Золотарева А.Г., Горлов И.Ф., Мосолов А.А., Княжеченко О.А.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-23-29-42
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Сравнительное изучение влияния пребиотических кормовых добавок «Хлорелакт» и «Лактувет-1» на показатели естественной резистентности и микрофлору кишечника кроликов.
Материалы и методы
Научно-практический опыт был проведен на крольчатах-самцах гибридной породы с использованием в рационе новых лактулозодержащих кормовых добавок. Исследования выполнены стандартизованными методами в аккредитованных лабораториях. Достоверность результатов подтверждается их обработкой статистическими методами.
Результаты
Рационы, дополненные различными уровнями кормовых добавок, оказали значительное влияние на некоторые изученные признаки, особенно иммунные реакции, а также антиоксидантные и гематобиохимические показатели. Так, при сравнении уровня бактерицидной активности сыворотки крови (БАС) выявлено превосходство животных опытных групп: I – на 3,0% (Р≤0,001), II – на 2,07% (Р≤0,01), над кроликами контрольной. Результаты определения количества микроорганизмов в слепых отростках кишечника животных показали, что количество микроорганизмов является наибольшим у II опытной группы, потреблявшей добавку «Хлорелакт», и преобладает над их содержанием в слепых отростках организма сверстников. При этом у кроликов, потреблявших изучаемые добавки, отмечено превосходство содержания нормальной микрофлоры над патогенной относительно контроля.
Заключение
По результатам проведенных исследований экспериментально подтверждена гипотеза о том, что использование хлореллы в качестве натуральной кормовой добавки в рационах кроликов может улучшить их здоровье и, как следствие, позволит в дальнейшем отказаться от использования антибиотиков или лекарств, стимулирующих рост, в период откорма.
Purpose
Comparative study of the effect of prebiotic feed additives "Chlorelact" and "Lactuvet-1" on indicators of natural resistance and microflora of rabbit intestines.
Materials and Methods
Scientific and practical experience was conducted on male rabbits of a hybrid breed using new lactulose-containing feed additives in the diet. The research was carried out using standardized methods in accredited laboratories. The reliability of the results is confirmed by their processing by statistical methods.
Results
SDiets supplemented with various levels of feed additives had a significant impact on some of the studied signs, especially immune responses, as well as antioxidant and hematobiochemical parameters. Thus, when comparing the level of bactericidal activity of blood serum (ALS) the superiority of animals of the experimental groups was revealed: I – by 3.0% (P≤0.001), II – by 2.07% (P≤0.01), over control rabbits. The results of determining the number of microorganisms in the blind processes of the intestines of animals showed that the number of microorganisms is the largest in the II experimental group that consumed the Chlorelact supplement, and prevails over their content in the blind processes of their peers. At the same time, in rabbits that consumed the studied additives, the superiority of the content of normal microflora over pathogenic relative to control was noted.
Conclusion
According to the results of the conducted studies, the hypothesis has been experimentally confirmed that the use of chlorella as a natural feed additive in the diets of rabbits can improve their health, and, as a result, will allow in the future to abandon the use of antibiotics or growth-stimulating drugs during the fattening period.
АВТОРЫ / AUTHORS
А. Г. Золотарева
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Золотарева Анастасия Геннадьевна, соискатель, отдел по хранению и переработке продукции животноводства
E-mail: genzol5@mail.ru; тел.: 8 (8442) 39-10-48
И. Ф. Горлов
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: niimmp@mail.ru
Горлов Иван Федорович, доктор сельскохозяйственных наук, профессор, академик РАН, главный научный сотрудник, отдел производства продукции животноводства
А. А. Мосолов
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: niimmp@mail.ru
Мосолов Александр Анатольевич, доктор биологических наук, главный научный сотрудник комплексной аналитической лаборатории
О. А. Княжеченко
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: niimmp@mail.ru
Княжеченко Ольга Андреевна, кандидат биологических наук, младший научный сотрудник отдела по хранению и переработке продукции животноводства
About the Authors
A. G. Zolotareva
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Anastasia G. Zolotareva, Applicant, Department for Storage and Processing of Livestock Products
E-mail: genzol5@mail.ru; tel.: +7 (8442) 39-10-48
I. F. Gorlov
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: niimmp@mail.ru
Ivan F. Gorlov, Dr. Sci. (Agriculture), Professor, Academician of RAS, Chief Researcher, Livestock Production Department
A. A. Mosolov
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: niimmp@mail.ru
Alexandr A. Mosolov, Dr. Sci. (Biology), Chief Researcher, Complex Analytical Laboratory
O. A. Knyazhechenko
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: niimmp@mail.ru
Olga A. Knyazhеchenko, PhD (Biology), Junior Researcher, Department for Storage and Processing of Livestock Prod-ucts
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Велькина Л.В. Мировые тенденции развития кролиководства // Экономика сельского хозяйства России. 2019. № 3. С. 93-98. https://doi.org/10.32651/193-93.
