Сложенкина М.И., Мосолов А.А., Струк А.Н., Сейдави Алиреза Княжеченко О.А., Громова А.О.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-24-42-57
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Изучение и формирование новых подходов к разработке и обоснованию принципов, методов и алгоритмов производства продукции животноводства без использования кормовых антибиотиков.
Материалы и методы
Объектами исследования являлись: цыплята-бройлеры кросса Росс 308, перепелки эстонской породы, гибридные кролики, баранчики эдильбаевской породы, крысы лабораторные, а также разработанные кормовые добавки. При проведении исследований все опыты проведены с учетом принципов биоэтики. Исследования выполнены стандартизованными методами в аккредитованных лабораториях. Достоверность результатов подтверждается их обработкой статистическими методами.
Обсуждение
На основании полученных результатов можно сделать вывод о положительном воздействии изученных кормовых добавок. Научно-практические опыты подтвердили их эффективность в кормлении птицы, кроликов, и экспериментально было доказано стимулирующее и стабилизирующее действие на организм испытуемых животных и птицы, что способствовало повышению показателей резистентности, мясной продуктивности и, как следствие, получению безопасного животноводческого сырья.
Заключение
По результатам проведенных исследований экспериментально подтверждена целесообразность применения различных растительных экстрактов и биофлавоноидов, кормовых добавок, содержащих альфа-монолаурин и комплекс органических кислот, пребиотиков на основе лактулозы при выращивании сельскохозяйственных животных и птицы.
Purpose
Study and formation of new approaches in the development and justification of principles, methods and algorithms for the production of livestock products without the use of feed antibiotics.
Materials and Methods
The objects of the study were: broiler chickens of the Ross 308 cross, quails of the Estonian breed, hybrid rabbits, sheep of the Edilbaev breed, laboratory rats and developed feed additives. During the research, all experiments were conducted taking into account the principles of bioethics. The research was carried out using standardized methods in accredited laboratories. The reliability of the results is confirmed by their processing by statistical methods.
Discussion
Based on the results obtained, it can be concluded that the studied feed additives have a positive effect. Scientific and practical experiments have confirmed their effectiveness in feeding poultry and rabbits, and experimentally proved a stimulating and stabilizing effect on the body of the animals and poultry, which contributed to an increase in resistance, meat productivity and, as a result, the production of safe livestock raw materials.
Conclusion
According to the results of the conducted studies, the expediency of using various plant extracts and bioflavonoids, feed additives containing alpha-monolaurin and a complex of organic acids, lactulose-based prebiotics in the cultivation of farm animals and poultry has been experimentally confirmed.
АВТОРЫ / AUTHORS
М. И. Сложенкина
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Сложенкина Марина Ивановна, доктор биологических наук, профессор, член-корреспондент РАН, директор
E-mail: niimmp@mail.ru; тел.: 8 (8442) 39-10-48
А. А. Мосолов
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: niimmp@mail.ru
Мосолов Александр Анатольевич, доктор биологических наук, главный научный сотрудник комплексной аналитической лаборатории
А. Н. Струк
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: jastruk@gmail.com
Струк Александр Николаевич, доктор сельскохозяйственных наук, главный научный сотрудник, отдел производства продукции животноводства
Сейдави Алиреза
Исламский университет Азад, Раштский филиал
4147654919, Рашт, Иран, Раштский район 4, провинция Гилян, бульвар Лакан, улица Ибн Сина, парк моста Талшан
E-mail: alirezaseidavi@iaurasht.ac.ir
Сейдави Алиреза, доктор наук, профессор кафедры кормления птицы и зоотехнии
О. А. Княжеченко
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: niimmp@mail.ru
Княжеченко Ольга Андреевна, кандидат биологических наук, младший научный сотрудник отдела по хранению и переработке продукции животноводства
А. О. Громова
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: alena_reshetniko95@mail.ru
Громова Алена ОЛеговна, лаборант-исследователь, комплексная аналитическая лаборатория
About the Authors
M. I. Slozhenkina
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Marina I. Slozhenkina, Dr. Sci. (Biology), Professor, Correspondent Member of RAS, Director
E-mail: niimmp@mail.ru; tel.: +7 (8442) 39-10-48
A. A. Mosolov
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: niimmp@mail.ru
Alexandr A. Mosolov, Dr. Sci. (Biology), Chief Researcher, Complex Analytical Laboratory
A. N. Struk
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: jastruk@gmail.com
Alexandr N. Struk, Dr. Sci. (Agriculture), Chief Researcher, Livestock Production Department
Seidavi Alireza
Islamic Azad University, Rasht Branch
Talshan Bridge Park, Ibn Sina Street, Lakan Boulevard, Gilan Province, Rasht District 4, Rasht, 4147654919, Islamic Republic of Iran
E-mail: alirezaseidavi@iaurasht.ac.ir
Seidavi Alireza, Dr. Sci., Professor, Department of Poultry Feeding and Animal Science
O. A. Knyazhechenko
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: niimmp@mail.ru
Olga A. Knyazhеchenko, PhD (Biology), Junior Researcher, Department for Storage and Processing of Livestock Prod-ucts
A. O. Gromova
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: alena_reshetniko95@mail.ru
Alena O. Gromova, Research Laboratory Assistant, Complex Analytical Laboratory
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Влияние биологически активных препаратов на процессы пищеварительного метаболизма / В.Х. Темираев, М.М. Шахмурзова, О.О. Гетоков, А.А. Баева, М.З. Фарниева, Д.О. Сенцова // Известия Горского государственного аграрного университета. 2017. Т. 54, № 3. С. 66-71.
