Цель
Научно-практическое обоснование положительного влияния разработанных новых кормовых добавок на метаболизм сельскохозяйственных животных и птицы.
Материалы и методы
Исследования выполнены с использованием традиционных научных методов сбора информации, обработки первичного материала, обобщения, систематизации. Анализ биохимических, зоотехнических, морфологических, гистологических, органолептических, функционально-технологических показателей проводили в соответствии с общепринятой нормативно-технической документацией.
Обсуждение
Доказано, что использование в составе кормов для крупного рогатого скота природных сорбентов и минералов (бентониты, диатомиты, известняки, различные фракции бишофита), вторичного сырья и отходов пищевых производств (жмыхи, шроты, выжимки) позволяет снизить техногенную нагрузку на организм животных (в 3-6 раз), повысить уровень конверсии питательных веществ кормов (16-40%), улучшить процессы метаболизма, увеличить продуктивность (10-16%) и уровень рентабельности отрасли (7-14%). При этом животные различных пород и направлений продуктивности отличаются по способности аккумулировать экотоксиканты. Включение в состав рациона витаминно-минерального комплекса, содержащего бета-каротин, витамины E, С и селен в биодоступной форме, позволяет исключить стресс-фактор, имеющий место при парентеральном введении коммерческого двухкомпонентного аналога, и добиться более значительного физиологического эффекта на организм лактирующих коров. Разработанные белково-минеральные препараты, содержащие биодоступные формы йода и селена, кормовые добавки на основе лактулозы в сочетании с медовыми экстрактами высокоценного растительного сырья, биологически активные комплексы лактулозы и региональных природных ископаемых ресурсов, стимулируют иммунные механизмы, способствуют формированию функциональных свойств животноводческой продукции, что особенно важно в профилактике алиментарно-зависимых состояний у населения. Куры-несушки, потреблявшие обогащенные корма, более полно использовали питательные вещества рациона, как следствие, больше их выделили в яичную продукцию. Так, протеина с яйцом было выделено больше на 10,9-13,2%, жира – на 11,4-14,3%, кальция – на 2,3-2,7%, фосфора – на 3,5-4,2%. В свиноводстве результаты выполненной работы апробированы и рекомендованы к внедрению с целью активизации обменных процессов в организме животных, более полного переваривания протеина – в среднем на 2,0%, повышения степени использования азота – в среднем на 6,0%, что приводит к накоплению в туше более высокого содержания белка (в среднем на 19,2%). Установлено, что употребление крысами мяса, полученного от свиней, выращенных с использованием кормовых антибиотиков, приводит к повышению функциональной активности печени главным образом за счет активации белкового метаболизма, а применение свиного сала в рационе крыс вызывает усиление детоксикационной функции печени, что приводит к повышению активности трансаминаз в крови и ткани органа, изменению липидного обмена и появлению модифицированных жиром гепатоцитов. Обоснованы перспективы использования в кормлении мясного скота региональных энтоморесурсов. В результате изучения химического состава и питательной ценности экструдированной добавки из саранчи, ее влияния на усвояемость и использование питательных веществ рациона, динамику морфологических и биохимических показателей крови, линейный и весовой прирост подопытных бычков, мясную продуктивность, убойные параметры бычков и качество мясного сырья рассчитана экономическая эффективность производства говядины, экспериментально подтверждена целесообразность дальнейшего внедрения разработки.
Заключение
Разработаны высокоэффективные подходы к реализации генетического потенциала региональных породных ресурсов за счет повышения уровня конверсии питательных веществ кормов и рационов.
Purpose
Scientific and practical substantiation of the positive impact of the developed new feed additives on the metabolism of farm animals and poultry.
Materials and Methods
The studies were carried out using traditional scientific methods of collecting information, processing primary material, generalization, and systematization. The analysis of biochemical, zootechnical, morphological, histological, organoleptic, functional and technological indicators was carried out in accordance with the generally accepted normative and technical documentation.