2. Влияние кормовой добавки «Лактувет-1» на яичную продуктивность перепелов / И.Ф. Горлов, М.И. Сложенкина, А.А. Мосолов, О.П. Шахбазова, Р.Г. Раджабов // Вестник Донского государственного аграрного университета. 2022. № 3 (45). С. 84-92.
3. Влияние биологически активных препаратов на процессы пищеварительного метаболизма / В.Х. Темираев, М.М. Шахмурзов, О.О. Гетоков, А.А. Баева, М.З. Фарниева, Д.О. Сенцова // Известия Горского государственного аграрного университета. 2017. Т. 54, № 3. С. 66-71.
4. Волшенкова Е.С., Фролов Д.И. Возможность применения суспензии хлореллы как альтернатива антибиотикам в животноводстве // Инновационная техника и технология. 2018. Т. 5, № 2. С. 19-22.
5. Выращиваем бройлеров без антибиотиков / М.И. Сложенкина, М. Фролова, С.С. Курмашева, А.В. Рудковская // Животноводство России. 2021. № 7. С. 9-11. https://doi.org/10.25701/ZZR.2021.51.93.009.
6. Захарова Ю.В., Леванова Л.А. Современные представления о таксономии, морфологических и функциональных свойствах бифидобактерий // Фундаментальная и клиническая медицина. 2018. № 3 (1). С. 90-101. https://doi.org/10.23946/2500-0764-2018-3-1-90-101.
7. Майоров А.И., Скрябин С.О. Влияние пробиотиков оралин 35G и Ветом 2 на показатели неспецифической резистентности организма кроликов // Кролиководство и звероводство. 2011. № 6. С. 28-32.
8. Овчарова А.Н. Влияние пробиотической кормовой добавки на физиологические и зоотехнические показатели кроликов калифорнийской породы // Сборник научных трудов КНЦЗВ. 2021. Т. 10, № 1. С. 174-178. https://doi.org/10.48612/gme2-6pm7-d846.
9. Подходы к повышению продуктивности и качества продукции на основе применения биодобавок в отрасли промышленного кролиководства / Е.Е. Курчаева, А.В. Востроилов, А.Н. Звягин, А.С. Шперов, А.А. Мосолов, О.А. Княжеченко // Известия НВ АУК. 2023. № 3 (71). С. 275-289. https://doi.org/10.32786/2071-9485-2023-03-28.
10. Саруханов В.Я., Исамов Н.Н., Колганов И.М. Метод определения лизоцимной активности крови у сельскохозяйственных животных // Сельскохозяйственная биология. 2012. № 2. С. 119-122.
11. Эффективность введения суспензии хлореллы в рацион кроликов / В.Д. Фролова, В.В. Зайцев, Л.М. Зайцева, М.С. Сеитов // Известия Оренбургского ГАУ. 2019. № 6 (80). С. 292-296.
12. Abdel-Khalek AE et al. Mitigation of endogenous oxidative stress and improving growth, hemato-biochemical parameters, and reproductive performance of Zaraibi goat bucks by dietary supplementation with Chlorella vulgaris or/and vitamin C // Trop Anim Health Prod. 2023. Vol. 13, 55(4). Article number 267. https://doi.org/10.1007/s11250-023-03657-6.