2. Влияние кормовой добавки «Лактувет-1» на яичную продуктивность перепелов / И.Ф. Горлов, М.И. Сложенкина, А.А. Мосолов, О.П. Шахбазова, Р.Г. Раджабов // Вестник Донского государственного аграрного университета. 2022. № 3 (45). С. 84-92.
3. Гончаров А.Т., Хамидуллин Т.Н. Использование монолаурина в кормлении цыплят-бройлеров // Птица и птицепродукты. 2012. № 3. С. 30-32.
4. Горлов И.Ф., Княжеченко О.А., Мосолов А.А. Изучение эффективности лактулозосодержащих добавок в рационах кроликов // Кролиководство и звероводство. 2022. № 1. С. 23-29. https://doi.org/10.52178/00234885-2022-1-23.
5. Готовский Д.Г., Бирман Б.Я. Использование некоторых органических кислот для дезинфекции птичников и повышения сохранности цыплят-бройлеров // Ветеринарная патология. 2009. № 3. С.78-83.
6. Кормление перепелов / В. Котарев, А. Семин, А. Аристов, А. Каширина, И. Долженкова // Птицеводство. 2007. № 6. С. 32-33.
7. Ндайкенгурукийе Д., Ахметзянова Ф.К., Кашаева А.Р. Морфологические показатели перепелиных яиц при скармливании органического концентрата // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины имени Н.Э. Баумана. 2021. Т. 248, № 4. С. 168-172. https://doi.org/10.31588/2413-4201-1883-248-4-168-172.
8. Сложенкина М.И., Фролова М., Курмашева С.С., Рудковская А.В. Выращиваем бройлеров без антибиотиков // Животноводство России. 2021. № 7. С. 9-11. https://doi.org/10.25701/ZZR.2021.51.93.009.
9. Abdo ZMA, Hassan RA, Amal AE, Shahinaz AH. Effect of adding green tea and its aqueous extract as natural antioxidants to laying hen diet on productive, reproductive performance and egg quality during storage and its content of cholesterol // Egyptian Poultry Science Journal. 2010. Vol. 30. P. 1121-1149.
10. Alhidary IA, Rehman Z, Khan RU, Tahir M. Anti-aflatoxin activities of milk thistle (Silybum marianum) in broiler // World Poult. Sci. J. 2017. Vol. 73. P. 559-566. https://doi.org/10.1017/S0043933917000514.
11. Alimohammadi-Saraee MH, Seidavi AR, Dadashbeiki M, Laudadio V, Tufarelli V. Effect of dietary supplementation with different levels of green tea powder and fish oil or their combination on carcass characteristics in broiler chickens // Pakistan Journal of Zoology. 2014. Vol. 46. P. 1767-1773.
12. Biswas MAH, Wakita M. Effect of dietary Japanese green tea powder supplementation on feed utilization and carcass profiles in broilers // Journal of Poultry Science. 2001. Vol. 38. P. 50-57. https://doi.org/10.2141/jpsa.38.50.
13. Cho JH, Kim IH. Effects of lactulose supplementation on performance, blood profiles, excreta microbial shedding of Lactobacillus and Escherichia coli, relative organ weight and excreta noxious gas contents in broilers // Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2014. Vol. 98(3). P. 424-430. https://doi.org/10.1111/jpn.12086.
14. Dhama K, Lathee SK, Mani S et al. Multiple beneficial applications and modes of action of herbs in poultry health and production – a review // Int. J. Pharmacol. 2015. Vol. 11, iss. 3. P. 152-176. https://doi.org/10.3923/ijp.2015.
