Т. Н. Бармина
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Бармина Татьяна Николаевна, старший научный сотрудник отдела производства продукции животноводства
E-mail: niimmp@mail.ru; тел.: 8 (8442) 39-13-24
А. А. Кайдулина
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Кайдулина Айжань Андреевна, кандидат сельскохозяйственных наук, ведущий научный сотрудник отдела производства продукции животноводства
E-mail: niimmp@mail.ru
К. Е. Бадмаева
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Бадмаева Кермен Евгеньевна, кандидат биологичесаких наук, доцент, соискатель
E-mail: kema.badmaeva@gmail.com
Е. В. Черников
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Черников Егор Владимирович, аспирант
E-mail: egorchernikov1998@mail.ru
About the Authors
T. N. Barmina
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Tatiana N. Barmina, Chief Researcher, Livestock Production Department
E-mail: niimmp@mail.ru; tel.: +7 (8442) 39-13-24
A. A. Kaidulina
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Aizhan A. Kaidulina, Leading Researcher, Livestock Production Department
E-mail: niimmp@mail.ru
K. E. Badmaeva
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Kermen E. Badmaeva, PhD (Biology), Associate Professor, Applicant
E-mail: kema.badmaeva@gmail.com
E. V. Chernikov
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Egor V. Chernikov, Graduate Student
E-mail: egorchernikov1998@mail.ru
1. Абдулмуслимов А.М., Хожоков А.А., Бейшова И.С., Юлдашбаев Ю.А., Арилов А.Н. Ха-татаев С.А. Анализ полиморфизма генов CAST, GH и GDF9 у овец дагестанской горной породы // Зоотехния. 2020. № 11. С. 5-8. https://doi.org/10.25708/ZT.2020.18.19.002.
2. Ажмулдинов Е.А., Левахин В.И., Титов М.Г., Ласыпина Ю.А. Стрессоустойчивость молодняка крупного рогатого скота различных пород при промышленной технологии выращивания и откорма // Вестник мясного скотоводства. 2014. № 4 (87). С. 64-68.
3. Алексеева А.А., Магомадов Т.А., Юлдашбаев Ю.А. Убойные и мясные показатели баранчиков эдильбаевской породы и эдильбай х гиссарских помесей // Главный зоотехник. 2018. № 7. С. 32-37.
4. Алексейчева Е.Ю., Магомедов М.Д. Процессы импортозамещения и продовольственная безопасность в Российской Федерации // Мясная индустрия. 2022. № 9. С. 11-16. https://doi.org/10.37861/2618-8252-2022-09-11-16.
5. Амерханов Х.А. Сохранение и развитие генофондных пород сельскохозяйственных животных – основа продовольственной независимости России // Молочное и мясное скотоводство. 2022. № 6. С. 3-5.
6. Амерханов Х.А., Каюмов Ф.Г., Третьякова Р.Ф. Действие полиморфизма гена гормона роста на весовой рост телок // Молочное и мясное скотоводство. 2020. № 5. С. 5-8. https://doi.org/10.33943/MMS.2020.46.75.002.
7. Бейшова И.С. Фенотипические эффекты генов соматотропинового каскада ассоциированных с мясной продуктивностью коров казахской белоголовой породы // Известия Самарской государственной сельскохозяйственной академии. 2018. № 1. С. 48-53.
8. Болаев Б.К., Ранделина В.В., Скоба Т.С., Кониева О.Н., Ранделин Д.А. Влияние различных доз кормовой добавки «Глималаск-Вет» на весовой и линейный рост на нагуле // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2016. № 4 (44). С. 156-162.
9. Генджиева О.Б., Моисейкина Л.Г., Куришов Э.А. Генетические экспертиза крупного рогатого скота калмыцкой породы // Ветеринария Кубани. 2011. № 6. С. 28-31.