13. Abdelnour SA et al. Impacts of enriching growing rabbit diets with Chlorella vulgaris microalgae on growth, blood variables, carcass traits, immunological and antioxidant indices // Animals. 2019. Vol. 9(10). Article number 788. https://doi.org/10.3390/ani9100788.
14. Ayyat MS, Al-Sagheer AA, Abd El-Latif KM, Khalil BA. Organic selenium, probiotics, and prebiotics effects on growth, blood biochemistry, and carcass traits of growing rabbits during summer and winter seasons // Biological trace element research. 2018. Vol. 186. P. 162-173. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1293-2.
15. Kvartnikov MP, Kvartnikova EG. Influence of nutritional value of complete feed on the chemical composition of rabbit meat // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2021. Vol. 848. Article number: 01203. https://doi.org/10.1088/1755-1315/848/1/012037.
16. Roques S, Koopmans SJ, Mens A, van Harn J, van Krimpen M, Kar SK. Effect of Feeding 0.8% Dried Powdered Chlorella vulgaris Biomass on Growth Performance, Immune Response, and Intestinal Morphology during Grower Phase in Broiler Chickens // Animals (Basel). 2022. Vol. 12 (9). Article number: 1114. https://doi.org/10.3390/ani12091114.
17. Sikiru AB, Arangasamy A, Alemede IC, Guvvala PR, Egena SSA, Ippala JR, Bhatta R. Chlorella vulgaris supplementation effects on performances, oxidative stress and antioxidant genes expression in liver and ovaries of New Zealand White rabbits // Heliyon. 2019. Vol. 14. N 5(9). Article number: 02470. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2019.e02470.
18. Tsiplakou E et al. The effect of dietary Chlorella vulgaris inclusion on goat's milk chemical composition, fatty acids profile and enzymes activities related to oxidation // J Anim Physiol Anim Nutr. 2018. Vol. 102(1). P. 142-151. https://doi.org/doi.org/10.1111/jpn.12671.
References
1. Velkina LV. Global trends in development of rabbit breeding. Ekonomika sel'skogo hozyajstva Rossii = Economics of Agriculture of Russia. 2019;(3):93-98. (In Russ.). https://doi.org/10.32651/193-93.
2. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Mosolov AA, Shakhbazova OP, Radzhabov RG. The effect of the feed additive "Laktuvet-1" on the egg productivity of quails. Vestnik Donskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Bulletin of Don State Agrarian University. 2022;45(3):84-92. (In Russ.).
3. Temiraev VKh, Shakhmurzov MM, Getokov OO, Baeva AA, Farnieva MZ, Sentsova DO. Influence of biologically active preparations on the processes of quails’ digestive metabolism. Izvestiya Gorskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Proceedings of Gorsky State Agrarian University. 2017;54(3):66-71. (In Russ.).
4. Volshenkova ES, Frolov DI. The possibility of application of a suspension of chlorella as an alternative to antibiotics in livestock. Innovacionnaya tekhnika i tekhnologiya = Innovative machinery and technology. 2018;5(2):19-22. (In Russ.).
5. Slozhenkina MI, Frolova M, Kurmasheva SS, Rudkovskaya AV. Growing broilers without antibiotics. Zhivotnovodstvo Rossii = Animal Husbandry of Russia. 2021;(7):9-11. (In Russ.). https://doi.org/10.25701/ZZR.2021.51.93.009.
6. Zakharova YuV, Levanova LA. Current opinion on taxonomy, morphological, and functional properties of bifidobacteria. Fundamental'naya i klinicheskaya medicina. = Fundamental and Clinical Medicine. 2018;3(1):90-101. (In Russ.). https://doi.org/10.23946/2500-0764-2018-3-1-90-101.
7. Majorov AI, Skryabin SO. Effect of probiotics Oralin 35G and Vetom 2 on indicators of nonspecific resistance of an organism of rabbits. Krolikovodstvo i zverovodstvo = Rabbit breeding and fur farming. 2011;(6):28-32. (In Russ.).
