Ткаченкова Н.А., Сложенкина М.И.,Мосолов А.А., Фролова М.В., Мосолова Е.А.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-16-35-46
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Изучить влияния кормовых добавок «Лактувет-1» и «Кумелакт-1», используемых в кормлении коз, на формирование качественных показателей получаемого молока и пищевую ценность изготовленных из него кисломолочных продуктов.
Материалы и методы
Для исследований были получены 3 опытных образца молока-сырья: I – контрольный образец, который был получен от коз, находящихся на стандартном рационе кормления; II образец – молоко от коз, в рацион кормления которых включена добавка «Лактувет-1»; III – молоко от коз, в рацион кормления которых включена добавка «Кумелат-1». Из всех образцов козьего молока производили творог, йогурт и сыр, предназначенные для детского питания. Продукты производили по традиционной технологии в соответствии с действующей нормативной и технической документацией. Отбор и подготовку проб для лабораторных исследований проводили согласно единой методике в соответствии с требованиями ГОСТ 13928-84. В молоке-сырье определяли следующие показатели: массовую долю сухих веществ – по требованиям ГОСТ Р 54668; титруемую кислотность – по требованиям ГОСТ 3624; плотность – по требованиям ГОСТ Р 54758; массовую долю белка – по требованиям ГОСТ 23327; массовую долю жира – по требованиям ГОСТ 5867; массовую долю углеводов – по требованиям ГОСТ Р 54667.
В кисломолочных продуктах определяли массовую долю сухих веществ по ГОСТ 30648.3; титруемую кислотность – по ГОСТ 30648.4; массовую долю белка – по ГОСТ 30648.2; массовую долю жира – согласно ГОСТ 30648.1.
Результаты
При расчете выхода творога отмечено, что количество готового продукта, выработанного из молока опытных групп животных, составило на 2,18 (II группа) и 2,52% (III группа) больше, чем из молока контрольной группы. При расчете выхода йогурта отмечено, что количество готового продукта, выработанного из молока опытных групп животных, составило на 2,9 (II группа) и 3,1% (III группа) больше, чем в контрольной.
Заключение
Результаты исследований свидетельствуют о положительном влиянии используемых кормовых добавок на пищевую ценность молока сырья, а также производимых из него продуктов. По показателям пищевой ценности опытные образцы мягкого сыра превосходят контрольный образец, что подтверждается высоким качеством применяемого молока-сырья. Массовые доли белка, жира, сухих веществ в продуктах, выработанных из опытных образцов молока-сырья, превосходят аналогичные значения в контрольной группе. Таким образом, полученные продукты обладают высокой энергетической ценностью и конкурентоспособны.
Aim
To study the influence of feed additives "Laktuvet-1" and "Kumelakt-1", used in feeding goats, on the formation of quality indicators of milk produced and the nutritional value of fermented milk products made from it.
Materials and Methods
For research, 3 experimental samples of raw milk were obtained: I – control sample, which was obtained from goats that are on a standard feeding ration; II sample – milk from goats, in the diet of which the additive "Laktuvet-1" is included; III – milk from goats, in the diet of which the additive "Kumelat-1" is included. From all samples of goat milk, cottage cheese, yogurt and cheese intended for baby food were produced. The products were produced using traditional technology in accordance with the current regulatory and technical documentation. Sampling and preparation of samples for laboratory studies were carried out according to a single method in accordance with the requirements of GOST 13928-84. In raw milk, the following indicators were determined: the mass fraction of solids – according to the requirements of GOST R 54668; titratable acidity – according to the requirements of GOST 3624; density – according to the requirements of GOST R 54758; mass fraction of protein – according to the requirements of GOST 23327; mass fraction of fat – according to the requirements of GOST 5867; mass fraction of carbohydrates – according to the requirements of GOST R 54667.
In fermented milk products, the mass fraction of dry substances was determined according to GOST 30648.3; titratable acidity – according to GOST 30648.4; mass fraction of protein – according to GOST 30648.2; mass fraction of fat – according to GOST 30648.1.
Results
When calculating the yield of cottage cheese, it was noted that the amount of the finished product produced from the milk of the experimental groups of animals was 2.18 (group II) and 2.52% (group III) more than in the control group. When calculating the yield of yogurt, it was noted that the amount of the finished product produced from the milk of the experimental groups of animals was 2.9 (group II) and 3.1% (group III) more than in the control group.
Conclusion
The results of the research indicate a positive effect of the feed additives used on the nutritional value of raw milk, as well as products made from it. In terms of nutritional value, the experimental samples of soft cheese are superior to those of the control sample, which is confirmed by the high quality of the raw milk used. Mass fractions of protein, fat, solids in products produced from experimental samples of raw milk exceed similar values in the control group. Thus, the resulting products have a high energy value and are competitive.