10. Гладырь Е.А., Зиновьева Н.А., Чимидова Н.В., Моисейкина Л.Г., Кудина Е.П., Эрнст Л.К., Брем Г. Оценка степени дифференциации эдильбаевской и калмыцкой пород овец по микросателлитам // Достижения науки и техники АПК. 2013. № 3. С. 68-70.
11. Глазко В.И. Проблемы «селекции с помощью маркеров» // Farm Animals. 2013. № 2. С. 16-22.
12. Горлов И.Ф., Комарова З.Б., Сердюкова Я.П. Адаптация черно-пестрого скота разных эколого-генетических типов // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2014. № 2. С. 53-54.
13. Горлов И.Ф., Болаев Б.К., Кониева О.Н., Натыров А.К., Суторма О.А. Влияние кормовой добавки «Глималаск-Вет», обладающей антистрессовым эффектом, на организм бычков калмыцкой породы при воздействии технологических стресс-факторов // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2016. № 3 (43). С. 108-117.
14. Горлов И.Ф., Болаев Б.К., Ковзалов Н.И., Суторма О.А., Кайдулина А.А. Эффективность промышленного скрещивания скота калмыцкой и казахской белоголовой пород // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2016. № 4 (44). С. 126-133.
15. Горлов И.Ф., Мохов А.С., Воронцова Е.С., Сложенкина М.И., Каретникова А.Р. Повышение молочной продуктивности и качественных показателей молока за счет применения новых кормовых добавок // Известия Нижневолжского агроуниверси-тетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2017. № 3 (47). С. 160-168.
16. Горлов И.Ф., Сложенкина М.И., Анисимова Е.Ю., Княжеченко О.А. Инновационные разработки для развития аграрно-пищевых технологий // Аграрно-пищевые инновации. 2019. № 4 (8). С. 19-29. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2019-8-19-29.
17. Горлов И.Ф., Сложенкина М.И., Карпенко Е.В., Цицигэ, Федотова Г.В. Сравнительный анализ аминокислотного и липидного обмена у бычков калмыцкой и монгольской пород // Животноводство и кормопроизводство. 2020. Т. 103, № 2. С. 82-92. https://doi.org/10.33284/2658-3135-103-2-82.
18. Григорян Л.Ф., Гелунова О.Б., Кайдулина А.А. Филиппов Н.В., Горлов И.Ф. Формирование качественных показателей бычков специализированных мясных и комбинированных пород // Молочное и мясное скотоводство. 2012. № 5. С. 21-22.
19. Гришин В.С., Кониева О.Н. Влияние аминокислоты глицин и органических кислот на развитие мышечной ткани бычков мясных пород скота // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2016. № 4. С. 204-209.
20. Давлетова А.М., Траисов Б.Б., Есенгалиев К.Г., Юлдашбаев Ю.А., Куликова К.А., Кудияров Р.И., Донгак М.И. Мясная продуктивность молодняка эдильбаевских овец // Овцы, козы, шерстяное дело. 2018. № 4. С. 24-25.
21. Денискова Т.Е., Селионова М.И., Гладырь Е.А., Доцев А.В., Бобрышова Г.Т., Костюнина О.В., Брем Г., Зиновьева Н.А. Изменчивость микросателлитов в породах овец, разводимых в России // Сельскохозяйственная биология. 2016. Т. 51, № 6. С. 801-810.
22. Дунин И., Данкверт А., Кочетков А. Перспективы развития молочного скотоводства и конкурентоспособность молочного скота, разводимого в Российской Федерации // Молочное и мясное скотоводство. 2013. № 3. С. 1-5.
23. Засемчук И.В., Семенченко С.В. Продуктивные качества баранов сальской породы // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2019. № 9 (179). С. 103-107.
24. Кайдулина А.А., Суторма О.А., Гришин В.С., Бармина Т.Н. Эффективность использования герефордских бычков при совершенствовании продуктивных качеств казахского белоголового скота // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2017. № 4 (48). С. 201-205.
25. Калашников Н.А. Мясная продуктивность бычков калмыцкой породы разных генотипов // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2015. № 2 (52). С. 118-120.