Discussion
It has been proven that the use of natural sorbents and minerals (bentonites, diatomites, limestones, various fractions of bischofite), secondary raw materials and food production wastes (cake, meal, pomace) in the composition of feed for cattle makes it possible to reduce the technogenic load on the animal body (in 3-6 times), increase the level of conversion of feed nutrients (16-40%), improve metabolic processes, increase productivity (10-16%) and the level of profitability of the industry (7-14%). At the same time, animals of different breeds and directions of productivity differ in their ability to accumulate ecotoxicants. Inclusion in the diet of a vitamin-mineral complex containing betacarotene, vitamins E, C and selenium in a bioavailable form makes it possible to eliminate the stress factor that occurs during the parenteral administration of a commercial two-component analogue and achieve a more significant physiological effect on the body of lactating cows. The developed protein-mineral preparations containing bioavailable forms of iodine and selenium, feed additives based on lactulose in combination with honey extracts of highly valuable plant materials, biologically active complexes of lactulose and regional natural resources stimulate immune mechanisms, contribute to the formation of the functional properties of livestock products, which is especially important in the prevention of alimentary-dependent conditions in the population. Laying hens that consumed enriched feed used the nutrients of the diet more fully, as a result, more of them were excreted in egg products. So, protein with an egg was excreted more by 10.9-13.2%, fat – by 11.4-14.3%, calcium – by 2.3-2.7%, phosphorus – by 3.5-4.2%. In pig breeding, the results of the work performed have been tested and recommended for implementation in order to activate metabolic processes in the animal body, more complete protein digestion – by an average of 2.0%, an increase in the degree of nitrogen utilization – by an average of 6.0%, which leads to accumulation in the carcass of a higher protein content (on average by 19.2%). It has been established that the use of meat obtained from pigs grown with the use of feed antibiotics by rats leads to an increase in the functional activity of the liver, mainly due to the activation of protein metabolism, and the use of lard in the diet of rats causes an increase in the detoxification function of the liver, which leads to an increase in the activity of transaminases in the blood and tissue of the organ, a change in lipid metabolism and the appearance of fat-modified hepatocytes. The prospects for the use of regional entomoresources in feeding beef cattle are substantiated. As a result of studying the chemical composition and nutritional value of the extruded locust additive, its effect on the digestibility and use of dietary nutrients, the dynamics of morphological and biochemical blood parameters, the linear and weight gain of experimental calves, meat productivity, slaughter parameters of calves and the quality of raw meat, a economic efficiency of beef production, the expediency of further implementation of the development has been experimentally confirmed.
Conclusion
Highly effective approaches have been developed to realize the genetic potential of regional breed resources by increasing the level of nutrient conversion of feed and diets.
Е. Ю. Анисимова
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Анисимова Елена Юрьевна, кандидат биологических наук, ведущий научный сотрудник комплексной аналитической лаборатории
E-mail: elanis1009@mail.ru; тел.: 89692936573
Е. В. Карпенко
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Карпенко Екатерина Владимировна, кандидат биологических наук, заведующая комплексной аналитической лабораторией
E-mail: ekatkarpenko@yandex.ru
К. Е. Бадмаева
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Бадмаева Кермен Евгеньевна, кандидат биологических наук, доцент, соискатель
E-mail: kema.badmaeva@gmail.com
В. С. Убушиева
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Убушиева Виктория Саналовна, соискатель
E-mail: niimmp@mail.ru
About the Authors
E. Yu. Anisimova
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Elena Yu. Anisimova, PhD (Biology), Leading Researcher of the Complex Analytical Laboratory
E-mail: elanis1009@mail.ru; tel.: +79692936573
E. V. Karpenko
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Ekaterina V. Karpenko, PhD (Biology), Head of the Complex Analytical Laboratory
E-mail: ekatkarpenko@yandex.ru
K. E. Badmaeva
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Kermen E. Badmaeva, PhD (Biology), Associate Professor, Applicant
E-mail: kema.badmaeva@gmail.com
V. S. Ubushieva
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Viktoria S. Ubushieva, Applicant
E-mail: niimmp@mail.ru
1. Горлов И.Ф., Мосолова Н.И., Злобина Е.Ю. Методы повышения экологической безопасности продукции животноводства // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2013. № 1. С. 54-56.
2. Горлов И.Ф., Злобина Е.Ю., Кузнецова Е.А., Карпенко Е.В. Влияние фактора кормления на конверсию биохимических элементов при выращивании бычков // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2014а. № 3. С. 63-65.
3. Горлов И.Ф., Нелепов Ю.Н., Карпенко Е.В., Злобина Е.Ю.Гематологические показатели бычков казахской белоголовой породы при скармливании новых кормовых добавок // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2014б. № 4 (36). С. 117-121.
