Гришин В.С., Карпенко Е.В., Гребенникова Ю.Д., Лазарева Е.Ю., Горлов И.Ф., Сложенкина М.И.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-23-19-28
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Изучить убойные качества помесного молодняка крупного рогатого скота и химический состав полученной от него говядины.
Материалы и методы
Объект исследований – помесные бычки 18-месячного возраста, полученные в результате промышленного скрещивания быков казахского белоголового скота с телками симментальской породы (I группа), быков герефордской породы с телками симментальской (II группа) и быков калмыцкого с телками красного степного скота (III группа). В качестве контрольной группы использовались чистопородные бычки казахской белоголовой породы. Химический анализ образцов говядины проводили по следующим методикам и ГОСТам: содержание влаги определяли высушиванием навески до постоянной массы при температуре 100-105°С по ГОСТ 9793-2016; содержание белковых веществ – по количеству белкового азота методом Кьельдаля по ГОСТ 25011-2017; содержание жира – по ГОСТ 23042-2015; содержание золы – по ГОСТ 31727-2012; аминокислотный и витаминный состав определяли согласно методике измерений массовой доли аминокислот и витаминов методом КЭ на системе «Капель-105М», концентрации водородных ионов (рН) – по ГОСТ Р 51478-99, расчёт калорийности 100 г/мяса проводили по формуле В. М. Александрова.
Результаты
Для оценки мясной продуктивности помесных бычков был осуществлен их контрольный убой, который показал, что наибольшей убойной массой и убойным выходом обладали бычки II опытной группы – 312,4 кг и 61,0%. Образцы говядины от молодняка II опытной группы обладали самым высоким содержанием сухого вещества. Разница со сверстниками из контрольной, I и III групп составила 0,27, 0,21 и 0,63% соответственно. Также было отмечено, что помесный молодняк II опытной группы превосходил чистопородных казахских белоголовых бычков по содержанию протеина на 1,67%. Разница с помесями из I и III группы оказалась на уровне 1,38 и 2,3% соответственно. Исследование витаминного состава говядины подопытного молодняка показало, что полученная говядина была относительно богата витаминами группы B. Говядина, полученная от помесных бычков II опытной группы, имеет более высокую биологическую ценность (БКП = 5,86 по сравнению с контролем 5,59). Увеличение БКП связано, главным образом, с более высоким содержанием триптофана в говядине II опытной группы – на 9,0% (494,40 мг% по сравнению с 453,86 мг% в контроле). Показатель рН водно-мясного экстракта у бычков разных генотипов почти одинаков и колебался от 5,41 до 5,49.
Заключение
Установлено, что скрещивание быков мясных пород скота с телками молочных и комбинированных пород способствует получению помесного потомства с отличными убойными качествами, а получаемая от такого потомства говядина обладает высокой биологической ценностью.
Purpose
To study the slaughter qualities of mixed young cattle and the chemical composition of beef obtained from it.
Materials and Methods
The object of research is 18-month-old crossbred bulls, obtained as a result of industrial crossing of Kazakh white-headed cattle bulls with heifers of the Simmental breed (group I), Hereford bulls with heifers of the Simmental breed (group II) and Kalmyk bulls with heifers of red steppe cattle (group III). Purebred bulls of the Kazakh white-headed breed were used as a control group. Chemical analysis of beef samples was carried out according to the following methods and GOST standards: moisture content was determined by drying the sample to a constant mass at a temperature of 100-105 °C according to GOST 9793-2016; protein content – by the amount of protein nitrogen by the Kjeldahl method according to GOST 25011-2017; fat content – according to GOST 23042-2015; ash content – according to GOST 31727-2012; the amino acid and vitamin composition was determined according to the method of measuring the mass fraction of amino acids and vitamins by the KE method on the Kapel-105M system, the concentration of hydrogen ions (pH) according to GOST R 51478-99. Calorie content of 100 g / meat was calculated using the formula of V. M. Aleksandrov.