26. Каюмов Ф.Г., Сурундаева Л.Г., Калашников Н.А., Половинко Н.М. Химический состав и биологическая ценность мяса туш бычков калмыцкой породы скота разных генотипов // Вестник мясного скотоводства. 2016. № 3 (95). С. 76-79.
27. Козин А.Н. Гематологические показатели и биохимический статус крови баранчиков волгоградской породы с разной тониной шерсти // Овцы, козы, шерстяное дело. 2015. № 3. С. 33-35.
28. Колосов Ю.А., Широкова Н.В., Гетманцева Л.В. Полиморфизм гена (GDF9) у овец сальской породы // Ветеринарная патология. 2014. № 3-4 (49-50). С. 78-81.
29. Колосов Ю.А., Кобыляцкий П.С., Широкова Н.В., Гетманцева Л.В., Бакоев Н.Ф. Биотехнологические методы изучения полиморфизма гена гормона роста // Дальневосточный аграрный вестник. 2017. № 2 (42). С. 82-86.
30. Косян Д.Б. Химический состав, биологическая и энергетическая ценность мясной продукции бычков калмыцкой породы различных генотипов по CAPN1 // Вестник мясного скотоводства. 2015. № 1 (89). С. 7-13.
31. Левахин В.И. Физиологические показатели бычков в период стрессовой нагрузки при скармливании антистрессовых препаратов // Вестник мясного скотоводства. 2016. № 1 (95). С. 80-84.
32. Лоретц О.Г. Молочная продуктивность и технологические свойства молока различных генотипов по каппа-казеину // Ветеринария Кубани. 2014. № 2. С. 8-14.
33. Мысик А.Т., Шичкин Г.И., Тяпугин Е.Е., Мухтарова О.М. Состояние и инновационное развитие селекционной работы мясного скотоводства с использованием геномной селекции по маркерам ДНК с целью получения конкурентоспособных генотипов // Зоотехния. 2022. № 6. С. 2-5. https://doi.org/10.25708/ZT.2022.28.80.001.
34. Омаров Р.С., Шлыков С.Н., Болаев Б.К., Натыров А.К. Изучение возможности обогащения жирнокислотного состава говядины полиненасыщенными жирными кислотами // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК – продукты здорового питания. 2017. № 4 (18). С. 101-109.
35. Ранделин А.В., Гаряев У.Э., Натыров А.К., Болаев Б.К. Мясная продуктивность и качественные показатели мяса бычков калмыцкой породы разных типов телосложения // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2015. № 2 (38). С. 167-171.
36. Ранделин Д.А., Сивков А.И., Ковзалов Н.И., Суторма О.А., Закурдаева А.А. Влияние новых кормовых добавок на основе органических кислот на потребление, переваримость и использование питательных веществ рационов бычками калмыцкой породы // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2015. № 4 (40). С. 117-122.
37. Селимова М.И., Плахтюкова В.Р. Мясная продуктивность бычков казахской белоголовой породы разных генотипов CAPNI и GH по генам с показателями продуктивности // Молочное и мясное скотоводство. 2020. № 7. С. 7-12. https://doi.org/10.33943/MMS.2020.96.35.003.
38. Спивак М.Е., Болаев Б.К., Суторма О.А., Эзергайль К.В. Влияние кормов с высокой концентрацией обменной энергии на гематологический состав и естественную резистентность бычков // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2017. № 1 (45). С. 103-108.
39. Степурина М.А., Струк В.Н., Варакин А.Т., Хакимов И.Н., Воронцова Е.С. Кормовые добавки для повышения питательной ценности рационов и продуктивности лактирующих коров // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2019. 4 (56). С. 170-179. https://doi.org/10.32786/2071-9485-2019-04-21.
