Сложенкина М.И., Фролова М.В., Курмашева С.С., Рудковская А.В.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-12-61-69
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель. Изучение влияния новых отечественных лактулозосодержащих кормовых добавок на биологические свойства и аминокислотный состав белка мяса цыплят-бройлеров.
Материалы и методы. При проведении исследований использовались классические и современные методы: зоотехнические, биохимические и др. Массовая доля белка определялась методом Кьельдаля по ГОСТ 25011-2015, массовая доля жира – экстрактивно-весовым методом по ГОСТ 23042-2015, массовая доля влаги – термогравиметрическим методом с применением анализатора влажности «ЭЛВИЗ», массовая доля общей золы – по ГОСТ 31727-2012 (ISO 936:1998), аминокислотный состав грудных мышц – методом капиллярного электрофореза (Капель 105М).
Результаты. В результате проведенного опыта установлено, что применение добавок № 1 и № 2 способствует стабилизации показателей переваримости питательных веществ и, как следствие, усовершенствованию процесса обмена веществ в организме птицы. Установлено, что коэффициент переваримости сухого вещества в опытных группах на 0,91%, сырого протеина – на 1,68%, сырого жира – на 0,79%, БЭВ – на 1,33% выше по сравнению с показателями контрольной группы. Положительная динамика отмечена также в увеличении массы потрошённой тушки в опытных группах на 5,47 и 4,46% в сравнении с аналогичным показателем контрольной группы. Применение лактулозосодержащих добавок при выращивании бройлеров привело к усовершенствованию количественных и качественных характеристик получаемой продукции («белого» мяса). Увеличение наблюдается в значении массовой доли белка на 0,5 и 0,6% соответственно в сравнении с массовой долей белка мяса контрольной группы. Изучаемые кормовые добавки сбалансировали соотношение незаменимых аминокислот к заменимым. В ходе опыта установлено, что в белом мясе опытных групп в сравнении с белым мясом контрольной группы цыплят-бройлеров произошло увеличение содержания незаменимых аминокислот в среднем на 0,31 г/100 г (3,6%) и 0,41 г/100 г (4,7%) соответственно.
Заключение. По комплексу показателей мясо цыплят-бройлеров, выращенных с использованием новых лактулозосодержащих добавок № 1 и № 2, имеет более высокие показатели качества мяса по сравнению с контролем. Новые отечественные пребиотические добавки на основе лактулозы № 1 и № 2, используемые в опыте, – это не только естественная альтернатива антибиотикам, гормонам или иным стимуляторам роста, но и механизм более качественного подхода к формированию общих полезных физических и биохимических свойств мяса цыплят-бройлеров. Учитывая это, данные добавки могут быть рекомендованы для широкого внедрения в птицеводство.
Abstract
Aim. Study of the effect of new domestic lactulose-containing feed additives on the biological properties and amino acid composition of the protein in broiler chicken meat.
Material and Methods. During the research, classical and modern methods were used: zootechnical, biochemical, etc. The methodological basis was the scientific works of domestic and foreign scientists who studied the features of the effect of feed additives on the body of poultry and its productive qualities. The mass fraction of protein was determined by the Kjeldahl method according to GOST 25011-2015, the mass fraction of fat – by the Extractive-weight method according to GOST 23042-2015, the mass fraction of moisture – by the thermogravimetric method using the ELVIZ moisture analyzer, the mass fraction of total ash – GOST 31727-2012 (ISO 936:1998), amino acid composition of pectoral muscles – by capillary electrophoresis (Kapel 105M).
Results. As a result of the experiment, it was found that the use of additives No. 1 and No. 2 helps to stabilize the indices of digestibility of nutrients and, as a result, to improve the metabolic process in the body of the bird. It was found that the digestibility coefficient of dry matter in the experimental groups was by 0.91%, crude protein – by 1.68%, crude fat – by 0.79%, nitrogen-free extractable substances – by 1.33% higher than in the control group. Positive dynamics was also noted in the increase in the weight of the gutted carcass in the experimental groups by 5.47 and 4.46% in comparison with the same indicator in the control group. The use of lactulose-containing additives when growing broilers has led to an improvement in the quantitative and qualitative characteristics of the resulting product ("white" meat). An increase is observed in the value of the mass fraction of protein by 0.5 and 0.6%, respectively, in comparison with the mass fraction of protein in the meat of the control group. The studied feed additives balanced the ratio of essential amino acids to replaceable ones. During the experiment, it was found that in the white meat of the experimental groups, in comparison with the white meat of the control group of broiler chickens, there was an increase in the content of essential amino acids on average by 0.31 г/100 г (3.6%) и 0.41 г/100 г (4.7%), respectively.
Conclusion. In terms of a set of indicators, the meat of broiler chickens grown with the use of new lactulose-containing additives No. 1 and No. 2 has higher indicators of meat quality compared to the control. New domestic prebiotic supplements based on lactulose No. 1 and No. 2, used in the experiment, are not only a natural alternative to antibiotics, hormones or other growth stimulants, but also a mechanism for a better approach to the formation of general beneficial physical and biochemical properties of meat of broiler chickens. Given this, these additives can be recommended for widespread implementation in poultry farming.