АВТОРЫ / AUTHORS
Н. А. Ткаченкова
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400131, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Ткаченкова Наталия Андреевна, аспирант, научный сотрудник комплексной аналитической лаборатории
E-mail: gnuniimmp@yandex.ru; тел.: 8 (8442) 39-35-66
М. И. Сложенкина
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400131, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Сложенкина Марина Ивановна
А. А. Мосолов
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400131, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Мосолов Александр Анатольевич
М. В. Фролова
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400131, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Фролова Мария Викторовна
Е. А. Мосолова
Лицей № 8 «Олимпия» 400117, Россия, Волгоград, ул. 8-й Воздушной Армии, д. 27
Мосолова Елизавета Александровна
About the Authors
N. A. Tkachenkova
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400131, Russian Federation
E-mail: gnuniimmp@yandex.ru; tel.: +7 (8442) 39-35-66
M. I. Slozhenkina
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400131, Russian Federation
Marina I. Slozhenkina
A. A. Mosolov
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400131, Russian Federation
Aleksandr A. Mosolov
M. V. Frolova
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400131, Russian Federation
Maria V. Frolova
E. A. Mosolova
Lyceum No 8 «Olympia» 27, 8th Air Army st., Volgograd, 400117, Russian Federation
Elizaveta A. Mosolova
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Мадышев И.Ш., Файзрахманов Р.Н., Камалдинов И.Н. Эффективность кормовых добавок в животноводстве // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. 2017. Т. 232, № 4. С. 105-108.
2. Санников М.Ю., Новопашина С.И., Хатаев С.А., Григорян Л.Н., Юлдашбаев Ю.А., Ласточкина О.В., Лукин И.И. Современные технологии в молочном козоводстве // Известия ТСХА. 2019. № 6. С. 141-147. https://doi.org/10.34677/0021-342X-2019-6-141-149.
3. Хайруллина Г.Ф., Гайнуллина М.К. Состояние и перспективы развития молочного козоводства // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. 2016. Т. 228, № 4. С. 37-39.
4. Фатихов А.Г., Хаертдинов Р.А. Технологические свойства козьего молока // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. 2016. Т. 226, № 2. С. 217-220.
5. Tulemissova Zh., Kozhakhmetova Z., Kassenova G., Omarova A., Alizada H. Determination of technological properties of various starters for obtaining of fermented milk products from goat milk // Journal of International Scientific Publications: Agriculture & Food. 2017. Т. 5. № 1000023. С. 445-452.
6. Гетманец В.Г. Особенности переработки козьего молока // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2016. Т. 139, № 5. С. 162-165.
7. Захарова И.Н., Боровик Т.Э., Касьянова А.Н., Сугян Н.Г., Бережная И.В. Смеси на основе козьего молока в питании детей раннего возраста: что мы знаем о них сегодня? // Российский вестник перинатологии и педиатрии. 2018. Т. 63, № 6. С. 31-36. https://doi.org/10.21508/1027-40652018-63-5-31-36.
8. Боровик Т.Э., Семенова Н.Н., Лукоянова О.Л., Звонкова Н.Г., Скворцова В.А., Захарова И.Н., Степанова Т.Н. К вопросу о возможности использования козьего молока и адаптированных смесей на его основе в детском питании // Вопросы современной педиатрии. 2013. Т. 12, № 1. С. 8-12.
9. Gallier S., Tolenaars L., Prosser C. Nutrients. Whole goat milk as a source of fat and milk fat globule membrane in infant formula // Nutrients. 2020. Vol. 12, № 11. 3486. https://doi.org/10.3390/nu12113486.
10. Алимарданова М.К., Майоров А.А., Шунекеева А.А. Моделирование рецептуры кисломолочных напитков на основе козьего молока // Промышленность и сельское хозяйство. 2021. Т. 35, № 6. С. 13-20.
11. Куленко В.Г., Шевчук В.Б., Фиалкова Е.А., Виноградова Ю.В., Кузин А.А., Новикова Т.В., Воеводина Ю.А. Интенсивная технология производства кормовой добавки на основе лактулозы с высокой бифидогенной активностью // Молочно-хозяйственный вестник. 2018. Т. 32, № 4. С. 63-71.
12. Gavrilova N.B., Chernopolskaya N.F., Shchetinina E.M. Biotechnological aspects of innovative technology of enriched soft cheese based on goat's milk // Sovremennaa nauka i innovacii. 2020. Vol. 31, № 3. P. 44-49. https://doi.org/10.37493/2307-910X.2020.3.6.