40. Сулимова Г.Е., Воронкова В.Н., Перчун А.В., Горлов И.Ф., Ранделин А.В., Сло-женкина М.И., Злобина Е.Ю. Характеристика генофондов Российских мясных пород крупного рогатого скота с использованием межмикросателлитного анализа ДНК (ISSR-анализ) // Генетика. 2016. Т. 52. № 9. С. 1081-1088. https://doi.org/10.7868/S0016675816090149.
41. Суторма О.А., Ранделин Д.А. Рост и развитие телок ангусской породы австралийской селекции разных репродукций в условиях Нижнего Поволжья // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2017. № 3 (47). С. 185-190.
42. Филатов А.С., Сивков А.И., Эзергайль К.В., Петрухина Е.А., Мельников А.Г. Влияние использования кормовых добавок на молочное сырье и молочные десерты, выработанные на его основе // Аграрно-пищевые инновации. 2018. № 1 (1). С. 63-67.
43. Широкова Н.В., Колосов А.Ю., Гетманцева Л.В. Полиморфизм гена дифференциального фактора роста (GDF9) у овец сальской породы // Главный зоотехник. 2014. № 11. С. 22-28.
44. Эзергайль К.В., Филатов А.С., Петрухина Е.А., Мельников В.А. Применение местных нетрадиционных кормовых добавок в кормлении сельскохозяйственных животных в условиях Волгоградской области // Вестник аграрной науки Дона. 2016. Т. 1, № 33. С. 64-71.
45. Gorlov IF, Bozkova SE, Shakbazova OP, Gubareva VV, Mosolova NI, Zlobina EYu, Fiodorov YuN, Mokhov AS. Productivity and adaptation capability of Holstein cattle of different genetic selections // Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2016. Vol. 40, № 5. P. 527-533. https://doi.org/10.3906/vet-1505.
46. Gorlov IF, Shirokova NV, Slozhenkina MI, Mosolova NI, Anisimova EY, Ponomariov VV, Kolosov YA, Kolosov AY, Getmantseva LV. Рolymorphism of CLPG gene in three sheep breeds grown in the steppe zone of the Russian Federation // Journal of Ad-vanced Veterinary and Animal Research. 2020. Т. 7, № 1. P. 51-55. https://doi.org/10.5455/JAVAR.2020.G392.
References
1. Abdulmuslimov AM, Kozakov AA, Basova IS, Yuldashbaev YA, Arylov AN, Hatati SA. Analysis of CAST, GH and GDF9 gene polymorphism in Dagestan Mountain breed sheep. Zootekhniya = Zootechniya. 2020;(11):5-8. (In Russ.). https://doi.org/10.25708/ZT.2020.18.19.002.
2. Azhmuldinov EA, Levakhin VI, Titov MG, Lasygina YA. Stress resistance of young cattle of various breeds in the industrial technology of growing and fatting. Vestnik myasnogo skotovodstva = Bulletin of beef cattle breeding. 2014;87(4):64-68. (In Russ.).
3. Alekseeva AA, Magomadov TA, Yuldashbaev Yu. Slaughter and meat traits of young rams of edilbay breed and edilbay×hissar crossbreds. Glavnyj zootehnik = Head of Animal Breeding. 2018;(7):32-37. (In Russ.).
4. Alekseycheva EYu, Magomedov MD. Import substitution processes and food security in the Russian Federation. Myasnaya industriya = Meat industry journal. 2022;(9):11-16. (In Russ.). https://doi.org/10.37861/2618-8252-2022-09-11-16.
5. Amerkhanov HA. Preservation and development of gene-pool breeds of farm animals - the basis of Russia's food independence. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming. 2022;(6):3-5. (In Russ.).
6. Amerkhanov KhA, Kayumov FG, Tretyakova RF. The effect of the gene polymorphism of growth hormone on the weight growth of heifers. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming. 2020;(5):5-8. (In Russ.). https://doi.org/10.33943/MMS.2020.46.75.002.
