Княжеченко О.А., Семенова И.А., Мосолов А.А., Фролова М.В., Сложенкина М.И
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-12-52-60
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель. Исследование целесообразности применения вместе с основным рационом кормовых добавок, содержащих порошкообразные препараты с различным содержанием лактулозы, в количестве 5 г/кг экструдированного комбикорма в аспекте влияния на качественные показатели сырья и естественную резистентность организма подопытных кроликов.
Материалы и методы. Оценка эффективности проводилась после контрольного убоя в возрасте 150 дней в количестве 5 голов от каждой группы. Изменение живой массы определяли при достижении кроликами возраста 75, 105, 135 и 150 суток при помощи взвешивания на электронных весах. Физиологическое состояние и резистентность кроликов оценивали по гематологическим показателям. Полученные материалы обрабатывали методами вариационной статистики.
Результаты. Анализ динамики изменения живой массы животных показал, что кормовые препараты с лактулозой оказали положительное влияние на рост животных. Так, живая масса кроликов I и II групп была больше на 3,8 и 6,2%, а абсолютный прирост живой массы за период опыта увеличился на 5,3 и 7,9% соответственно по сравнению с контролем. При этом также следует отметить влияние добавок на показатели крови. В наших исследованиях кролики опытных групп имели преимущество над контролем по уровню содержания эритроцитов на 0,94·1012 г/л (18,7%) и 1,12·1012 г/л; лейкоцитов – на 0,50·109 (7,2%) г/л и 0,59·109 г/л (8,5%) соответственно. Уровень гемоглобина в крови кроликов повысился к концу опыта в контрольной группе на 3,7%, в I – на 12,5%, во II – на 15,9%.
Заключение. На основании представленных результатов можно сделать вывод о том, что данные о количественных изменениях крови были обусловлены влиянием кормовых препаратов, которые поспособствовали увеличению естественной резистентности кроликов, а также оказали положительное действие на мясную продуктивность. При этом наилучших показателей достигли кролики II опытной группы.
Abstract
Aim. To study the feasibility of using feed additives containing powdered feed preparations with different lactulose content in the amount of 5 g/kg of extruded compound feed together with the main diet in terms of the effect on the quality indicators of raw materials and the natural resistance of the body of experimental rabbits.
Materials and Methods. The effectiveness was evaluated after the control slaughter at the age of 150 days in the number of 5 heads from each group. The change in live weight was determined when the rabbits reached the age of 75, 105, 135 and 150 days by weighing on an electronic scale. The physiological state and resistance of rabbits were evaluated by hematological parameters. The obtained materials were processed by the methods of variation statistics.
Results. The analysis of dynamics of changes of alive weight of animals showed that feed supplementation with lactulose had a positive impact on the growth of animals the live weight of rabbits in groups I and II were greater at 3.8 and 6.2% absolute increase in live weight during the period of experience increased by 5.3 and 7.9%, respectively, compared to control. At the same time, the effect of supplements on blood parameters should also be noted. In our studies, the rabbits of the experimental groups had an advantage over the rabbits of the control group in terms of the level of red blood cells by 0.94·1012 g/l (18.7%) and 1.12·1012 g/l; white blood cells - by 0.50·109 (7.2%) g/l and 0.59·109 g/l (8.5%), respectively. The level of hemoglobin in the blood of rabbits increased by the end of the experiment in the control group by 3.7%, in I – by 12.5%, in II – by 15.9%.
Conclusion. Based on the presented results, it can be concluded that the data on quantitative changes in blood were due to the influence of feed additives, which contributed to an increase in the natural resistance of rabbits, and the best indicators were achieved by rabbits of the II experimental group.
