Убушаев Б.С., Натыров А.К., Салаев Б.К., Мороз Н.Н., Кугультинова Д.А.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-14-59-67
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Эффективность использования на Юге России в рационах молодняка овец при различных дозах минеральной кормовой добавки бишофит и его воздействия на продуктивные качества молодняка овец.
Материалы и методы
Материалом для проведения эксперимента в данном хозяйстве послужило поголовье баранчиков грозненской породы на откорме. Баранчики контрольной группы получали основной хозяйственный рацион, I опытной группы в добавок к основному рациону получали 5 мл бишофита на голову в сутки, II опытной группы – 8 мл кормовой добавки. В процессе работы использовались классические зоотехнические методы, в том числе выход шерсти и физико-технологические свойства изучали индивидуально у 3 опытных животных из каждой группы по методике ВНИИОК. Материалы исследований обработаны методами вариационной статистики с использованием пакета программ «Microsoft Office».
Результаты
Молодняк овец из I опытной группы, получавший бишофит по 5 мл/гол в сутки, был по живой массе на 9,4% больше, чем в контрольной группе. Молодняк овец, получавший 5 мл кормовой добавки, имел лучший индекс мясности и превосходил контрольную группу по выходу мякоти на 12,5%. Максимальное отклонение от средней величины настрига чистой шерсти в сторону повышения (110,6%) наблюдалась у I опытной группы. Наиболее прочная шерсть 7,24 cН/текс встречается у группы, получавшей в составе основного рациона кормовую добавку бишофит.
Заключение
Восполнение дефицита минеральных веществ природной и экологически безопасной кормовой добавкой бишофит в дозе 5 мл/гол в сутки изменяет в положительную сторону обменные реакции в организме, что подтверждается повышением приростов живой массы и шерстной продуктивности.
Aim
The effectiveness of the use of the mineral feed additive bischofit in the diets of young sheep in the South of Russia at various doses and its impact on the productive qualities of young sheep.
Materials and Methods
The material for conducting the experiment in this household was the livestock of sheep of the Grozny breed on fattening. The sheep of the control group received a basic household diet, the I experimental group received 5 ml of bischofite per head per day in addition to the main diet, the II experimental group received 8 ml of feed additive. Classical zootechnical methods were used in the process of work, including wool yield and physical and technological properties were studied individually in 3 experimental animals from each group according to the VNIIOK method. The research materials were processed by the methods of variation statistics using the Microsoft Office software package.
Results
Young sheep from the I experimental group, who received bischofite at 5 ml / head per day, were 9.4% more in live weight than in the control group. Young sheep that received 5 ml of feed additive had the best meat index, and exceeded the control group in terms of pulp yield by 12.5%. The maximum deviation from the average value of the cut of pure wool in the upward direction (110.6%) was observed in I experimental group. The most durable wool of 7.24 sN / tex is found in the group that received the bischofit feed additive as part of the main diet.
Conclusion
To compensate for the lack of mineral substances of the natural and environmentally safe feed additive bischofit at a dose of 5 ml / head per day, it changes the metabolic reactions in the body in a positive way, which is confirmed by an increase in the growth of live weight and wool productivity.
АВТОРЫ / AUTHORS
Б. С. Убушаев
Калмыцкий государственный университет имени Б.Б. Городовикова
Элиста, Республика Калмыкия, Россия
Борис С. Убушаев, доктор сельскохозяйственных наук, заведующий кафедрой зоотехнии и ветеринарии
E-mail: ubuschbs@mail.ru; тел. +79054001716
А. К. Натыров
Калмыцкий государственный университет имени Б.Б. Городовикова
Элиста, Республика Калмыкия, Россия
Аркадий К. Натыров
Б. К. Салаев
Калмыцкий государственный университет имени Б.Б. Городовикова
Элиста, Республика Калмыкия, Россия
Бадма К. Салаев
Н. Н. Мороз
Калмыцкий государственный университет имени Б.Б. Городовикова
Элиста, Республика Калмыкия, Россия
Наталья Н. Мороз
Д. А. Кугультинова
Калмыцкий государственный университет имени Б.Б. Городовикова
Элиста, Республика Калмыкия, Россия
Деляш А. Кугультинова
About the Authors
B. S. Ubushaev
Kalmyk State University named after B.B. Gorodovikov
Elista, Republic of Kalmykia, Russian Federation
Boris S. Ubushaev, Dr Agricultural Sci. and Head of the Department of Animal Science and Veterinary Science
E-mail: ubuschbs@mail.ru; Russia, тел. +79054001716
A. K. Natyrov
Kalmyk State University named after B.B. Gorodovikov
Elista, Republic of Kalmykia, Russian Federation
Arkady K. Natyrov
B. K. Salaev
Kalmyk State University named after B.B. Gorodovikov
Elista, Republic of Kalmykia, Russian Federation
Badma K. Salaev
N. N. Moroz
Kalmyk State University named after B.B. Gorodovikov
Elista, Republic of Kalmykia, Russian Federation
Natalia N. Moroz
D. A. Kugultinova
Kalmyk State University named after B.B. Gorodovikov
Elista, Republic of Kalmykia, Russian Federation
Delyash A. Kugultinova
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Вагапов Ф.Ф., Юсупов Р.С. Качественные показатели мясной продуктивности молодняка при скармливании кормовой добавки // Известия Самарской государственной сельхозакадемии. 2015. N 1. С. 125-127. DOI: 10.17816/1997-3225.201501125-127
2. Варакин А.Т., Муртазаева Р.Н., Кулик Д.К., Никитин С.А. Способ повышения продуктивности молодняка овец при выращивании на мясо // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2015. N 4 (40). С. 92-97.