7. Beishova IS. Phenotypic effects of somatotropin cascade genes associated with meat productivity in Kazakh White-headed breed cows. Izvestia Samarskoj gosudarstvennoj selʹskohozâjstvennoj akademii = Bulletin Samara State Agricultural Academy. 2018;(1):48-53. (In Russ.).
8. Bolaev BK, Randelina VV, Skoba TS, Konieva ON, Randelin DA. Influence of different doses of the "Glimalask-vet" feed additive on the weight and linear growth of bulls for fathering. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2016;44(4):156-162. (In Russ.).
9. Gendzhieva OB, Moiseikina LG, Kirishov EA. Genetic examination of cattle of the Kalmyk breed. Veterinariya Kubani = Kuban Veterinary Medicine. 2011;(6):28-31. (In Russ.).
10. Gladyr EA, Zinov'eva NA, Chimidova NV, Moisejkina LG, Kudina EP, Ernst LK, Brem G. Assessment of differentiation degree of Edilbay and Kalmyk sheep breeds on microsatellites. Dostizhenija nauki i tehniki APK = Achievements of Science and Technology of AIC. 2013;(3):68-70. (In Russ.).
11. Glazko V. Problems of marker assistant selection. Farm Animals. 2013;(2):16-22. (In Russ.).
12. Gorlov IF, Komarova ZB, Serdyukova YaP. Adaptation of Black pied cattle with different ecological-genetic types. Vestnik Rossijskoj akademii sel'skohozyajstvennyh nauk = Vestnik of the Russian agricultural science. 2014;(2):53-54. (In Russ.).
13. Gorlov IF, Bolaev BK, Konieva ON, Randelin DA, Natyrov AK, Sutorma OA. Effect of the feed additive "Glimalask-wet", which has an anti-stress effect on the body of Kalmyk breed steers under the influence of technological stress-factors. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2016;43(3):108-117. (In Russ.).
14. Gorlov IF, Bolaev BK, Kovzalov NI, Sutorma OA, Kaydulina AA. Effectiveness of industrial crossbreeding of Kalmyk and Kazakh white-headed cattle. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2016;44(4):126-133. (In Russ.).
15. Gorlov IF, Mokhov AS, Vorontsova ES, Slozhenkina MI, Karetnikova AR. Increasing milk productivity and milk quality indicators through the use of new feed additives. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2017;47(3):160-168. (In Russ.).
16. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Anisimova EYu, Knyazhechenko OA. Innovative creations for the development of agricultural and food technologies. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2019;8(4):19-29. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2019-8-19-29.
17. Gorlov IF, Slogenkina MI, Karpenko EV, Tsitsige, Fedotova GV. Comparative analysis of lipid and amino acid metabolism in calves of the Kalmyk and Mongolian breeds. Zhivotnovodstvo i kormoproizvodstvo = Animal Husbandry and Fodder Production. 2020;103(2):82-92. (In Russ.). https://doi.org/10.33284/2658-3135-103-2-82.
18. Grigorian LF, Gelunova OB, Kaydulina AA, Philippov NV, Gorlov IF. Quality indicators of the bull-calves by the specialized meat and combined breeds and their formation. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming. 2012;(5):21-22. (In Russ.).
19. Grishin VS, Konyeva ON. Effect of the amino acid glycine and organic acids on the development of muscle tissue of steers of beef cattle breeds. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2016;(4):204-209. (In Russ.).
20. Davletova AM, Traisov BB, Esengaliyev KG, Yuldashbaev YA, Kulikova KA, Kudiyarov RI, Dongak MI. Meat productivity of young Edilbay. Ovcy, kozy, sherstyanoe delo = Sheep, goats and wool production. 2018;(4):24-25. (In Russ.).
21. Deniskova TE, Selionova MI, Gladyr’an EA, Dotsev AV, Bobryshova GT, Kostyunina OV, Brem G, Zinovieva NA. Variability of microsatellites in sheep breeds raced in Russia. Sel'skohozyajstvennaya biologiya = Agricultural biology. 2016;51(6):801-810. (In Russ.). http://www.agrobiology.ru/6-2016deniskova.html.
