормовую добавку, лишенную лактулозы. Морфологические показатели крови определяли с помощью прибора DF 50 VetPlus («URIT Medial Electronic Co., Ltd», Китай). Биохимические исследования сыворотки крови проводили на аппарате CS-T240 (DIRUI Industrial Co., Ltd, Китай) с использованием коммерческих наборов для ветеринарных исследований DiaVetTest (Россия). Химический состав помета, кормов и тканей тела бройлеров определялся по стандартным методикам. Статистический анализ полученных в ходе эксперимента данных проводился с использованием программы Statistica 10.0 (StatSoft Inc., США) и Microsoft Excel (Microsoft, США).
Результаты
Скармливание органоминеральной кормовой добавки (I группа) обеспечило прирост живой массы на уровне 2,28 кг, что на 10,7% (Р≤0,05) превышало аналогичный показатель в контроле. Показатель прироста за эксперимент во II опытной группе был аналогичен (2,27 кг; Р≤0,05). При этом цыплята I опытной группы по живой массе к концу эксперимента превосходили сверстников из контроля на 17,9% (Р≤0,05), II – на 10,8%. Органоминеральная добавка улучшила некоторые показатели обмена веществ. Уровень переваримости органического вещества, сырого протеина, углеводов и БЭВ увеличивается в I опытной на 5,6 (P≤0,05); 4,2; 5,9 (P≤0,05) и 5,3% соответственно по сравнению с контролем.
Заключение
Органоминеральная кормовая добавка с лактулозой в составе в большей степени влияет на прирост и, как следствие, продуктивность цыплят-бройлеров.
Purpose
Assessment of the influence of the organomineral feed additive "Si-lact" on the productivity and metabolism of broiler chickens.
Materials and Methods
The object of the study was broiler chickens of the Arbor Acres cross and an organomineral feed additive. The studies were carried out on 90 broiler chickens, divided into 3 groups: control and two experimental ones. The control bird received a diet according to the recommendations of VNITIP (2019), chickens of experimental group I were given an organomineral feed additive (lactulose, succinic acid, arginine, silicon), II – were given a feed additive devoid of lactulose. Morphological blood parameters were determined using a DF 50 VetPlus device (URIT Medial Electronic Co., Ltd, China). Biochemical studies of blood serum were carried out on a CS-T240 apparatus (DIRUI Industrial Co., Ltd, China) using commercial kits for veterinary research DiaVetTest (Russia). The chemical composition of broiler droppings, feed and body tissue was determined using standard methods. Statistical analysis of the data obtained during the experiment was carried out using the Statistica 10.0 program (StatSoft Inc., USA) and Microsoft Excel (Microsoft, USA).
Results
Feeding with an organomineral feed additive (group I) ensured an increase in live weight of 2.28 kg, which was 10.7% (P≤0.05) higher than the same parameter in the control. The growth rate during the experiment in experimental group II was similar (2.27 kg; P≤0.05). At the same time, chickens of experimental group I in terms of live weight by the end of the experiment exceeded their peers from the control group by 17.9% (P≤0.05), group II – by 10.8%. The organomineral additive improved some metabolic parameters. The level of digestibility of organic matter, crude protein, carbohydrates and nitrogen-free extractive substances increases in experimental I by 5.6 (P≤0.05); 4.2; 5.9 (P≤0.05) and 5.3%, respectively, compared with control.
Conclusion
An organomineral feed additive containing lactulose has a greater effect on the growth and, as a consequence, the productivity of broiler chickens.
АВТОРЫ / AUTHORS
Е. А. Сизова
Федеральный научный центр биологических систем и агротехнологий Российской академии наук 460000, Россия, Оренбург, ул. 9 Января, 29
Сизова Елена Анатольевна, доктор биологических наук, доцент, заместитель директора по научной работе
E-mail: sizova.l78@yandex.ru; тел.: 8 9123449907
А. П. Иванищева
Федеральный научный центр биологических систем и агротехнологий Российской академии наук 460000, Россия, Оренбург, ул. 9 Января, 29
Иванищева Анастасия Павловна, аспирант, специалист-техник центра «Испытательный центр» ЦКП
E-mail: nessi255@mail.ru
Л. Л. Мусабаева
Федеральный научный центр биологических систем и агротехнологий Российской академии наук 460000, Россия, Оренбург, ул. 9 Января, 29
Мусабаева Лера Ленуровна, соискатель
E-mail: musabaeva_l@mail.ru
About the Authors
E. A. Sizova
Federal Research Centre of Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences, 29, 9 Yanvarya St., Orenburg, 460000, Russian Federation
Elena A. Sizova, Dr. Sci. (Biology), Associate Professor, Deputy Director for Research
E-mail: sizova.l78@yandex.ru; tel.: +7 9123449907
A. P. Ivanischeva
Federal Research Centre of Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences, 29, 9 Yanvarya St., Orenburg, 460000, Russian Federation
Anastasia P. Ivanischeva, Postgraduate Student, Specialist Technician of the Testing Center of the Central Common Use Center
E-mail: nessi255@mail.ru
L. L. Musabaeva
Federal Research Centre of Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences, 29, 9 Yanvarya St., Orenburg, 460000, Russian Federation
Lera L. Musabaeva, Applicant
E-mail: musabaeva_l@mail.ru
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Авельцов Д.Е. Рынок мяса и мясной продукции: состояние и перспективы в России и мире // Птица и птицепродукты. 2022. № 1. С. 19-20.
