Изучение продуктивных признаков кур при скармливании пребиотической добавки, стимулирующей антиоксидантную и иммунологическую защиту организма.
Материалы и методы
Исследования выполнялись в сертифицированных лабораториях. Полученный цифровой материал обрабатывали с помощью статистического пакета Microsoft Excel, достоверность данных проверяли с помощью критерия Стьюдента.
Результаты
Установлено, что введение в рацион кур-несушек кросса «Хайсекс коричневый» кормовой добавки «ЛактуСупер» способствовало росту их продуктивности за 10 недель опыта на 85 яиц, или на 1,2 яйца на среднюю несушку, интенсивности яйцекладки – на 1,74%, экономии корма – на 0,6 г в сутки на голову, увеличению выхода инкубационных яиц на 4% (97% в опытной по сравнению с 93% контрольной группы). Сбалансированность кормовой добавки «ЛактуСупер» биологически активными веществами способствовало увеличению каротиноидов в желтке инкубационных яиц опытной группы на 23,36% (P≤0,001), что в абсолютных значениях составило 16,9 мкг/г. Инкубирование яиц продемонстрировало высокий вывод цыплят в обеих группах (82,44 и 85,27%), но при этом в опытной группе превышение по данному показателю составило 2,83%. Высокие показатели производства и качества инкубационных яиц в опытной группе, судя по всему, обеспечены активизацией метаболизма в организме кур в результате скармливания им изучаемой добавки. Благодаря антиоксидантным свойствам испытуемой кормовой добавки повысилась активность супероксиддисмутазы (СОД) на 11,22% (P≤0,01), глутатионпероксидазы (ГПО) – на 3,02% (P≤0,05), церулоплазмина (ЦП) – на 16,58% (P≤0,01), общего количества антиоксидантов (ООА) – на 26,97% (P≤0,01), а активность малонового диальдегида (МДА) снизилась на 14,15% (P≤0,01). Уровень Т-лимфоцитов, отвечающих за клеточный иммунитет, повысился на 12,61% (P≤0,01), а содержание В-лимфоцитов, характеризующих гуморальную резистентность, возросло на 6,83% (P≤0,05) относительно контроля. В опытной группе зафиксировано повышение уровня классических антител. Так, содержание IgA и IgG возросло на 17,26 (P≤0,01) и 7,62% (P≤0,05) по сравнению с контролем. Наличие IgM также превосходило контрольные значения на 7,79% (P≤0,05).
Заключение
Таким образом, выявлено, что разработанная нами кормовая добавка «ЛактуСупер» способствовала повышению яйценоскости кур родительского стада и качества инкубационных яиц. Активные вещества пребиотической добавки обеспечили снижение уровня свободнорадикального окисления липидов, что благоприятно отразилось на формировании антиоксидантной защиты организма, укреплении клеточного и гуморального иммунитета.
Purpose
The study of the productive traits of chickens when fed with a prebiotic supplement that stimulates the antioxidant and immunological defenses of the body
Materials and Methods
The studies were carried out in certified laboratories. The resulting digital material was processed using the statistical package Microsoft Excel, which provides verification of the reliability of the data using the Student's criterion.
Results
It has been established that the introduction of the feed additive "LactuSuper" into the diet of laying hens of the Hisex Brown cross dramatically increases their productivity by 85 eggs in 10 weeks of the experiment, or by 1.2 eggs per positive laying hen, the egg-laying intensity – by 1.74%, feed savings – by 0.6 g per day per head, obtaining a hatching egg yield of 4% (97% compared to 93% of the control group). The balance of the feed additive "LactuSuper" with biologically active absorbed absorbable carotenoids in the yolk of the incubation eggs of the experimental group was 23.36% (P≤0.001), which was 16.9 µg/g in absolute values. Incubation of eggs showed a high hatch of chickens in both groups (82.44 and 85.27%), but in the experimental group, the excess in this indicator was 2.83%. High rates of production and quality of hatching eggs in the experimental group, apparently, are provided by the activation of metabolism in the body of chickens, as a result of feeding them the studied additive. Due to the antioxidant properties of the tested feed additive the activity of superoxide dismutase (SOD) increased by 11.22% (P≤0.01), glutathione peroxidase (GPO) – by 3.02% (P≤0.05), ceruloplasmin (CP) – by 16.58% (P≤0.01), total antioxidants (TOA) by 26.97% (P≤0.01), and malondialdehyde (MDA) activity decreased by 14.15% (P≤0,01). The level of T-lymphocytes responsible for cellular immunity increased by 12.61% (P≤0.01), and the content of B-lymphocytes characterizing humoral resistance increased by 6.83% (P≤0.05) relative to the control. An increase in the level of classical antibodies was recorded in the experimental group. Thus, the content of IgA and IgG increased by 17.26 (P≤0.01) and 7.62% (P≤0.05) compared with the control. The presence of IgM also exceeded the control values in the experimental group by 7.79% (P≤0.05).