4. Горлов И.Ф., Комарова З.Б., Злобина Е.Ю., Карпенко Е.В. Новые способы оптимизации нутриентного состава пищевых яиц // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2014в. № 4 (36). С. 121-125.
5. Горлов И.Ф., Злобина Е.Ю., Мосолова Н.И., Воронцова Е.С. Влияние новой кормовой добавки «Коремикс» на молочную продуктивность коров // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2017а. № 1 (45). С. 119-126.
6. Горлов И.Ф., Сложенкина М.И., Николаев Д.В., Злобина Е.Ю., Сердюкова Я.П. Эффективность повышения молочной продуктивности коров за счет применения инновационных кормовых средств // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2017б. № 6 (152). С. 107-114.
7. Жиенбаева С.Т., Ермуканова А.М., Мынбаева А.Б. Использование природных минералов в кормлении сельскохозяйственной птицы // Механика и технологии. 2020. № 4 (70). С. 89-94.
8. Захарова Л.Л., Жоров Г.А., Дорожкин В.И. Критерии отбора препаратов при разработке сорбционно-детоксицирующих комплексов для сельскохозяйственных животных // Российский журнал Проблемы ветеринарной санитарии, гигиены и экологии. 2018. № 2 (26). С. 94-100. https://doi.org/10.25725/vet.san.hyg.ecol.201802017.
9. Злобина Е.Ю., Мосолова Н.И. Повышение биологической ценности творога за счет использования в рационах лактирующих коров новой кормовой добавки «Карглимсел» // Орошаемое земледелие. 2015. № 1. С. 19-20.
10. Влияние полифункциональной кормовой добавки на технологические и функциональные свойства молока и качество молочной продукции / Р.В. Казарян, И.М. Тугуз, А.А. Гордиевская, Д.Г. Касьянов, Е.Ю. Злобина, Н.И. Мосолова // Хранение и переработка сельхозсырья. 2014. № 8. С. 27-30.
11. Ким И.Н., Комин А.Э. К вопросу о состоянии органического сельского хозяйства в Российской Федерации // Проблемы окружающей среды и природных ресурсов. 2022. № 6. С. 55-136. https://doi.org/10.36535/0235-5019-2022-06-3.
12. Ковзалов Н.И., Злобина Е.Ю., Мосолова Н.И., Короткова А.А. Эффективность использования новой кормовой добавки «Тетра+» // Аграрный вестник Урала. 2013. № 8 (114). С. 17-19.
13. Комарова З.Б., Злобина Е.Ю., Стародубова Ю.В. Баланс азота и трансформация протеина рационов в мясную продукцию // Свиноводство. 2015. № 1. С. 51-53.
14. Кузнецова Е.А., Комарова З.Б., Злобина Е.Ю., Косинов С.П. Производство продуктов птицеводства, обогащенных органической формой йода и селена // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2013. № 4 (32). С. 140-144.
15. Мосолова Н.И., Злобина Е.Ю., Короткова А.А., Бочков А.А. Использование новых препаратов и кормовых добавок на основе бета-каротина – инновационный подход к интенсификации производства молока // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2013. № 4 (32). С. 152-156.
16. Минеральный обмен у лактирующих коров и нутриентный состав молочного сырья при использовании в кормлении новой добавки «Тетра+» / Н.И. Мосолова, Е.Ю. Злобина, А.Н. Сивко, А.А. Бочков, А.А. Гордиевская // Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2015. № 2. С. 69-71.
17. Ранделин А.В., Злобина Е.Ю., Мосолова Н.И., Парамонов В.А. Влияние видовой и сортовой принадлежности семян на процесс биоконверсии йода // Аграрный вестник Урала. 2013. № 9 (115). С. 12-14.
18. Растопшина Л.В. Качество пищевых яиц при введении йода в организм кур-несушек // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2021. № 9 (203). С. 65-70. https://doi.org/10.53083/1996-4277-2021-203-09-65-70.
19. Рыжкова С.М., Кручинина В.М., Гасанова Х.Н., Ланкин А.С.Органическое сельское хозяйство: проблемы и перспективы развития // Экономика, труд, управление в сельском хозяйстве. 2018. № 6 (39). С. 27-39. https://doi.org/10.33938/186-27.
20. Осадченко И.М., Злобина Е.Ю., Мосолова Н.И. Консервирование зеленых кормов с помощью минерального концентрата – отхода электродиализной обработки молочной сыворотки // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2013. № 1 (29). С. 111-115.