2. Бобылева Г.А., Гущин В.В. Результаты работы птицеводов в 2021 году определяют задачи на будущее // Птица и птицепродукты. 2022. № 1. С. 4-7.
3. Влияние новых лактулозосодержащих кормовых добавок на биологические свойства мяса цыплят-бройлеров / М.И. Сложенкина, М.В. Фролова, С.С. Курмашева, А.В. Рудковская // Аграрно-пищевые инновации. 2020. Т 12, № 4. С. 61-69. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-12-61-69.
4. Влияние кормовых добавок из отходов перерабатывающих отраслей на продуктивность и антиоксидантный статус кур-несушек / И.Ф. Горлов, М.И. Сложенкина, З.Б. Комарова, А.А. Мосолов, М.В. Фролова, Е.В. Карпенко, Е.Г. Абраменко // Птица и птицепродукты. 2022. № 5. С. 23-26. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2022-24-5-23-26.
5. Выращивание цыплят-бройлеров с использованием новых кормовых добавок на основе лактулозы / М.И. Сложенкина, И.Ф. Горлов, А.Г. Храмцов, З.Б. Комарова, М.В. Фролова, С.С. Курмашева, А.В. Рудковская // Птица и птицепродукты. 2021. № 1. С. 17-20. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2020-23-1-17-20.
6. Кочиш И.И., Мясникова О.В., Мартынов В.В., Смоленский В.И. Микрофлора кишечника кур и экспрессия связанных с иммунитетом генов под влиянием пробиотической и пребиотической кормовых добавок // Сельскохозяйственная биология. 2020. Т. 55, № 2. С. 315-327. https://doi.org/10.15389/agrobiology.2020.2.315rus.
7. Физиологические эффекты, механизмы действия и применение лактулозы / С.А. Рябцева, А.Г. Храмцов, Р.О. Будкевич, Г.С. Анисимов, А.О. Чукло, М.А. Шпак // Вопросы питания. 2020. Т. 89, № 2. С. 5-20. https://doi.org/10.24411/0042-8833-2020-10012.
8. Эффективность современных технологий выращивания цыплят-бройлеров / Е.В. Яськова, О.Н. Сахно, А.В. Лыткина, А.В. Гапонова, Ю.И. Казорина // Биология в сельском хозяйстве. 2015. № 2. С. 47-57.
9. Bruinsma J, Alexandratos N. World Agriculture towards 2030/2050: the 2012 revision. ESA Working paper No. 12–03. Rome: FAO Publ., 2012. https://doi.org/10.22004/AG.ECON.288998.
10. Jakubowska M, Karamucki T. The effect of feed supplementation with Salvia officinalis, Thymus vulgaris, and Rosmarinus officinalis on the quality of quail meat // Animal Science Papers and Reports. 2021. Vol. 39, iss. 4. P. 393-405.
11. Khan S, Moore RJ, Stanley D, Chousalkar KK. The Gut Microbiota of Laying Hens and Its Manipulation with Prebiotics and Probiotics To Enhance Gut Health and Food Safety // Applied and Environmental Microbiology. 2020. Vol. 86, iss. 13. P. 600-620. https://doi.org/10.1128/AEM.00600-20.
12. Li J. Current status and prospects for in-feed antibiotics in the different stages of pork production – A review // Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 2017. Vol. 30, iss. 12. P. 1667-1673. https://doi.org/10.5713/ajas.17.0418.
13. Tejeda OJ, Kim WK. Role of Dietary Fiber in Poultry Nutrition // Animals (Basel). 2021. Vol. 11(2). Р. 461. https://doi.org/10.3390/ani11020461.