15. Feshanghchi M, Baghban-Kanani P, Kashefi-Motlagh B, Adib F, Azimi-Youvalari S, Hosseintabar-Ghasemabad B, Slozhenkina M, Gorlov I, Zangeronimo MG, Swelum AA, Seidavi A, Khan RU, Ragni M, Laudadio V, Tufarelli V. Milk Thistle (Silybum marianum), Marine Algae (Spirulina platensis) and Toxin Binder Powders in the Diets of Broiler Chickens Exposed to Aflatoxin-B1: Growth Performance, Humoral Immune Response and Cecal Microbiota // Agriculture. 2022. № 12. P. 805. https://doi.org/10.3390/agriculture12060805.
16. Galib A, Al-Kassie M. The role of peppermint (Mentha piperita) on performance in broiler diets // ABJNA. 2010. Vol. 1(5). P. 1009-1013. https://doi.org/10.5251/abjna. 2010.1.5.1009.1013.
17. Gidenne T, Garreau H, Maertens L, Drouilhet L. Feed efficiency in rabbit farming: ways of improvement, technico-economical and environmental impacts // INRA Productions Animales. 2019. Vol. 32(3). P. 431-444.
18. Giro T, Kozlov S, Gorlov I, Kulikovskii A, Giro A, Slozhenkina M, Nikolaev D, Seidavi A, Mosolov A. Biomedical evaluation of antioxidant properties of lamb meat enriched with iodine and selenium // Open Life Sciences. 2022. Vol. 17(1). P. 180-188. https://doi.org/10.1515/biol-2022-0020.
19. Jelveh K, Rasouli B, Kadim IT, Slozhenkina MI, Gorlov IF, Seidavi A, Phillips CJC. The effects of green tea in the diet of broilers challenged with coccidiosis on their performance, carcass characteristics, intestinal mucosal morphology, blood constituents and ceca microflora // Veterinary Medicine and Science. 2022. № 8. P. 2511-2520. https://doi.org/10.1002/vms3.923.
20. Kalia VC, Shim WY, Patel SKS, Gong C, Lee JK. Recent developments in antimicrobial growth promoters in chicken health: opportunities and challenges // Sci Total Environ. 2022. № 834. Article number: 155300. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.155300.
21. Kong Y, Li S, Liu M, Yao C, Yang X, Zhao N et al. Effect of dietary organic selenium on survival, growth, antioxidation, immunity and gene expressions of selenoproteins in abalone Haliotis discus hannai // Aquaculture Res. 2019. Vol. 50(3). P. 847-855. https://doi.org/10.1111/are.13956.
22. Kvartnikov MP, Kvartnikova EG. Influence of nutritional value of complete feed on the chemical composition of rabbit meat // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2021. Vol. 848. P. 01203. https://doi.org/10.1088/1755-1315/848/1/012037.
23. Rashidi N, Khatibjoo A, Taherpour K, Akbari-Gharaei M, Shirzadi H. Effects of licorice extract, probiotic, toxin binder and poultry litter biochar on performance, immune function, blood indices and liver histopathology of broilers exposed to aflatoxin-B1 // Poult. Sci. 2020. Vol. 99(11). P. 5896-5906. https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.08.034.
24. Rezaei S, Jahromi MF, Liang JB et al. Effect of oligosaccharides extract from palm kernel expeller on growth performance, gut microbiota and immune response in broiler chickens // Poultr Sci. 2015. Vol. 94(10). P. 2414-2420. https://doi.org/10.3382/ps/pev216.
25. Vincenzo Tufarelli, Narjes Ghavami, Mehran Nosrati, Behrouz Rasouli, Isam T. Kadim, Lourdes Suárez Ramírez, Ivan Gorlov, Marina Slozhenkina, Alexander Mosolov, Alireza Seidavi, Tugay Ayasan, Vito Laudadio. The effects of peppermint (Mentha piperita L.) and chicory (Cichorium intybus L.) in comparison with a prebiotic on productive performance, blood constituents, immunity and intestinal microflora in broiler chickens // Animal Biotechnology. 2023. Vol. 34(7). P. 3046-3052. https://doi.org/10.1080/10495398. 2022.2130798.
26. Xu C, Qiao L, Guo Y, Ma L, Cheng Y. Preparation, characteristics and antioxidant activity of polysaccharides and proteins-capped selenium nanoparticles synthesized by Lactobacillus casei ATCC 393 // Carbohydr Polym. 2018. Vol. 195. P. 576-585. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.04.110.