АВТОРЫ / AUTHORS
О. А. Княжеченко Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия
Ольга А. Княжеченко, младший научный сотрудник E-mail: knyazhechenko@gmail.com; тел. 8 (8442) 39-10-48
И. А. Семенова Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия Ираида А. Семенова
А. А. Мосолов Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия Александр А. Мосолов
М. В. Фролова Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия Мария В. Фролова
М. И. Сложенкина Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции Волгоград, Россия Марина И. Сложенкина
About the Authors
O. A. Knyazhechenko Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russian Federation
Olga A. Knyazhechenko, junior researcher E-mail: lknyazhechenko@gmail.com; Russia, tel. +7 (8442) 39-10-48
I. A. Semenova Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russian Federation Iraida A. Semenova
A. A. Mosolov Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russian Federation Alexander A. Mosolov
M. V. Frolova Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russian Federation Maria V. Frolova
M. I. Slozhenkina Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production Volgograd, Russian Federation Marina I. Slozhenkina
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES
1. Borisova M.M., Chugreev M.K., Lukyanov V.N., Savchuk S.V., Ksenofontova A.I., Voskresensky A.P. Scientific and practical substantiation of the use of lactulose in rabbit breeding. Estestvennye i tekhnicheskie nauki [Natural and technical sciences]. 2014, vol. 6, no. 74, pp. 41-44. (In Russian)
2. Gorlov I.F., Slozhenkina M.I. Primenenie laktulozusoderzhashchih preparatov v zhivotnovodstve i pri pererabotke zhivotnovodcheskoj produkcii [The use of lactulose-containing preparations in animal husbandry and in the processing of livestock products]. Volgograd, SPHERE Publ., 2020, 152 p. (In Russian)
3. Gorlov I.F., Baranikov V.A., Yurina N.A., Omelchenko N.A., Maxim E.A. Productive action of a complex of probiotic supplements. Agrarnyj nauchnyj zhurnal [Agrarian scientific journal]. 2014, no 11, pp. 17-20. (In Russian)
4. Malik N.I., Panin A.N., Vershinina I.Yu. Probiotics: theoretical and practical aspects. Bio. Zhurnal dlya specialistov pticevodcheskih i zhivotnovodcheskih hozyajstv [Bio. A magazine for poultry and livestock specialists]. 2002, no 3, pp.4-7. (In Russian)
5. Panin A.N., Malik N.I. Prebiotics – an integral component of rational animal feeding. Veterinaria [Veterinary]. 2006, no 7, pp. 30-34. (In Russian)
6. Ceylan N., Ciftci I., Ilhan Z. The effects of some alternative feed additives for antibiotic growth promoters on the performance and gut microflora of broiler chicks. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2003, vol. 27, no 3, pp. 727-733.
7. Cho J.H., Kim I.H. Effects of lactulose supplementation on performance, blood profiles, excreta microbial shedding of Lactobacillus and Escherichia coli, relative organ weight and excreta noxious gas contents in broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2014, vol. 98, no 3, pp. 424-430.
8. Fleige S., Preißinger W., Meyer H.H.D., Pfaffl M.W. Effect of lactulose on growth performance and intestinal morphology of pre-ruminant calves using a milk replacer containing Enterococcus faecium. Animal. 2007, vol. 1, no 3, pp. 367-373.
9. Gorlov I.F., Semenova I.A., Knyazhechenko O.A., Mosolov A.A., Karpenko E.V. Assessment of the impact of new complex feed additives in the production of rabbit meat. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2020, vol. 548, no 8, 082073.
10. Kampues J., Tabeling R., Stuke O., Bollmann S., Amtsberg G. Investigations on potential dietetic effects of lactulose in pigs. Livestock Science, 2007, no 109, pp. 93-95. DOI: 10.1016/j.livsci.2007.01.089.
11. Li H.L., Sun H.Y., Kim S.C., Kim I.H. Effects of lactulose supplementation on production performance of sows and their offspring. Animal Nutrition and Feed Technology. 2018, vol. 18, no 1, pp. 97-106.
12. Madreseh S., Ghaisari H.R., Hosseinzadeh S. Effect of Lyophilized, Encapsulated Lactobacillus fermentum and Lactulose Feeding on Growth Performance, Heavy Metals, and Trace Element Residues in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Tissues. Probiotics and Antimicrobial Proteins. 2019, vol. 11, no 4, pp. 1257-1263.
13. Zhou T.X., Cho J.H., Kim I.H. Effects of supplementation of chito-oligosaccharide on the growth performance, nutrient digestibility, blood characteristics and appearance of diarrhoea in weanling pigs. Livestock Science. 2012, no 144, pp. 263-268.
Ключевые слова:
лактулоза, пребиотики, мясная продуктивность, резистентность.
Key words:
lactulose, prebiotics, meat productivity, resistance.
Для цитирования:
Княжеченко О.А., Семенова И.А., Мосолов А.А., Фролова М.В., Сложенкина М.И. Эффективность новых кормовых добавок на основе лактулозы при выращивании кроликов. Аграрно-пищевые инновации. 2020; 12(4):52-60. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-12-52-60
For citation:
Knyazhechenko O.A., Semenova I.A., Mosolov A.A., Frolova M.V., Slozhenkina M.I. The effectiveness of new feed additives on the basis of lactulose in growing rabbits. Agrian-and-food innovations. 2020; 12(4):52-60. (In Russ.) https://doi.org/10.31208/2618-7353-2020-12-52-60
При поддержке:
Работа выполнена при поддержке гранта Президента Российской Федерации для государственной поддержки научных школ НШ-2542.2020.11.
Supporting agencies:
The research was carried out with support of a Grant of the President of the Russian Federation for Research School (НШ-2542.2020.11). |