Conclusion
Thus, it was found that the feed additive "LactuSuper" developed by us contributed to the increase in the egg production of the parent flock and the quality of hatching eggs. The active substances of the prebiotic supplement ensured a decrease in the level of free radical lipid oxidation, which had a positive effect on the formation of the body's antioxidant defense, strengthening cellular and humoral immunity.
1. Багно О., Прохоров О., Шенцева А. Расторопша и эхинацея при откорме бройлеров // Птицеводство. 2021. № 5. С. 11-14. https://doi.org/10.25701/ZZR.2021.58.55.013.
2. Горлов И.Ф., Сложенкина М.И. Применение лактулозусодержащих препаратов в животноводстве и при переработке животноводческой продукции: монография. Волгоград: СФЕРА, 2020. 152 c.
3. Гринь М.С. Использование лактулозы в составе комбикорма КР-1 // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства. 2019. № 22 (1). С. 178-184.
4. Рябцева С.А., Храмцов А.Г., Будкевич Р.О., Анисимов Г.С., Чукло А.О., Шпак М.А. Физиологические эффекты, механизмы действия и применение лактулозы Физиологические эффекты, механизмы действия и применение лактулозы // Вопросы питания. 2020. Т. 89. № 2. С. 5-20. https://doi.org/10.24411/0042-8833-2020-10012.
5. Сложенкина М.И., Горлов И.Ф., Храмцов А.Г., Комарова З.Б., Фролова М.В., Курмашева С.С., Рудковская А.В. Выращивание цыплят-бройлеров с использованием новых кормовых добавок на основе лактулозы // Птица и птицепродукты. 2021. № 1. С. 17-20. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2020-23-1-17-20.
6. Сурай П.Ф., Кочиш И.И., Фисинин В.И., Грозина А.А., Шацких Е.В. Молекулярные механизмы поддержания здоровья кишечника птицы: роль микробиоты. Москва: Сельскохозяйственные технологии, 2018. 344 с.
7. Фисинин В.И., Лаптев Г.Ю, Никонов И.Н., Ильина Л.А., Йылдырым Е.А. Изменение бактериального сообщества в желудочно-кишечном тракте кур в онтогенезе // Сельскохозяйственная биология. 2016. Т. 51, № 6. С. 883-890. https://doi.org/10.15389/agrobiology.2016.6.883rus.
8. Hlangothi D, Abdel-Rahman FH, Nguyễn T. Distribution of Silymarin in the Fruit of Silybum marianum L. // Pharmaceutica Analytica Acta. 2016. Vol. 7, iss. 11. P. 1-4. https://doi.org/10.4172/2153-2435.1000511.
9. Jakubowska M, Karamucki T. The effect of feed supplementation with Salvia officinalis, Thymus vulgaris, and Rosmarinus officinalis on the quality of quail meat // Animal Science Papers and Reports. 2021. Vol. 39, iss. 4. P. 393-405.
10. Khan S, Moore RJ, Stanley D, Chousalkar KK. The Gut Microbiota of Laying Hens and Its Manipulation with Prebiotics and Probiotics To Enhance Gut Health and Food Safety // Applied and Environmental Microbiology. 2020. Vol. 86, iss. 13. P. 600-620. https://doi.org/10.1128/AEM.00600-20.