21. Шастак Е. Улучшает ли β-каротин здоровье молочных коров? // Эффективное животноводство. 2022. № 1 (176). С. 17-20.
22. Behroozlak M, Daneshyar M, Farhomand P. The effects of dietary iodine and its consumption duration on performance, carcass characteristics, meat iodine, thyroid hormones and some blood indices in broiler chickens // J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2020. Vol. 104, no. 3. P. 876-885. https://doi.org/10.1111/jpn.13321.
23. Belik SN, Gorlov IF, Slozhenkina MI, Zlobina EY and Pavlenko AS. Morpho-functional state of the liver of the rats fed the rations with meat of the pigs grown with antimicrobials // Pak Vet J. 2015. Vol. 35, no. 3. P. 325-328.
24. Bello A, Kwakernaak C, Dersjant-Li Y. Effects of limestone solubility on the efficacy of a novel consensus bacterial 6-phytase variant to improve mineral digestibility, retention, and bone ash in young broilers fed low-calcium diets containing no added inorganic phosphate // J Anim Sci. 2022. Vol. 100, no. 12. Skac337. https://doi.org/10.1093/jas/skac337.
25. Briukhanov AYu, Huhta H, Shalavina EV, Vorobyeva EA, Vasileva NS. The ecological status of livestock and poultry in the border regions of Russia and South-East Finland // Agricultural Machinery and Technologies. 2020. Т. 14, № 1. С. 4-9. https://doi.org/10.22314/2073-7599-2020-14-1-4-9.
26. da Silva Oliveira V, Barbosa AM, de Andrade EA, Virginio Júnior GF, Nascimento TVC, Lima AGVO, Portela RWD, da Silva Júnior JM, Pereira ES, Bezerra LR, Oliveira RL. Sunflower Cake from the Biodiesel Industry in the Diet Improves the Performance and Carcass Traits of Nellore Young Bulls // Animals. 2022. Vol. 23, no. 12. P. 3243. https://doi.org/10.3390/ani12233243.
27. Ghazzal M, Hussain MI, Khan ZI, Ahmad K, Munir M, Paray BA, Al-Sadoon MK. Bubalus bubalis Blood as Biological Tool to Track Impacts from Cobalt: Bioaccumulation and Health Risks Perspectives from a Water-Soil-Forage-Livestock Ecosystem // Biol Trace Elem Res. 2023. Vol. 201, no. 2. P. 706-719. https://doi.org/10.1007/s12011-022-03206-6.
28. Giro TM, Kozlov SV, Gorlov IF, Kulikovskii AV, Giro AV, Slozhenkina MI, Nikolaev DV, Seidavi A, Mosolov AA. Biomedical evaluation of antioxidant properties of lamb meat enriched with iodine and selenium // Open Life Sci. 2022. Vol. 17, no. 1. P. 180-188. https://doi.org/10.1515/biol-2022-0020.
29. Gorlov IF, Fedotova GV, Slozhenkina MI, Anisimova EY, Kaydulina AA, Grishin VS, Knyazhechenko OA, Mosolova DA. Influence of maintenance technology in arid conditions on efficiency of marbled beef production // Potravinarstvo. 2020a. Vol. 14, no. 1. P. 612-618. https://doi.org/10.5219/1391.
30. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Mosolova NI, Grishin VS, Mosolov AA, Bondarkova EYu, Anisimova EYu, Starodubova YuV, Brekhova SA and Andreev-Chadaev PS. Locusta migratoria extruded meal in young steers diet: evaluation of growth performance, blood indices and meat traits of Calves Kasakh white-headed breed // Journal of Applied Animal Research. 2020b. Vol. 48, no. 1. P. 348-356. https://doi.org/10.1080/09712119.2020.1802282.
31. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Mosolova NI, Zlobina EY, Randelin AV, Bondarkova EY, Sherstyuk BA and Belyaev AI. New synbiotic-mineral complex in lactating cows' diets to improve their productivity and milk composition // Iranian Journal of Applied Animal Science. 2020c. Vol. 10, no. 1. P. 31-43.
32. Riley WW, Nickerson JG, Mogg TJ, Burton GW. Oxidized β-Carotene Is a Novel Phytochemical Immune Modulator That Supports Animal Health and Performance for Antibiotic-Free Production // Animals (Basel). 2023. Vol. 13, no. 2. P. 289. https://doi.org/10.3390/ani13020289.