Results
To assess the meat productivity of crossbred steers, their control slaughter was carried out, which showed that the largest slaughter weight and slaughter yield were possessed by steers of the II experimental group – 312.4 kg and 61.0%. Beef samples from young animals of the II experimental group had the highest content of dry matter. The difference with peers from the control, I and III groups was 0.27, 0.21 and 0.63%, respectively. It was also noted that the crossbred young of the II experimental group surpassed purebred Kazakh white-headed bulls in protein content by 1.67%. The difference with the crossbreeds from group I and III is 1.38 and 2.3% respectively. A study of the vitamin composition of the beef of experimental young animals showed that the resulting beef was relatively rich in vitamins of group B. beef obtained from crossbred bulls of the II experimental group has a higher biological value (Protein qualitative indicator = 5.86 compared with the control 5.59). The increase in protein qualitative indicator is mainly due to the higher content of tryptophan in beef of the experimental group II – by 9.0% (494.40 mg% compared with 453.86 mg% in the control). The pH value of the water-meat extract in bulls of different genotypes is almost the same and ranged from 5.41 to 5.49.
Conclusion
.It has been established that the crossing of bulls of meat breeds of cattle with heifers of dairy and combined breeds contributes to the production of young offspring with excellent slaughter qualities, and beef obtained from such offspring has a high biological value.
АВТОРЫ / AUTHORS
В. С. Гришин
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Гришин Владимир Сергеевич, кандидат сельскохозяйственных наук, старший научный сотрудник комплексной аналитической лаборатории
E-mail: gnuniimmp@yandex.ru; тел.: 8 (8442) 39-35-66
Е. В. Карпенко
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: ekatkarpenko@yandex.ru
Карпенко Екатерина Владимировна, кандидат биологических наук, заведующая комплексной аналитической лабораторией
Ю. Д. Гребенникова
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Е-mail: gnuniimmp@yandex.ru
Гребенникова Юлия Дмитриевна, младший научный сотрудник комплексной аналитической лаборатории
Е. Ю. Лазарева
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Е-mail: gnuniimmp@yandex.ru
Лазарева Елена Юрьевна, младший научный сотрудник комплексной аналитической лаборатории
И. Ф. Горлов
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: niimmp@mail.ru
Горлов Иван Федорович, доктор сельскохозяйственных наук, профессор, академик РАН, главный научный сотрудник, отдел производства продукции животноводства
М. И. Сложенкина
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: niimmp@mail.ru
Сложенкина Марина Ивановна, доктор биологических наук, профессор, член-корреспондент РАН, директор
About the Authors
V. S. Grishin
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Vladimir V. Grishin, PhD (Agriculture), Senior Researcher, Complex Analytical Laboratory
E-mail: gnuniimmp@yandex.ru; tel.: +7 (8442) 39-35-66
E. V. Karpenko
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: ekatkarpenko@yandex.ru
Ekaterina V. Karpenko, PhD (Biology), Head of the Complex Analytical Laboratory
J. D. Grebennikova
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Е-mail: gnuniimmp@yandex.ru
Julia Y. Grebennikova, Junior Researcher, Livestock Production Department
E. Y. Lazareva
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Е-mail: gnuniimmp@yandex.ru
Elena Y. Lazareva, Junior Researcher, Complex Analytical Laboratory
I. F. Gorlov
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: niimmp@mail.ru
Ivan F. Gorlov, Dr. Sci. (Agriculture), Professor, Academician of RAS, Chief Researcher, Livestock Production Department
M. I. Slozhenkina
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: niimmp@mail.ru
Marina I. Slozhenkina, Dr. Sci. (Biology), Professor, Correspondent Member of RAS, Director
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Бассонов О.А., Асадчий А.А. Мясная продуктивность и биологические особенности чистопородных и помесных бычков герефордской породы // Зоотехния. 2020. № 10. С. 20-24. https://doi.org/10.25708/ZT.2020.29.67.006.
2. Влияние генотипа на некоторые показатели длиннейшей мышцы спины молодняка крупного рогатого скота / В.И. Косилов, Т.А. Седых, М.Б. Ребезов, Е.А. Никонова, Р.Г. Калякина // Эффективное животноводство. 2021. № 7 (173). С. 56-59.