References
1. Temiraev VKh, Shakhmurzov MM, Getokov OO, Baeva AA, Farnieva MZ, Sentsova DO. Influence of biologically active preparations on the processes of quails’ digestive metabolism. Izvestiya Gorskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Proceedings of Gorsky State Agrarian University. 2017;54(3):66-71. (In Russ.).
2. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Mosolov AA, Shakhbazova OP, Radzhabov RG. The effect of the feed additive "Lactuvet-1" on the egg productivity of quails. Vestnik Donskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Vestnik of Don State Agrarian University. 2022;45(3):84-92. (In Russ.).
3. Goncharov AT, Khamidullin TN. The use of monolaurin in feeding broiler chickens. Ptica i pticeprodukty =Poultry and chicken products. 2012;(3):30-32. (In Russ.).
4. Gorlov IF, Knyazhechenko OA, Mosolov AA. Study of the effectiveness of lactulose-containing supplements in rabbit diet. Krolikovodstvo i zverovodstvo = Rabbit breeding and fur farming. 2022;(1):23-29. (In Russ.). https://doi.org/10.52178/00234885-2022-1.
5. Gotovsky DG, Birman BYa. The use of some organic acids for disinfection of poultry houses and improving the safety of broiler chickens. Veterinarnaya patologiya = Veterinary pathology. 2009;(3):78-83. (In Russ.).
6. Kotarev V, Semin A, Aristov A, Kashirina A, Dolzhenkova I. Feeding quails. Pticevodstvo = Poultry farming. 2007;(6):32-33. (In Russ.).
7. Ndayikengurukiye D, Akhmetzyanova FK, Kashaeva AR. Morphological parameters of quail,s eggs when feeding organic concentrate. Uchenye zapiski Kazanskoj gosudarstvennoj akademii veterinarnoj mediciny imeni N.E. Baumana = Scientific notes of the Kazan Bauman State Academy of Veterinary Medicine. 2021;248(4):168-172. (In Russ.). https://doi.org/10.31588/2413-4201-1883-248-4-168-172.
8. Slozhenkina MI, Frolova M, Kurmasheva SS, Rudkovskaya AV. Growing broilers without antibiotics. Zhivotnovodstvo Rossii = Animal Husbandry of Russia. 2021;(7):9-11. (In Russ.). https://doi.org/10.25701/ZZR.2021.51.93.009.
9. Abdo ZMA, Hassan RA, Amal AE, Shahinaz AH. Effect of adding green tea and its aqueous extract as natural antioxidants to laying hen diet on productive, reproductive performance and egg quality during storage and its content of cholesterol. Egyptian Poultry Science Journal. 2010;(30):1121-1149.
10. Alhidary IA, Rehman Z, Khan RU, Tahir M. Anti-aflatoxin activities of milk thistle (Silybum marianum) in broiler. World Poult. Sci. J. 2017;(73):559-566. https://doi.org/10.1017/S0043933917000514.
11. Alimohammadi-Saraei MH, Seidavi AR, Dadashbeiki M, Laudadio V, Tufarelli V. Effect of dietary supplementation with different levels of green tea powder and fish oil or their combination on carcass characteristics in broiler chickens. Pakistan Journal of Zoology. 2014;(46):1767-1773.
12. Biswas MAH, Wakita M. Effect of dietary Japanese green tea powder supplementation on feed utilization and carcass profiles in broilers. Journal of Poultry Science. 2001;(38):50-57. https://doi.org/10.2141/jpsa.38.50.
13. Cho JH, Kim IH. Effects of lactulose supplementation on performance, blood profiles, excreta microbial shedding of Lactobacillus and Escherichia coli, relative organ weight and excreta noxious gas contents in broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2014;98(3):424-430. https://doi.org/10.1111/jpn.12086.
14. Dhama K, Lathee SK, Mani S et al. Multiple beneficial applications and modes of action of herbs in poultry health and production-a review. Int. J. Pharmacol. 2015;11(3):152-176. https://doi.org/10.3923/ijp.2015.
15. Feshanghchi M, Baghban-Kanani P, Kashefi-Motlagh B, Adib F, Azimi-Youvalari S, Hosseintabar-Ghasemabad B, Slozhenkina M, Gorlov I, Zangeronimo MG, Swelum AA, Seidavi A, Khan RU, Ragni M, Laudadio V, Tufarelli V. Milk Thistle (Silybum marianum), Marine Algae (Spirulina platensis) and Toxin Binder Powders in the Diets of Broiler Chickens Exposed to Aflatoxin-B1: Growth Performance, Humoral Immune Response and Cecal Microbiota. Agriculture. 2022;(12):805. https://doi.org/10.3390/agriculture12060805.