33. Wang K, Yang A, Peng X, Lv F, Wang Y, Cui Y, Wang Y, Zhou J, Si H. Linkages of Various Calcium Sources on Immune Performance, Diarrhea Rate, Intestinal Barrier, and Post-gut Microbial Structure and Function in Piglets // Front Nutr. 2022. Iss. 9. Article number: 921773. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.921773.
34. Yaqoob Mu, Yousaf M, Imran S, Hassan S, Iqbal W, Zahid MU, Ahmad N, Wang M. Effect of partially replacing soybean meal with sunflower meal with supplementation of multienzymes on growth performance, carcass characteristics, meat quality, ileal digestibility, digestive enzyme activity and caecal microbiota in broilers // Anim Biosci. 2022. Vol. 35, no. 10. P. 1575-1584. https://doi.org/10.5713/ab.21.0553.
References
1. Gorlov IF, Mosolova NI, Zlobina EYu. Methods for increasing the ecological security of produces in animal husbandry. Vestnik Rossijskoj akademii sel'skohozyajstvennyh nauk = Vestnik of the Russian agricultural science. 2013;(1):54-56. (In Russ.).
2. Gorlov IF, Zlobina EYu, Kuznetsova EA, Karpenko EV. Influence of feeding factor on conversion of biochemical elements while growing bulls. Vestnik Rossijskoj akademii sel'skohozyajstvennyh nauk = Vestnik of the Russian agricultural science. 2014a;(3):63-65. (In Russ.).
3. Gorlov IF, Nelepov YuN, Karpenko EV, Zlobina EYu. Hematological parameters of bulls of the Kazakh White-headed breed when feeding new feed additives. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vyssheye professional'noye obrazovaniye = Proc. of the Lower Volga Agro-University Comp. 2014b;36(4):117-121. (In Russ.).
4. Gorlov IF, Komarova ZB, Zlobina EYu, Karpenko EV. New ways to optimize the nutrient composition of food eggs. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vyssheye professional'noye obrazovaniye = Proc. of the Lower Volga Agro-University Comp. 2014v;36(4):121-125. (In Russ.).
5. Gorlov IF, Zlobina EYu, Mosolova NI, Vorontsova ES. The effect of the new feed additive "Koremix" on the milk productivity of cows. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vyssheye professional'noye obrazovaniye = Proc. of the Lower Volga Agro-University Comp. 2017a;45(1):119-126. (In Russ.).
6. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Nikolaev DV, Zlobina EYu, Serdyukova YaP. Efficiency of increasing cow milk production by using innovative feed supplements. Vestnik Altajskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Bulletin of Altai State Agricultural University. 2017b;152(6):107-114. (In Russ.).
7. Zhienbaeva ST, Ermukanova AM, Mynbaeva AB. Use of natural minerals for poultry feeding. Mekhanika i tekhnologii = Mechanics and Technologies. 2020;70(4):89-94. (In Russ.).
8. Zaharova LL, Zhorov GA, Dorozhkin VI. Criteria for selection of preparations in the development of sorption-detoxifying complexes for agricultural animals. Rossijskij zhurnal Problemy veterinarnoj sanitarii, gigieny i ekologii = The Russian journal "Problems of Veterinary Sanitation, Hygiene and Ecology". 2018;26(2):94-100. (In Russ.). https://doi.org/10.25725/vet.san.hyg.ecol.201802017.
9. Zlobina EYu, Mosolova N.I. Increasing the biological value of cottage cheese through the use of a new feed additive "Karglimsel" in the diets of lactating cows. Oroshaemoe zemledelie = Irrigated Agricultural. 2015;(1):19-20. (In Russ.).
10. Influence of multifunctional feed additive on technological and functional properties of milk and dairy products quality / RV Kazaryan, IM Tuguz, AA Gordievskaya, DG Kas'yanov, EYu Zlobina, NI Mosolova. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ya = Storage and Processing of Farm Products. 2014;(8):27-30. (In Russ.).
11. Kim IN, Komin AE. To the question of the state of organic agriculture in the Russian Fedration. Problemy okruzhayushchej sredy i prirodnyh resursov = Problems of the environment and natural resources. 2022;(6):55-136. https://doi.org/10.36535/0235-5019-2022-06-3.