3. Влияние скрещивания красного степного и черно-пестрого скота с симменталами на качество мясной продукции помесного молодняка / Н.М. Губайдуллин, В.И. Косилов, И.Р. Газеев, Е.М. Ермолова // Вестник Башкирского государственного аграрного университета. 2020. № 1 (53). С. 66-70. https://doi.org/10.31563/1684-7628-2020-53-1-66-70.
4. Жаймышева С.С., Губайдуллин Н.М., Прохорова М.С. Влияние генотипа на качество мясной продукции молодняка крупного рогатого скота // Вестник биотехнологии. 2019. № 4 (21). С. 7.
5. Макаев Ш.А., Герасимов Н.П. Влияние генотипа быков-отцов казахской белоголовой породы по генам CAPN1, CAST и TG5 на качественные показатели мяса у потомков // Животноводство и кормопроизводство. 2020. Т. 103, № 3. С. 102-113. https://doi.org/10.33284/2658-3135-103-3-102.
6. Мясная продуктивность и качество мяса скота симментальской породы разных генотипов / Н.И. Хайруллина, М.Т. Сабитов, А.Р. Фархутдинова, Д.Х. Шамсутдинов, Н.Г. Фенченко // Зоотехния. 2023. № 4. С. 23-27. https://doi.org/10.25708/ZT.2023.20.28.007.
7. Никонова Е.А. Качество мяса молодняка крупного рогатого скота, полученного при двух-трёхпородном скрещивании чёрно-пёстрого скота с голштинами, симменталами и лимузинами // Известия Оренбургского ГАУ. 2020. № 6 (86). С. 260-266. https://doi.org/10.37670/2073-0853-2020-86-6-260-266.
8. Производство говядины: состояние и перспективы / Г.И. Шичкин, С.В. Лебедев, Р.В. Костюк, Д.Г. Шичкин // Молочное и мясное скотоводство. 2021. № 8. С. 2-5. https://doi.org/10.33943/MMS.2021.33.85.001.
9. Прохоров И.П., Пикуль А.Н. Интенсивность накопления жира и его локализация в тушах бычков симментальской породы и ее помесей с мясными // Аграрная Россия. 2020. № 2. С. 27-31. https://doi.org/10.30906/1999-5636-2020-2-27-31.
10. Симонов Г.А., Садыков М.М., Алиханов М.П. Химический состав мяса чистопородных бычков горского скота и помесей с русской комолой породой // Известия Дагестанского ГАУ. 2023. № 3 (19). С. 104-109. https://doi.org/10.52671/26867591_2023_3_104.
11. Смакуев Д.Р., Шевхужев А.Ф., Погодаев В.А. Качество мяса бычков абердин-ангусской породы в зависимости от типа телосложения // Молочное и мясное скотоводство. 2021. № 5. С. 18-21. https://doi.org/10.33943/MMS.2021.24.65.004.
12. Ужахов М.И., Гетоков О.О., Долгиева З.М. Химический и аминокислотный состав длиннейшей мышцы спины бычков разных генотипов // Зоотехния. 2020. № 5. С. 26-29. https://doi.org/10.25708/ZT.2020.34.95.007.
13. Genetic aspects for meat quality of purebred and crossbred bull-calves / TS Kubatbekov, YA Yuldashbaev, HA Amerkhanov [et al.] // Advances in Animal and Veterinary Sciences. 2020. Т. 8. № S3. С. 38-42.
References
1. Basonov OA, Asadchiy AA. Meat productivity and biological characteristics of purebred and crossbreed yuongsters of Hereford breed. Zootekhniya = Zootechniya. 2020;(10):20-24. (In Russ.). https://doi.org/10.25708/ZT.2020.29.67.006.
2. Kosilov VI, Sedykh TA, Rebezov MB, Nikonova EA, Kalyakina RG. The influence of genotype on some indicators of the longest back muscle young cattle. Effektivnoe zhivotnovodstvo = Efficient animal husbandry. 2021;173(7):56-59. (In Russ.).