22. Dunin I, Dankvert A, Kochetkov A. Prospects for the development of dairy cattle breeding and competitiveness of dairy cattle bred in the Russian Federation. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming. 2013;(3):1-5. (In Russ.).
23. Zasemchuk IV, Semenchenko SV. Productive qualities of Salsk breed rams. Vestnik Altayskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Bulletin of the Altai State Agrarian University. 2019;179(9):103-107. (In Russ.).
24. Kaidulina AA, Sutorma OA, Grishin VS, Barmina TN. Effectiveness of the use of Hereford steers in improving the productive qualities of Kazakh White-headed cattle. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2017;48(4):201-205. (In Russ.).
25. Kalashnikov NA. Beef performance of Kalmyk steers of different genotypes. Izvestija Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Izvestia Orenburg State Agrarian University. 2015;52(2):118-120. (In Russ.).
26. Kayumov FG, Surundayeva LG, Kalashnikov NA. The chemical composition and biological value of beef of carcasses of Kalmyk calves with different genotypes. Vestnik myasnogo skotovodstva = Bulletin of beef cattle breeding. 2016;95(3):76-79. (In Russ.).
27. Kozin AN. Hematological parameters and biochemical blood status of lambs of Volgograd breed with different thinness of wool. Ovcy, kozy, sherstyanoe delo = Sheep, goats and wool production. 2015;(3):33-35. (In Russ.).
28. Kolosov YuA, Shirokova NV, Getmantseva LV. Gene polymorphism (GDF9) in Salsa sheep. Veterinarnaya patologia =Veterinary pathology. 2014;49-50(3-4):78-81. (In Russ.).
29. Kolosov AYu, Kobylyazki PS, Shirokova NV, Getmanceva LV, Bakoyev NF. Biotechnological methods of study of growth hormone gene polymorphism. Dalʹnevostočnyj agrarnyj vestnik = Far Eastern agrarian bulletin. 2017;42(2):82-86. (In Russ.).
30. Kosyan DB. Chemical composition, biological and energy value of meat products of Kalmyk steers of different genotypes according to CAPN1. Vestnik myasnogo skotovodstva = Bulletin of beef cattle breeding. 2015;89(1):7-13. (In Russ.).
31. Levakhin VI. Psysiological parameters of calves during stress load after feeding with anti-stress drugs. Vestnik myasnogo skotovodstva = Bulletin of beef cattle breeding. 2016;95(1):80-84. (In Russ.).
32. Loretz OG. Dairy productivity and technological properties of milk of different kappa-casein genotypes. Veterenariya Kubani = Kuban Veterinary Medicine. 2014;(2):8-14. (In Russ.).
33. Mysik AT, Shichkin GI, Tyapygin EE, Mukhtarova OM. The state and innovative development of breeding work of beef cattle breeding using genomic selection by DNA markers in order to obtain competitive genotypes. Zootekhniya = Zootechniya. 2022;(6):2-5. (In Russ.). https://doi.org/10.25708/ZT.2022.28.80.001.
34. Omarov RS, Shlykov SN, Bolayev BK, Natyrov AK. Increasing of the concentrations of beneficial polyunsaturated fatty acids in beef. Tehnologii pisevoj i pererabatyvausej promyslennosti APK-produkty zdorovogo pitania = Technologies for the food and processing industry of AIC-healthy food. 2017;18(4):101-109. (In Russ.).
35. Randelin AV, Garyaev UE, Natyrov AK, Bolaev BK. Meat productivity and meat quality parameters of Kalmyk steers of different types of build. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2015;38(2):167-171. (In Russ.).
36. Randelin DA, Sivkov AI, Kovzalov NI, Sutorma OA, Zakurdaeva AA. Effect of new feed additives based on organic acids on the intake, digestibility and use of nutrients in diets of steers of Kalmyk breed. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2015;40(4):117-122. (In Russ.).