14. Xin H, Liu K. Precision livestock farming in egg production // Anim Front. 2017. № 7. P. 24. https://doi.org/10.2527/af.2017.0105.
References
Aveltsov DYu. Meat and meat products market: condition and prospects in Russia and world. Ptica i pticeprodukty = Poultry and Chicken Products. 2022;(1):19-20. (In Russ.).
2. Bobyleva GA, Goushchin VV. Poultry breeder work results in 2021 determine the prospects of it further development. Ptica i pticeprodukty = Poultry and Chicken Products. 2022;(1):4-7. (In Russ.).
3. Slozhenkina MI, Frolova MV, Kurmasheva SS, Rudkovskaya AV. Influence of new lactulosocating feed additives for biological properties broiler chicken meat. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2020;12(4):61-69. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-12-61-69.
4. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Komarova ZB, Mosolov AA, Frolova MV, Karpenko EV, Abramenko YeG. The influence of feed additives from the waste of processing industries on the productivity and anti-oxidant status of laying hens. Ptica i pticeprodukty = Poultry and Chicken Products. 2022;(5):23-26. (In Russ.). https://doi.org/10.30975/2073-4999-2022-24-5-23-26.
5. Slozhenkina MI, Gorlov IF, Khramtsov АG, Komarova ZB, Frolova MV, Kurmasheva SS, Rudkovskaya AV. Broiler raising with usage of new feed additives at the base of lactulose. Ptica i pticeprodukty = Poultry and Chicken Products. 2021;(1):17-20. (In Russ.). https://doi.org/10.30975/2073-4999-2020-23-1-17-20.
6. Kochish II, Myasnikova OV, Martynov VV, Smolensky VI. Intestinal microflora and expression of immunity-related genes in hens as influenced by prebiotic and probiotic feed additives. Sel'skohozyajstvennaya biologiya = Agricultural biology. 2020;55(2):315-327. (In Russ.). https://doi.org/10.15389/agrobiology.2020.2.315rus.
7. Ryabtseva SA, Khramtsov AG, Budkevich RO, Anisimov GS, Chuklo AO, Shpak MA. Physiological effects, mechanisms of action and application of lactulose. Problems of Nutrition. 2020;89(2):5-20. (In Russ.). https://doi.org/10.24411/0042-8833-2020-10012.
8. Yaskova EV, Sakhno ON, Lytkina AV, Gaponova AV, Kazorina YI. Efficiency of modern technologies of growing broiler chickens. Biologiya v sel'skom hozyajstve = Biology in agriculture. 2015;(2):47-57. (In Russ.).
9. Bruinsma J, Alexandratos N. World Agriculture towards 2030/2050: the 2012 revision. ESA Working paper No. 12–03. Rome: FAO Publ., 2012. https://doi.org/10.22004/AG.ECON.288998.
10. Jakubowska M, Karamucki T. The effect of feed supplementation with Salvia officinalis, Thymus vulgaris, and Rosmarinus officinalis on the quality of quail meat // Animal Science Papers and Reports. 2021. Vol. 39, iss. 4. P. 393-405.
11. Khan S, Moore RJ, Stanley D, Chousalkar KK. The Gut Microbiota of Laying Hens and Its Manipulation with Prebiotics and Probiotics To Enhance Gut Health and Food Safety // Applied and Environmental Microbiology. 2020. Vol. 86, iss. 13. P. 600-620. https://doi.org/10.1128/AEM.00600-20.
12. Li J. Current status and prospects for in-feed antibiotics in the different stages of pork production – A review // Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 2017. Vol. 30, iss. 12. P. 1667-1673. https://doi.org/10.5713/ajas.17.0418.
13. Tejeda OJ, Kim WK. Role of Dietary Fiber in Poultry Nutrition // Animals (Basel). 2021. Vol. 11(2). Р. 461. https://doi.org/10.3390/ani11020461.
14. Xin H, Liu K. Precision livestock farming in egg production // Anim Front. 2017. № 7. P. 24. https://doi.org/10.2527/af.2017.0105.
Ключевые слова:
цыплята-бройлеры, лактулоза, продуктивность, обмен веществ
Key words:
broiler chickens, lactulose, productivity, metabolism
Для цитирования:
Сизова Е.А., Иванищева А.П., Мусабаева Л.Л. Эффективность применения новой кормовой добавки в птицеводстве // Аграрно-пищевые инновации. 2023. Т. 22, № 2. С. 12-20. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-22-12-20.
For citation:
Sizova E.A., Ivanischeva A.P., Musabaeva L.L. Effectiveness of application of new feed additive in poultry. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2023;22(2):12-20. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-22-12-20.
|