3. Gubaidullin N, Kosilov V, Gazeev I, Yermolova E. Effect of crossing Red Steppe and Black-and-White cattle with Simmentals on the quality of meat products obtained from the crossbred young stock. Vestnik Bashkirskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Vestnik Bashkir State Agrarian University. 2020;53(1):66-70. (In Russ.). https://doi.org/10.31563/1684-7628-2020-53-1-66-70.
4. Zhaimysheva SS, Gubaidullin NM, Prokhorova MS. The influence of genotype on the quality of meat production of young cattle. Vestnik biotekhnologii = Bulletin of Biotechnology. 2019;21(4):7. (In Russ.).
5. Makaev SH, Gerasimov N. Influence of genotype of sires of the Kazakh White-headed breed by genes CAPN1, CAST AND TG5 on meat quality parameters in offspring. Zhivotnovodstvo i kormoproizvodstvo = Animal Husbandry and Fodder Production. 2020;103(3):102-113. (In Russ.). https://doi.org/10.33284/2658-3135-103-3-102.
6. Khairullina NI, Sabitov MT, Farkhutdinova AR, Shamsutdinov DH, Fenchenko NG. Meat productivity and meat quality of Simmental cattle of different genotypes. Zootekhniya = Zootechniya. 2023;(4):23-27. (In Russ.). https://doi.org/10.25708/ZT.2023.20.28.007.
7. Nikonova EA. The quality of the meat of young cattle obtained by two or three-breed crossing of Black-and-White cattle with Holstein, Simmental and Limousine. Izvestiya Orenburgskogo GAU = Izvestia Orenburg State Agrarian University. 2020;86(6):260-266. (In Russ.). https://doi.org/10.37670/2073-0853-2020-86-6-260-266.
8. Shichkin GI, Lebedev SV, Kostyuk RV, Shichkin DG. Beef manufacture: condition and prospects. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and meat cattle farming. 2021;(8):2-5. (In Russ.). https://doi.org/10.33943/MMS.2021.33.85.001.
9. Prokhorov IP, Pikul AN. Intensity of fat accumulation and its localization in the carcasses of Simmental bulls and its crossbreeds with meat breeds. Agrarnaya Rossiya = Agrarian Russia. 2020;(2):27-31. (In Russ.). https://doi.org/10.30906/1999-5636-2020-2-27-31.
10. Simonov GA, Sadykov MM, Alikhanov MP. Chemical composition of meat of purebred bulls of Mountain cattle and crossbreeds with Russian Komolaya breed. Izvestiya Dagestanskogo GAU = Dagestan GAU Proceedings. 2023;19(3):104-109. (In Russ.). https://doi.org/10.52671/26867591_2023_3_104.
11. Smakuev DR, Shevkhuzhev AF, Pogodaev VA. The quality of the meat of the Aberdeen-angus bull calves depending on the body type. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and meat cattle farming. 2021;(5):18-21. (In Russ.). https://doi.org/10.33943/MMS.2021.24.65.004.
12. Uzhakhov MI, Getokov OO, Dolgieva ZM. Chemical and amino acid composition of the longissimus muscles of steers of different genotypes. Zootekhniya = Zootechniya. 2020;(5):26-29. (In Russ.). https://doi.org/10.25708/ZT.2020.34.95.007.
13. Genetic aspects for meat quality of purebred and crossbred bull-calves / TS Kubatbekov, YA Yuldashbaev, HA Amerkhanov [etc.]. Advances in Animal and Veterinary Sciences. 2020;8(S3):38-42.
Ключевые слова:
генотип, говядина, мясной скот, живая масса, витамины
Key words:
genotype, beef, beef cattle, live weight, vitamins
Для цитирования:
Гришин В.С., Карпенко Е.В., Гребенникова Ю.Д., Лазарева Е.Ю., Горлов И.Ф., Сложенкина М.И. Влияние генотипа крупного рогатого скота на химический состав говядины // Аграрно-пищевые инновации. 2023. Т. 23, № 3. С. 19-28. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-23-19-28.
For citation:
Grishin V.S., Karpenko E.V., Grebennikova J.D., Lazareva E.Y., Gorlov I.F., Slozhenkina M.I. The effect of the cattle genotype on the chemical composition of beef. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2023;23(3):19-28. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-23-19-28. |