8. Ovcharova AN. Effect of probiotic feed additive on physiological and zootechnical parameters of California rabbits. Sbornik nauchnyh trudov KNCZV = Collection of scientific papers of KRCAHVM. 2021;10(1):174-178. (In Russ.). https://doi.org/10.48612/gme2-6pm7-d846.
9. Kurchaeva EE, Vostroilov AV, Zvyagin AN, Shperov AS, Mosolov AA, Knyazhechenko OA. Approaches to improving productivity and products quality of based on the use of dietary supplements in the industrial rabbit breeding industry. Izvestiya NV AUK = Proc. of the Lower Volga AgroUniversity Comp. 2023;71(3):275-289. (In Russ.). https://doi.org/10.32786/2071-9485-2023-03-28.
10. Sarukhanov VYa, Isamov NN, Kolganov IM. Method for detection of blood lysozyme activity in agricultural animals. Sel'skohozyajstvennaya biologiya = Agricultural biology. 2012;(2):119-122. (In Russ.).
11. Frolova VD, Zaitsev VV, Zaitseva LM, Seitov MS. The effectiveness of imposing suspensions chlorella in diet of rabbits. Izvestiya Orenburgskogo GAU = Izvestia Orenburg State Agrarian University. 2019;80(6):292-296. (In Russ.).
12. Abdel-Khalek AE et al. Mitigation of endogenous oxidative stress and improving growth, hemato-biochemical parameters, and reproductive performance of Zaraibi goat bucks by dietary supplementation with Chlorella vulgaris or/and vitamin C. Trop Anim Health Prod. 2023;(55):267. https://doi.org/10.1007/s11250-023-03657-6.
13. Abdelnour SA et al. Impacts of enriching growing rabbit diets with Chlorella vulgaris microalgae on growth, blood variables, carcass traits, immunological and antioxidant indices. Animals. 2019;10(9):788. https://doi.org/10.3390/ani9100788.
14. Ayyat MS, Al-Sagheer AA, Abd El-Latif KM, Khalil BA. Organic selenium, probiotics, and prebiotics effects on growth, blood biochemistry, and carcass traits of growing rabbits during summer and winter seasons. Biological trace element research. 2018;(186):162-173. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1293-2.
15. Kvartnikov MP, Kvartnikova EG. Influence of nutritional value of complete feed on the chemical composition of rabbit meat. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2021;(848):01203. https://doi.org/10.1088/1755-1315/848/1/012037.
16. Roques S, Koopmans SJ, Mens A, van Harn J, van Krimpen M, Kar SK. Effect of Feeding 0.8% Dried Powdered Chlorella vulgaris Biomass on Growth Performance, Immune Response, and Intestinal Morphology during Grower Phase in Broiler Chickens. Animals (Basel). 2022;12(9):1114. https://doi.org/10.3390/ani12091114.
17. Sikiru AB, Arangasamy A, Alemede IC, Guvvala PR, Egena SSA, Ippala JR, Bhatta R. Chlorella vulgaris supplementation effects on performances, oxidative stress and antioxidant genes expression in liver and ovaries of New Zealand White rabbits. Heliyon. 2019;9(5):02470. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2019.e02470.
18. Tsiplakou E et al. The effect of dietary Chlorella vulgaris inclusion on goat's milk chemical composition, fatty acids profile and enzymes activities related to oxidation. J Anim Physiol Anim Nutr. 2018;102(1):142-151. https://doi.org/doi.org/10.1111/jpn.12671.
Ключевые слова:
кролиководство, кормовые добавки, хлорелла, антиоксидантный статус, абсолютный прирост
Key words:
rabbit breeding, feed additives, chlorella, antioxidant status, absolute gain
Для цитирования:
Золотарева А.Г., Горлов И.Ф., Мосолов А.А., Княжеченко О.А. Сравнительный анализ эффективности пребиотических добавок в рационах кроликов на откорме // Аграрно-пищевые инновации. 2023. Т. 24, № 4. С. 31-41. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-24-31-41.
For citation:
Zolotareva A.G., Gorlov I.F., Mosolov A.A., Knyazhechenko O.A. Comparative analysis of the effectiveness of probiotic supplements in the diets of fattening rabbits. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2023;24(4):31-41. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-24-31-41. |