11. Li J. Current status and prospects for in-feed antibiotics in the different stages of pork production – A review // Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 2017. Vol. 30, iss. 12. P. 1667-1673. https://doi.org/10.5713/ajas.17.0418.
12. Liu Y, Espinosa CD, Abelilla JJ, Casas GA, Lagos LV, Lee SA, Kwon WB, Mathai JK, Navarro DMDL, Jaworski NW, Stein HH. Non-antibiotic feed additives in diets for pigs: A review // Animal Nutrition. 2018. Vol. 4, iss. 2. P. 113-125. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2018.01.007.
13. Marmouzi I, Bouyahya A, Ezzat SM, Jemli MEl, Kharbach M. The food plant Silybum marianum (L.) Gaertn: Phytochemistry, Ethnopharmacology and clinical evidence // Journal of Ethnopharmacology. 2021. Vol. 265. Article number: 113303. https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.113303.
14. Sadowska K, Andrzejewska J, Woropaj-Janczak M. Effect of weather and agrotechnical conditions on the content of nutrients in the fruits of milk thistle (Silybum marianum L. Gaertn) // Acta scientiarum Pololonorum. Hortorum Cultus. 2011. Vol. 10, iss. 3. P. 197-207.
15. Tavakolinasab F, Khosravinia H, Masouri B. Effects of Milk Thistle, Artichoke and Olive Extracts in Comparison with Atorvastatin and Gemfibrozil on Liver Function in Broiler Chicken // Journal of Animal and Veterinary Advances. 2020. Vol. 19, iss. 2. P. 18-25. https://doi.org/10.36478/javaa.2020.18.25.
16. Van der Aar PJ, Molist F, Van der Klis JD. The central role of intestinal health on the effect of feed additives on feed intake in swine and poultry // Animal Feed Science and Technology. 2017. Vol. 233. P. 64-75. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.07.019.
17. Zarei A, Morovat M, Chamani M, Sadeghi AA, Dadvar P. Effect of in ovo Feeding and Dietary Feeding of Silybum marianum Extract on Performance, Immunity and Blood Cation-Anion Balance of Broiler Chickens Exposed to High Temperatures // Iranian Journal of Applied Animal Science. 2016. Vol. 6. P. 697-705.
References
1. Bagno O, Prokhorov O, Shentseva A. Thistle and coneflower for broiler fattening. Pticevodstvo = Poultry Farming. 2021;(5):11-14. (In Russ.). https://doi.org/10.25701/ZZR.2021.58.55.013.
2. Gorlov IF, Slozhenkina MI. The use of lactulose-containing drugs in animal husbandry and in the processing of animal products: monograph. Volgograd: SPHERE Publ; 2020:152. (In Russ.).
3. Grin МS. Use of lactulose in compound feed KR-1. Aktual'nye problemy intensivnogo razvitiya zhivotnovodstva = Actual problems of intensive development of animal husbandry. 2019;22(1):178-184. (In Russ.).
4. Ryabtseva SA, Khramtsov AG, Budkevich RO, Anisimov GS, Chuklo AO, Shpak MA. Physiological effects, mechanisms of action and application of lactulose. Voprosy pitaniya = Problems of Nutrition. 2020;89(2):5-20. (In Russ.). https://doi.org/10.24411/0042-8833-2020-10012.
5. Slozhenkina MI, Gorlov IF, Khramtsov AG, Komarova ZB, Frolova MV, Kurmasheva SS, Rudkovskaya AV. Broiler raising with usage of new feed additives at the base of lactulose. Ptica i pticeprodukty = Poultry and poultry products. 2021;(1):17-20. (In Russ.). https://doi.org/10.30975/2073-4999-2020-23-1-17-20.
6. Surai PF, Kochish II, Fisinin VI, Grozina AA, Shatskikh EV. Molecular mechanisms for maintaining poultry intestinal health: the role of microbiota. Moscow: Agricultural technologies Publ.; 2018:344 p. (In Russ.).