12. Kovzalov NI, Zlobina EYu, Mosolova NI, Korotkova AA. The efficiency of using of the new feed additive "Tetra+" in the diets of lactating cows. Agrarnyj vestnik Urala = Agrarian Bulletin of the Urals. 2013;114(8):17-19. (In Russ.).
13. Komarova ZB, Zlobina EYu, Starodubova YuV. Nitrogen balance and transformation of dietary protein into meat products. Svinovodstvo = Pig breeding. 2015;(1):51-53. (In Russ.).
14. Kuznetsova EA, Komarova ZB, Zlobina EYu, Kosinov SP. Production of poultry products enriched with the organic form of iodine and selenium. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vyssheye professional'noye obrazovaniye = Proc. of the Lower Volga Agro-University Comp. 2013;32(4):140-144. (In Russ.).
15. Mosolova NI, Zlobina EYu, Korotkova AA, Bochkov AA. The use of new preparations and feed additives based on beta-carotene is an innovative approach to intensifying milk production. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vyssheye professional'noye obrazovaniye = Proc. of the Lower Volga Agro-University Comp. 2013;32(4):152-156. (In Russ.).
16. Mineral exchange of lactating cows and nutrient composition of dairy raw stuff at using the new additive "Tetra+" in feeding / NI Mosolova, EYu Zlobina, AN Sivko, AA Bochkov, AA Gordievskaya. Vestnik rossijskoj sel'skohozyajstvennoj nauki = Vestnik of the Russian agricultural science. 2015;(2):69-71. (In Russ.).
17. Randelin AV, Zlobina EYu, Mosolova NI, Paramonov VA. The impact of species and varietal facilities of seed on the process of bioconversion of iodine. Agrarnyj vestnik Urala = Agrarian Bulletin of the Urals. 2013;115(9):12-14. (In Russ.).
18. Rastopshina LV. Edible egg quality when iodine is introduced into laying hen body. Vestnik Altajskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Bulletin of Altai State Agricultural University. 2021;203(9):65-70. (In Russ.). https://doi.org/10.53083/1996-4277-2021-203-09-65-70.
19. Ryzhkova SM, Kruchinina VM, Gasanova HN, Lankin AS. Organic agriculture: challenges and prospects. Ekonomika, trud, upravlenie v sel'skom hozyajstve = Economy, labor, management in agriculture. 2018;39(6):27-39. (In Russ.). https://doi.org/10.33938/186-27.
20. Osadchenko IM, Zlobina EYu, Mosolova NI. Conservation of green fodder with the help of mineral concentrate – a waste product of electrodialysis treatment of whey. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vyssheye professional'noye obrazovaniye = Proc. of the Lower Volga Agro-University Comp. 2013;29(1):111-115. (In Russ.).
21. Shastak E. Does β-carotene improve the health of dairy cows? Effektivnoe zhivotnovodstvo = Efficient animal husbandry. 2022;176(1):17-20. (In Russ.).
22. Behroozlak M, Daneshyar M, Farhomand P. The effects of dietary iodine and its consumption duration on performance, carcass characteristics, meat iodine, thyroid hormones and some blood indices in broiler chickens // J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2020. Vol. 104, no. 3. P. 876-885. https://doi.org/10.1111/jpn.13321.
23. Belik SN, Gorlov IF, Slozhenkina MI, Zlobina EY and Pavlenko AS. Morpho-functional state of the liver of the rats fed the rations with meat of the pigs grown with antimicrobials // Pak Vet J. 2015. Vol. 35, no. 3. P. 325-328.
24. Bello A, Kwakernaak C, Dersjant-Li Y. Effects of limestone solubility on the efficacy of a novel consensus bacterial 6-phytase variant to improve mineral digestibility, retention, and bone ash in young broilers fed low-calcium diets containing no added inorganic phosphate // J Anim Sci. 2022. Vol. 100, no. 12. Skac337. https://doi.org/10.1093/jas/skac337.
25. Briukhanov AYu, Huhta H, Shalavina EV, Vorobyeva EA, Vasileva NS. The ecological status of livestock and poultry in the border regions of Russia and South-East Finland // Agricultural Machinery and Technologies. 2020. Т. 14, № 1. С. 4-9. https://doi.org/10.22314/2073-7599-2020-14-1-4-9.