АВТОРЫ / AUTHORS
М. И. Сложенкина Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия
Марина И. Сложенкина, доктор биологических наук, профессор, член-корреспондент РАН, директор E-mail: niimmp@mail.ru; тел. 8 (8442) 39-10-48
М. В. Фролова Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия Мария В. Фролова
С. С. Курмашева Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия Сауле С. Курмашева
А. В. Рудковская Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия Алиса В. Рудковская
About the Authors
M. I. Slozhenkina Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russian Federation
Marina I. Slozhenkina, Dr Biological Sci., Professor, Correspondent member of RAS, Director E-mail: niimmp@mail.ru; Russia, tel. +7 (8442) 39-10-48
M. V. Frolova Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russian Federation Maria V. Frolova
S. S. Kurmasheva Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russian Federation Saule S. Kurmasheva
A. V. Rudkovskaya Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russian Federation Alisa V. Rudkovskaya
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES
1. Gorlov I.F., Varakin A.T., Cheprasova O.V., Klochkov M.M., Daeva T.V. An effective additive to compound feed for broiler chickens. Kormoproizvodstvo [Fooder Production]. 2007, no. 10, pp. 25-27. (In Russian)
2. Gorlov I.F., Komarova Z.B., Struk A.N., Ivanov S.M., Frizen V.G. Influence of a new feed additive on poultry reproduction. Vestnik Rossijskoj sel'skohozyajstvennoj nauki [Bulletin of the Russian agricultural science]. 2016, no 6, pp. 73-75. (In Russian)
3. Grin M.S. The use of lactulose in the composition of feed KR-1. Aktual'nye problemy intensivnogo razvitiya zhivotnovodstva [Actual problems of intensive development of animal husbandry]. 2019, no. 22 (1), pp. 178-184. (In Russian)
4. Egorov I.A., Manukyan V.A., Vertiprakhov V.G., Lenkova T.N., Egorova T.A., Nikonov I.N., Grozina A.A., Borisenko K.V. Application of protease in mixed feeds for broiler chickens of the domestic cross "Smena 8". Poultry farming, 2019, no. 9-10, pp. 61-65. (In Russian) DOI: 10.33845/0033-3239-2019-68-9-10-61-65
5. Komarova Z.B., Ivanov S.M. [New feed additives in egg poultry farming]. Nauchnyj zhurnal KubGAU, 2011, no. 09 (073), pp. 122-130. (In Russian) Available at: http://ej.kubagro.ru/2011/09/pdf/12.pdf (accessed 18.11.2020)
6. Musienko V.V., Reznichenko L.V., Reznichenko A.A. New biologically active additives in broiler poultry farming. Aktual'nye voprosy sel'skohozyajstvennoj biologii [Actual problems of agricultural biology]. 2020, no. 3 (17), pp. 28-33. (In Russian)
7. Myasnikova O.V., Kochish I.I., Martynov V.V., Smolensky V.I. Chicken intestinal microflora and expression of immunity-related genes under the influence of probiotic and prebiotic feed additives. Agricultural biology, 2020, vol. 55, no. 2, pp. 315-327. (In Russian) DOI: 10.15389/agrobiology.2020.2.315
8. Industry information of the Ministry of Agriculture of the Russian Federation. (In Russian) Available at: https://mcx.gov.ru/ministry/departments/departament-zhivotnovodstva-i-plemennogo-dela/industry-information/info-prezentatsii (accessed 18.11.2020)
9. Ryabtseva S.A., Khramtsov A.G., Budkevich R.O., Anisimov G.S., Chuklo A.O., Shpak M.A. Physiological effects, mechanisms of action and application of lactulose. Problems of nutrition, 2020, no. 2 (89), pp. 5-20. (In Russian) DOI: 10.24411/0042-8833-2020-10012
10. Sinelnikov B.M., Khramtsov A.G., Evdokimov I.A., Ryabtseva S.A., Serov A.V. Laktoza i ee proizvodnye [Lactose and its derivatives]. Sankt-Petetrburg, Profession Publ., 2007, 768 p. (In Russian)
11. Khramtsov A.G. The phenomenon of lactose and its derivatives. Molochnaya promyshlennost' [Dairy industry]. 2005, no. 4, pp. 48-50. (In Russian)
12. Shpynova S.A., Yardischenskaya O.A., Maltseva N.A., Selina T.V., Basova E.A. Natural feed additive in mixed feed for poultry. Poultry and chicken products, 2019, no. 2 (30), pp. 24-26. (In Russian) DOI: 10.30975/2073-4999-2019-21-5-24-26
Ключевые слова:
мясо, цыплята-бройлеры, лактулозосодержащие кормовые добавки, аминокислотный состав
Key words:
meat, broiler chickens, lactulose-containing feed additives, amino acid composition
Для цитирования:
Сложенкина М.И., Фролова М.В., Курмашева С.С., Рудковская А.В. Влияние новых лактулозосодержащих кормовых добавок на биологические свойства мяса цыплят-бройлеров. Аграрно-пищевые инновации. 2020; 12(4):61-69. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-12-61-69
For citation:
Slozhenkina M.I., Frolova M.V., Kurmasheva S.S., Rudkovskaya A.V. Influence of new lactulosocating feed additives for biological properties broiler chicken meat. Agrian-and-food innovations. 2020; 12(4):61-69. (In Russ.) https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-12-61-69 |