7. Fisinin VI, Laptev GYu, Nikonov IN, Il'ina LA, Yildirim EA. Poultry gastrointestinal microbiome changes during ontogenesis. Sel'skohozyajstvennaya biologiya = Agricultural biology. 2016;51(6):883-890. (In Russ.). https://doi.org/10.15389/agrobiology.2016.6.883rus.
8. Hlangothi D, Abdel-Rahman FH, Nguyễn T. Distribution of Silymarin in the Fruit of Silybum marianum L. // Pharmaceutica Analytica Acta. 2016. Vol. 7, iss. 11. P. 1-4. https://doi.org/10.4172/2153-2435.1000511.
9. Jakubowska M, Karamucki T. The effect of feed supplementation with Salvia officinalis, Thymus vulgaris, and Rosmarinus officinalis on the quality of quail meat // Animal Science Papers and Reports. 2021. Vol. 39, iss. 4. P. 393-405.
10. Khan S, Moore RJ, Stanley D, Chousalkar KK. The Gut Microbiota of Laying Hens and Its Manipulation with Prebiotics and Probiotics To Enhance Gut Health and Food Safety // Applied and Environmental Microbiology. 2020. Vol. 86, iss. 13. P. 600-620. https://doi.org/10.1128/AEM.00600-20.
11. Li J. Current status and prospects for in-feed antibiotics in the different stages of pork production – A review // Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 2017. Vol. 30, iss. 12. P. 1667-1673. https://doi.org/10.5713/ajas.17.0418.
12. Liu Y, Espinosa CD, Abelilla JJ, Casas GA, Lagos LV, Lee SA, Kwon WB, Mathai JK, Navarro DMDL, Jaworski NW, Stein HH. Non-antibiotic feed additives in diets for pigs: A review // Animal Nutrition. 2018. Vol. 4, iss. 2. P. 113-125. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2018.01.007.
13. Marmouzi I, Bouyahya A, Ezzat SM, Jemli MEl, Kharbach M. The food plant Silybum marianum (L.) Gaertn: Phytochemistry, Ethnopharmacology and clinical evidence // Journal of Ethnopharmacology. 2021. Vol. 265. Article number: 113303. https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.113303.
14. Sadowska K, Andrzejewska J, Woropaj-Janczak M. Effect of weather and agrotechnical conditions on the content of nutrients in the fruits of milk thistle (Silybum marianum L. Gaertn) // Acta scientiarum Pololonorum. Hortorum Cultus. 2011. Vol. 10, iss. 3. P. 197-207.
15. Tavakolinasab F, Khosravinia H, Masouri B. Effects of Milk Thistle, Artichoke and Olive Extracts in Comparison with Atorvastatin and Gemfibrozil on Liver Function in Broiler Chicken // Journal of Animal and Veterinary Advances. 2020. Vol. 19, iss. 2. P. 18-25. https://doi.org/10.36478/javaa.2020.18.25.
16. Van der Aar PJ, Molist F, Van der Klis JD. The central role of intestinal health on the effect of feed additives on feed intake in swine and poultry // Animal Feed Science and Technology. 2017. Vol. 233. P. 64-75. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.07.019.
17. Zarei A, Morovat M, Chamani M, Sadeghi AA, Dadvar P. Effect of in ovo Feeding and Dietary Feeding of Silybum marianum Extract on Performance, Immunity and Blood Cation-Anion Balance of Broiler Chickens Exposed to High Temperatures // Iranian Journal of Applied Animal Science. 2016. Vol. 6. P. 697-705.
prebiotic supplement, chickens, Hisex Brown cross, egg productivity, antioxidant defense enzymes, immunological status
Для цитирования:
Комарова З.Б., Калинина Н.В., Сложенкина М.И., Струк Е.А. Эффективность влияния пребиотической кормовой добавки на продуктивность, антиоксидантную защиту и иммунологический статус кур // Аграрно-пищевые инновации. 2023. Т. 21, № 1. С. 42-52. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-21-42-52.
For citation:
Komarova Z.B., Kalinina N.V., Slozhenkina M.I., Struk E.A. Efficiency of influence of prebiotic feed additive on productivity, antioxidant protection and immunological status of hens. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2023;21(1):42-52. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-21-42-52.