37. Selimova MI, Plakhtyukova VR. Meat productivity of Kazakh Whiteheaded steers of different genotypes by genes capn1 and GH. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming. 2020;(7):7-12. (In Russ.). https://doi.org/10.33943/MMS.2020.96.35.003..
38. Spivak ME, Bolaev BK, Sutorma OA, Ezergail KV. Effect of feed with high concentration of metabolizable energy on hematological composition and natural resistance of steers. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2017;45(1):103-108. (In Russ.).
39. Stepurina MA, Struk VN, Varakin AT, Khakimov IN, Vorontsova ES. Feed additives to improve the nutritional value of diets and the productivity of lactating cows. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2019;56(4):170-179. (In Russ.). https://doi.org/10.32786/2071-9485-2019-04-21.
40. Sulimova GE, Perchun AV, Voronkova VN, Gorlov IF, Randelin AV, Slozhenkina MI, Zlobina EY. Characterization of the Russian beef cattle breed gene pools using inter simple sequence repeat dna analysis (ISSR analysis). Genetika = Russian Journal of Genetics. 2016;52(9):1081-1088. (In Russ.). https://doi.org/10.7868/S0016675816090149.
41. Sutorma OA, Randelin DA. Growth and development of Angus heifers of Australian selection of different reproductions under the conditions of the Lower Volga Region. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa = Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex. 2017;47(3):185-190. (In Russ.).
42. Filatov AS, Sivkov AI, Ezergayl' KV, Petrukhina EA, Mel'nikov AG. Influence of use of feed additives on dairy raw material and dairy desserts based on its basis. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2018;1(1):63-67. (In Russ.).
43. Shirokova NV, Kolosov AYu, Getmantseva LV. Gene polymorphism of differential growth factor (GDF9) in sheep of Salsk breed. Glavnyj zootehnik = Head of Animal Breeding. 2014;(11):22-28. (In Russ.).
44. Ezergail KV, Filatov AS, Petrukhina EA, Melnikov VA. Application of local non-traditional additives in the feeding of farm animals in the conditions of Volgograd Region. Vestnik agrarnoj nauki Dona = Journal of Agrarian Science of Don. 2016;(33):64-71. (In Russ.).
45. Gorlov IF, Bozkova SE, Shakbazova OP, Gubareva VV, Mosolova NI, Zlobina EYu, Fiodorov YuN, Mokhov AS. Productivity and adaptation capability of Holstein cattle of different genetic selections // Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2016. Vol. 40, № 5. P. 527-533. https://doi.org/10.3906/vet-1505.
46. Gorlov IF, Shirokova NV, Slozhenkina MI, Mosolova NI, Anisimova EY, Ponomariov VV, Kolosov YA, Kolosov AY, Getmantseva LV. Рolymorphism of CLPG gene in three sheep breeds grown in the steppe zone of the Russian Federation // Journal of Ad-vanced Veterinary and Animal Research. 2020. Т. 7, № 1. P. 51-55. https://doi.org/10.5455/JAVAR.2020.G392.
Ключевые слова:
животноводство, производство говядины, генетические параметры, продуктивность, паратипические факторы, ресурсосберегающие технологии, кормление, кормовые добавки
Key words:
animal husbandry, beef production, genetic parameters, productivity, paratypic factors, resource-saving technologies, feeding, feed additives
Для цитирования:
Бармина Т.Н., Кайдулина А.А., Бадмаева К.Е., Черников Е.В. Разработка и внедрение инновационных технологий в животноводстве для обеспечения населения высококачественными продуктами питания // Аграрно-пищевые инновации. 2022. Т. 20, № 4. С. 26-41. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2022-20-26-41.
For citation:
Barmina T.N., Kaidulina A.A., Badmaeva K.E., Chernikov E.V. Development and implementation of innovative technologies in animal husbandry to provide the population with high-quality food. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2022;20(4):26-41. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2022-20-26-41.