3. Горлов И.Ф., Дорохин М.Е., Ранделин Д.А., Николаев Д.В. Влияние новой кормовой добавки на мясную продуктивность и убойные качества бычков // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2014. N 4 (114). С. 68-72.
4. Исхаков Р.С., Фахретдинов И.Р. Качество говядины при использовании нового кормового концентрата // Мясная индустрия. 2018. N 1. С. 40-42.
5. Колосов Ю.А. Мясное овцеводство как элемент стратегии отрасли // Сборник научных трудов Северо-Кавказского научно-исследовательского института животноводства. 2017. Т. 6. N 1. С. 47-51.
6. Комлацкий В.И., Горлов И.Ф., Бараников В.А., Мосолов А.А., Гишларкаев Е.И., Колосов Ю.А., Абдулмуслимов А.М., Юлдашбаев Ю.А., Каледин А.П. Проблемы и перспективы развития овцеводства на Юге России // Зоотехния. 2019. N 2. С. 6-11. DOI: 10.25708/ZT.2019.31.89.002
7. Красовская Т.Л. Морфофизиологические и продуктивные показатели ягнят при скармливании гумивала // Научный журнал КубГАУ. 2012. N 81 (07). С. 1-11.
8. Ellis J.L., Dijkstra J., Bannink A., Kebreab E., Hook E., Archibeque S., France J. Quantifying the effect of monensin dose on the rumen volatile fatty acid profile in high-grain-fed beef cattle // Journal of Animal Science. 2012. V. 90 (8). P. 2717-2726.
9. Hall J.A., Bobe G., Vorachek W.R., Gorman Hugejiletu M.E., Mosher W.D., Pirelli G.J. Effects of feeding selenium-enriched alfalfa hay on immunity and health of weaned beef calves // Biological Trace Element Research. 2013. Vol. 156 (1-3). P. 96-110.
10. Notter D.R., Kelly R.F., McClaugherty F.S. Effects of ewe breed and management system on efficiency of lamb production. P. II: Lamb growth, survival and carcass characteristics // J. Anim. Sci. 1991. N 69. P. 22-23.
11. Reinhardt C.D., Hands M.L., Marston T.T., Waggoner J.W., Corah L.R. Relationships between feedlot health, average daily gain, and carcass traits of Angus steers // Professional Animal Scientist. 2012. Vol. 28. N 1. P. 11-19.
12. Sainz R.D., Wolff J.E., Upsdell M.P. Effects of cimaterol on energy utilization for maintenance and for protein and fat deposition by weather and ewe lambs given chopped Lucerne hay or Lucerne pellets // Anim. Prod. 1990. N 50. Р. 129-139.
13. Varszegi Z., Javor A. Quality of different meat parts of crossed lambs // Univ. de stiinte agricolesi medicina vererinaria. Cluj Napoca.Ser.: Zootehnie si Biotehnologii. 2003. Vol. 59. P. 38-41.