16. Galib A, Al-Kassie M. The role of peppermint (Mentha piperita) on performance in broiler diets. ABJNA. 2010;5(1):1009-1013. https://doi.org/10.5251/abjna.2010.1.5.1009.1013.
17. Gidenne T, Garreau H, Maertens L, Drouilhet L. Feed efficiency in rabbit farming: ways of improvement, technico-economical and environmental impacts. INRA Productions Animales. 2019;32(3):431-444.
18. Giro T, Kozlov S, Gorlov I, Kulikovskii A, Giro A, Slozhenkina M, Nikolaev D, Seidavi A, Mosolov A. Biomedical evaluation of antioxidant properties of lamb meat enriched with iodine and selenium. Open Life Sciences. 2022;17(1):180-188. https://doi.org/10.1515/biol-2022-0020.
19. Jelveh K, Rasouli B, Kadim IT, Slozhenkina MI, Gorlov IF, Seidavi A, Phillips CJC. The effects of green tea in the diet of broilers challenged with coccidiosis on their performance, carcass characteristics, intestinal mucosal morphology, blood constituents and ceca microflora. Veterinary Medicine and Science. 2022;(8):2511-2520. https://doi.org/10.1002/vms3.923.
20. Kalia VC, Shim WY, Patel SKS, Gong C, Lee JK. Recent developments in antimicrobial growth promoters in chicken health: opportunities and challenges. Sci Total Environ. 2022;(834):155300. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.155300.
21. Kong Y, Li S, Liu M, Yao C, Yang X, Zhao N et al. Effect of dietary organic selenium on survival, growth, antioxidation, immunity and gene expressions of selenoproteins in abalone Haliotis discus hannai. Aquaculture Res. 2019;50(3):847-55. https://doi.org/10.1111/are.13956.
22. Kvartnikov MP, Kvartnikova EG. Influence of nutritional value of complete feed on the chemical composition of rabbit meat. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2021;(848):01203. https://doi.org/10.1088/1755-1315/848/1/012037.
23. Rashidi N, Khatibjoo A, Taherpour K, Akbari-Gharaei M, Shirzadi H. Effects of licorice extract, probiotic, toxin binder and poultry litter biochar on performance, immune function, blood indices and liver histopathology of broilers exposed to aflatoxin-B1. Poult. Sci. 2020;99(11):5896-5906. https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.08.034.
24. Rezaei S, Jahromi MF, Liang JB et al. Effect of oligosaccharides extract from palm kernel expeller on growth performance, gut microbiota and immune response in broiler chickens. Poultr Sci. 2015;94(10):2414-2420. https://doi.org/10.3382/ps/pev216.
25. Vincenzo Tufarelli, Narjes Ghavami, Mehran Nosrati, Behrouz Rasouli, Isam T. Kadim, Lourdes Suárez Ramírez, Ivan Gorlov, Marina Slozhenkina, Alexander Mosolov, Alireza Seidavi, Tugay Ayasan, Vito Laudadio. The effects of peppermint (Mentha piperita L.) and chicory (Cichorium intybus L.) in comparison with a prebiotic on productive performance, blood constituents, immunity and intestinal microflora in broiler chickens. Animal Biotechnology. 2022;34(7):3046-3052. https://doi.org/10.1080/10495398.2022.2130798.
26. Xu C, Qiao L, Guo Y, Ma L, Cheng Y. Preparation, characteristics and antioxidant activity of polysaccharides and proteins-capped selenium nanoparticles synthesized by Lactobacillus casei ATCC 393. Carbohydr Polym. 2018;(195):576-585. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.04.110.
Ключевые слова:
птицеводство, кролиководство, баранчики, спирулина, лактулоза, селен, йод, биофлавоноиды
Key words:
poultry, rabbits, sheep, spirulina, lactulose, selenium, iodine, bioflavonoids
Для цитирования:
Сложенкина М.И., Мосолов А.А., Струк А.Н., Сейдави Алиреза, Княжеченко О.А., Громова А.О. Результаты применения современных кормовых средств в животноводстве и птицеводстве // Аграрно-пищевые инновации. 2023. Т. 24, № 4. С. 42-57. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-24-42-57.
For citation:
Slozhenkina M.I., Mosolov A.A., Struk A.N., Seidavi Alireza, Knyazhechenko O.A., Gromova A.O. Results of using modern feed means in animal husbandry and poultry farming. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2023;24(4):42-57. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-24-42-57. |