References
1. Madyshev I.Sh., Fayzrakhmanov R.N., Kamaldinov I.N. Efficiency of feed additives in animals. Uchenye zapiski Kazanskoj gosudarstvennoj akademii veterinarnoj mediciny im. N.E. Baumana = Scientific notes Kazan Bauman State Academy of Veterinary Medicine. 2017; 232(4):105-108. (In Russ.).
2. SannikovM.Yu., Novopashina S.I., Khataev S.A., Grigoryan L.N., Yuldashbayev Yu.A., Lastochkina O.V., Lukin I.I. Modern achievements in dairy goat breeding. Izvestiya TSKHA = Izvestiya TSKHA. 2019;(6):141-147. (In Russ.). https://doi.org/10.34677/0021-342X-2019-6-141-149.
3. Khairullina G.F., Gainullina M.K. The state and prospects of development of dairy goat. Uchenye zapiski Kazanskoj gosudarstvennoj akademii veterinarnoj mediciny im. N.E. Baumana = Scientific notes Kazan Bauman State Academy of Veterinary Medicine. 2016;228(4):37-39. (In Russ.).
4. Fatikhov A.G., Khaertdinov R.A. Technological properties goat milk. Uchenye zapiski Kazanskoj gosudarstvennoj akademii veterinarnoj mediciny im. N.E. Baumana = Scientific notes Kazan Bauman State Academy of Veterinary Medicine. 2016;226(2):217-220. (In Russ.).
4. Fatikhov A.G., Khaertdinov R.A. Technological properties goat milk. Uchenye zapiski Kazanskoj gosudarstvennoj akademii veterinarnoj mediciny im. N.E. Baumana = Scientific notes Kazan Bauman State Academy of Veterinary Medicine. 2016;226(2):217-220. (In Russ.).
6. Getmanets V.G. The features of goat’s milk processing. Vestnik Altajskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Bulletin of the Altai State Agrarian University. 2016;139(5):162-165. (In Russ.).
7. Zakharova I.N., Borovik T.E., Kasyanova A.N., Sugyan N.G., Berezhnaya I.V. Goat milk formulas in infant nutrition: what do we know about them today? Rossijskij vestnik perinatologii i pediatrii = Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics. 2018;63(6):31-36. (In Russ.). https://doi.org/10.21508/1027-40652018-63-5-31-36.
8. Borovik T.E., Semenova N.N., Lukoyanova O.L., Zvonkova N.G., Skvortsova V.A., Zakharova I.N., Stepanova T.N. On the possibility of goat's milk and adapted goat milk formulas usage in children feeding. Voprosy sovremennoj pediatrii = Current pediatrics. 2013;12(1):8-12. (In Russ.).
9. Gallier S., Tolenaars L., Prosser C. Whole goat milk as a source of fat and milk fat globule membrane in infant formula. Nutrients. 2020;12(11):3486. https://doi.org/10.3390/nu12113486.
10. Alimardanova M.K., Mayorov A.A., Shunekeyeva A.A. Modeling the formulation of fermented milk drinks based on goat's milk. Promyshlennost' i sel'skoe hozyajstvo = Industry and agriculture. 2021;35(6):13-20. (In Russ.).
11. Kulenko V.G., Shevchuk V.B., Fialkova E.A., Vinogradova Yu.V., Kuzin A.A., Novikova T.V., Voevodina Yu.A. Intensive production technology of a lactulose-based feed additive with high bifidogenic activity. Molochno-hozyajstvennyj vestnik = Molochnokhozyaistvenny Vestnik. 2018;32(4):63-71. (In Russ.).
12. Gavrilova N.B., Chernopolskaya N.F., Shchetinina E.M. Вiotechnological aspects of innovative technology of enriched soft cheese based on goat's milk. Sovremennaa nauka i innovacii. 2020;31(3):44-49. https://doi.org/10.37493/2307-910X.2020.3.6.
Ключевые слова:
козье молоко, кормовая добавка, Лактувет-1, Кумелакт-1, козы, сырье, козий творог, козий сыр
Key words:
goat's milk, feed additive, Lactuvet-1, Kumelact-1, goats, raw material, goat curd, goat cheese
Для цитирования:
Ткаченкова Н.А., Сложенкина М.И., Мосолов А.А., Фролова М.В., Мосолова Е.А. Вдияние кормовых добавок на качественные характеристики козьего молока и пищевую ценность получаемых из него кисломолочных продуктов // Аграрно-пищевые инновации. 2021. Т. 16, № 4. С. 35-46. http://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-16-35-46
For citation:
Tkachenkova N.A., Slozhenkina M.I., Mosolov A.A., Frolova M.V., Mosolova E.A. Influence of feed additives on the qualitative characteristics of goat milk and the nutritional value of ferrous milk products obtained from it. Agrarian-and-food innovations. 2021;16(4):35-46. (In Russ.). http://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-16-35-46
|