References
1. Vagapov F.F., Yusupov R.S. Quality meat productivity indicators when young fed feed additives. Bulletin Samara State Agricultural Academy, 2015, no. 1, pp. 125-127. (In Russian) DOI: 10.17816/1997-3225.201501125-127
2. Varakin A.T., Murtazaeva R.N., Kulik D.K., Nikitin S.A. Method for increasing the productivity of young sheep when raised for meat. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vysshee professional'noe obrazovanie [Izvestia of the Lower Volga Agro-University Complex]. 2015, no. 4 (40), pp. 92-97. (In Russian)
3. Gorlov I.F., Doroxin M.E., Randelin D.A., Nikolaev D.V. Effect of a new feed supplement on beef performance and dressing yield of steers. Vestnik Altajskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta [Bulletin of the Altai State Agrarian University]. 2014, no. 4 (114), pp. 68-72. (In Russian)
4. Iskhakov R.S., Zubairova L.A., Fakhretdinov I.R. Beef quality upon the use of new feed concentrate. Myasnaya industriya [Meat industry journal]. 2018, no. 1, pp. 40-42. (In Russian)
5. Kolosov Yu.A. Mutton sheep breeding as an industry strategy. Sbornik nauchny`x trudov Severo-Kavkazskogo nauchno-issledovatel`skogo instituta zhivotnovodstva [Collection of scientific papers of North Caucasian Research Institute of Animal Husbandry]. 2017, vol. 6, no. 1, pp. 47-51. (In Russian)
6. Komlatsky V.I., Gorlov I.F., Baranikov V.A., Mosolov A.A., Gishlarkaev E.I., Kolosov Yu.A., Abdulmuslimov A.M., Yuldashbaev Yu.A., Kaledin A.P. Problems and perspective of sheep-breeding development in south of Russia. Zootechniya, 2019, no. 2, pp. 6-11. (In Russian). DOI: 10.25708/ZT.2019.31.89.002
7. Krasovskaya T.L. Morphophysiological and productive parameters of lambs at humival feeding. Nauchny`j zhurnal KubGAU [Scientific journal KubSAU]. 2012, no. 81 (07), pp. 1-11. (In Russian)
8. Ellis J.L., Dijkstra J., Bannink A., Kebreab E., Hook E., Archibeque S., France J. Quantifying the effect of monensin dose on the rumen volatile fatty acid profile in high-grain-fed beef cattle. Journal of Animal Science. 2012, v. 90 (8), pp. 2717-2726.
9. Hall J.A., Bobe G., Vorachek W.R., Gorman Hugejiletu M.E., Mosher W.D., Pirelli G.J. Effects of feeding selenium-enriched alfalfa hay on immunity and health of weaned beef calves. Biological Trace Element Research. 2013, vol. 156 (1-3), pp. 96-110.
10. Notter D.R., Kelly R.F., McClaugherty F.S. Effects of ewe breed and management system on efficiency of lamb production. P. II: Lamb growth, survival and carcass characteristics. J. Anim. Sci. 1991, no. 69, pp. 22-23.
11. Reinhardt C.D., Hands M.L., Marston T.T., Waggoner J.W., Corah L.R. Relationships between feedlot health, average daily gain, and carcass traits of Angus steers. Professional Animal Scientist. 2012, vol. 28, no 1, pp. 11-19.
12. Sainz R.D., Wolff J.E., Upsdell M.P. Effects of cimaterol on energy utilization for maintenance and for protein and fat deposition by weather and ewe lambs given chopped Lucerne hay or Lucerne pellets. Anim. Prod. 1990, no. 50, pp. 129-139.
13. Varszegi Z., Javor A. Quality of different meat parts of crossed lambs // Univ. de stiinte agricolesi medicina vererinaria. Cluj Napoca.Ser.: Zootehnie si Biotehnologii. 2003, vol. 59, pp. 38-41.
Ключевые слова:
молодняк овец, баранчики, кормовая добавка, бишофит, живая масса, шерстная продуктивность
Key words:
young sheep, sheep, feed additive, bischofite, live weight, wool productivity
Для цитирования:
Убушаев Б.С., Натыров А.К., Салаев Б.К., Мороз Н.Н., Кугультинова Д.А. Эффективность использования природной минеральной кормовой добавки при выращивании молодняка овец. Аграрно-пищевые инновации. 2021; 14(2):59-67. http://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-14-59-67
For citation:
Ubushaev B.S., Natyrov A.K., Salaev B.K., Moroz N.N., Kugultinova D.A. The effectiveness of the use of natural mineral feed additives in the cultivation of young sheep. Agrarian-and-food innovations. 2021; 14(2):59-67. (In Russ.) http://doi.org/10.31208/2618-7353-2021-14-59-67
|