26. da Silva Oliveira V, Barbosa AM, de Andrade EA, Virginio Júnior GF, Nascimento TVC, Lima AGVO, Portela RWD, da Silva Júnior JM, Pereira ES, Bezerra LR, Oliveira RL. Sunflower Cake from the Biodiesel Industry in the Diet Improves the Performance and Carcass Traits of Nellore Young Bulls // Animals. 2022. Vol. 23, no. 12. P. 3243. https://doi.org/10.3390/ani12233243.
27. Ghazzal M, Hussain MI, Khan ZI, Ahmad K, Munir M, Paray BA, Al-Sadoon MK. Bubalus bubalis Blood as Biological Tool to Track Impacts from Cobalt: Bioaccumulation and Health Risks Perspectives from a Water-Soil-Forage-Livestock Ecosystem // Biol Trace Elem Res. 2023. Vol. 201, no. 2. P. 706-719. https://doi.org/10.1007/s12011-022-03206-6.
28. Giro TM, Kozlov SV, Gorlov IF, Kulikovskii AV, Giro AV, Slozhenkina MI, Nikolaev DV, Seidavi A, Mosolov AA. Biomedical evaluation of antioxidant properties of lamb meat enriched with iodine and selenium // Open Life Sci. 2022. Vol. 17, no. 1. P. 180-188. https://doi.org/10.1515/biol-2022-0020.
29. Gorlov IF, Fedotova GV, Slozhenkina MI, Anisimova EY, Kaydulina AA, Grishin VS, Knyazhechenko OA, Mosolova DA. Influence of maintenance technology in arid conditions on efficiency of marbled beef production // Potravinarstvo. 2020a. Vol. 14, no. 1. P. 612-618. https://doi.org/10.5219/1391.
30. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Mosolova NI, Grishin VS, Mosolov AA, Bondarkova EYu, Anisimova EYu, Starodubova YuV, Brekhova SA and Andreev-Chadaev PS. Locusta migratoria extruded meal in young steers diet: evaluation of growth performance, blood indices and meat traits of Calves Kasakh white-headed breed // Journal of Applied Animal Research. 2020b. Vol. 48, no. 1. P. 348-356. https://doi.org/10.1080/09712119.2020.1802282.
31. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Mosolova NI, Zlobina EY, Randelin AV, Bondarkova EY, Sherstyuk BA and Belyaev AI. New synbiotic-mineral complex in lactating cows' diets to improve their productivity and milk composition // Iranian Journal of Applied Animal Science. 2020c. Vol. 10, no. 1. P. 31-43.
32. Riley WW, Nickerson JG, Mogg TJ, Burton GW. Oxidized β-Carotene Is a Novel Phytochemical Immune Modulator That Supports Animal Health and Performance for Antibiotic-Free Production // Animals (Basel). 2023. Vol. 13, no. 2. P. 289. https://doi.org/10.3390/ani13020289.
33. Wang K, Yang A, Peng X, Lv F, Wang Y, Cui Y, Wang Y, Zhou J, Si H. Linkages of Various Calcium Sources on Immune Performance, Diarrhea Rate, Intestinal Barrier, and Post-gut Microbial Structure and Function in Piglets // Front Nutr. 2022. Iss. 9. Article number: 921773. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.921773.
34. Yaqoob Mu, Yousaf M, Imran S, Hassan S, Iqbal W, Zahid MU, Ahmad N, Wang M. Effect of partially replacing soybean meal with sunflower meal with supplementation of multienzymes on growth performance, carcass characteristics, meat quality, ileal digestibility, digestive enzyme activity and caecal microbiota in broilers // Anim Biosci. 2022. Vol. 35, no. 10. P. 1575-1584. https://doi.org/10.5713/ab.21.0553.
Ключевые слова:
кормопроизводство, животноводство, рацион, питательные вещества, биоконверсия, вторичное сырье, полезные ископаемые, продуктивность
Key words:
feed production, animal husbandry, diet, nutrients, bioconversion, secondary raw materials, minerals, supplements, productivity
Для цитирования:
Анисимова Е.Ю., Карпенко Е.В., Бадмаева К.Е., Убушиева В.С. Эффективность использования региональных сырьевых ресурсов с целью повышения питательной ценности кормов // Аграрно-пищевые инновации. 2022. Т. 20, № 4. С. 9-25. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2022-20-9-25.
For citation:
Anisimova E.Yu., Karpenko E.V., Badmaeva K.E., Ubushieva V.S. How to increase the nutritional values of forages using the regional raw materials. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2022;20(4):9-25. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2022-20-9-25.