Изучение продуктивных признаков кур при скармливании подсолнечного полисахаридного экстракта (далее – ППЭ), способного активизировать белковый и углеводный обмены, стимулировать факторы естественной защиты организма.
Материалы и методы
Исследования выполнялись в сертифицированной лаборатории с использованием классических и современных зоотехнических, биохимических и иных методов. Лабораторные гематологические исследования проводили на автоматических биохимических анализаторах URIT-800Vet и URIT-3020 (Китай) в комплексной аналитической лаборатории ГНУ НИИММП (Волгоград, Россия). Полученные результаты были обработаны с использованием программного обеспечения, расчётом среднего значения (М), стандартных ошибок среднего (±SEM) и определением критерия достоверности разницы по Стьюденту-Фишеру.
Результаты
В I-III опытных группах было зафиксировано увеличение выхода инкубационных яиц соответственно на 88, 239 и 149 шт. относительно контроля, интенсивности яйценоскости кур – на 0,65; 1,35 и 0,77%, конверсии корма на единицу яичной массы – на 0,03; 0,07 и 0,05 кг. Наметилась устойчивая тенденция увеличения массы яиц в опытных группах на 0,27 (0,43%); 0,81 (1,29%) и 0,63 г (1,01%), кислотное число желтка снизилось относительно контроля на 8,01; 9,42 (Р≤0,05) и 10,29% (Р≤0,05), что позволяет предполагать наличие антиоксидантных свойств ППЭ. Применение изучаемой добавки положительно отразилось на морфологическом составе крови кур-несушек опытных групп: содержание эритроцитов возросло на 15,41 (Р≤0,05), 17,47 (Р≤0,05) и 17,81% (Р≤0,05), гематокрита – на 5,57 (Р≤0,05); 10,22 (Р≤0,01) и 11,15% (Р≤0,01), гемоглобина – на 6,25 (Р≤0,05), 8,67 (Р≤0,05) и 9,19% (Р≤0,05) на фоне контроля. У несушек опытных групп зафиксировано увеличение активности АСТ на 4,86; 15,89 и 10,79 ед./л при снижении активности АЛТ на 0,70; 1,37 и 1,25 ед./л. Было зафиксировано достоверное увеличение глюкозы в сыворотке крови несушек опытных групп в сравнении с контрольной на 15,26 (P≤0,05); 23,66 (P≤0,01) и 25,51% (P≤0,01), уровня молочной кислоты и содержания гликогена соответственно на 15,26 (P≤0,05); 25,06 (P≤0,01); 25,51% (P≤0,01) и 2,19 (P≤0,05); 3,77 (P≤0,01) и 3,86% (P≤0,01). Бактерицидная активность сыворотки крови кур I-III опытных групп превысила показатель контрольной группы на 5,02 (Р≤0,05); 5,51 (Р≤0,05) и 5,70% (Р≤0,05), активность лизоцима – на 12,31 (Р≤0,05); 15,89 (Р≤0,01) и 16,36% (Р≤0,01), фагоцитарная активность лейкоцитов – на 3,06 (Р≤0,05); 4,63 (Р≤0,01) и 4,79% (Р≤0,01) соответственно.
Заключение
Полученные результаты подтверждают увеличение интенсивности обменных процессов в организме кур всех опытных групп под воздействием ППЭ, однако наибольшую эффективность на производство инкубационных яиц проявила изучаемая добавка в дозировке 5,0% в структуре рациона.
Purpose
The study of the productive traits of chickens when fed sunflower polysaccharide extract (hereinafter referred to as SPE), which can activate protein and carbohydrate metabolism, stimulate the body's natural defense factors.
Materials and Methods
The studies were carried out in a certified laboratory using classical and modern zootechnical, biochemical and other methods. Laboratory hematological studies were carried out on automatic biochemical analyzers URIT-800Vet and URIT-3020 (China) in the complex analytical laboratory of VRIMMP (Volgograd, Russia). The obtained results were processed using the software, calculation of the mean (M), standard errors of the mean (±SEM) and determination of the Student-Fisher test for the significance of the difference.
Results
In I-III experimental groups, an increase in the yield of hatching eggs was recorded, respectively, by 88, 239 and 149 pcs. relative to the control, the intensity of egg production of hens – by 0.65; 1.35 and 0.77%, feed conversion per unit of egg mass – by 0.03; 0.07 and 0.05 kg. There has been a steady trend towards an increase in the mass of eggs in the experimental groups by 0.27 (0.43%); 0.81 (1.29%) and 0.63 g (1.01%), the acid number of the yolk decreased by 8.01 relative to the control; 9.42 (P≤0.05) and 10.29% (P≤0.05), which suggests the presence of antioxidant properties of PPE. The use of the studied additive had a positive effect on the morphological composition of the blood of laying hens of the experimental groups: the content of erythrocytes increased by 15.41 (P≤0.05), 17.47 (P≤0.05) and 17.81% (P≤0, 05), hematocrit – by 5.57 (P≤0.05); 10.22 (P≤0.01) and 11.15% (P≤0.01), hemoglobin – by 6.25 (P≤0.05), 8.67 (P≤0.05) and 9.19 % (P≤0.05) against the background of the control. In laying hens of the experimental groups, an increase in AST activity by 4.86 was recorded; 15.89 and 10.79 u/l, with a decrease in ALT activity by 0.70; 1.37 and 1.25 u/l. A significant increase in glucose in the blood serum of laying hens of the experimental groups was recorded in comparison with the control group by 15.26 (P≤0.05); 23.66 (P≤0.01) and 25.51% (P≤0.01), lactic acid level and glycogen content respectively by 15.26 (P≤0.05); 25.06 (P≤0.01); 25.51% (P≤0.01) and 2.19 (P≤0.05); 3.77 (P≤0.01) and 3.86% (P≤0.01). The bactericidal activity of blood serum of chickens of I-III experimental groups exceeded the control group by 5.02 (P≤0.05); 5.51 (P≤0.05) and 5.70% (P≤0.05 ), lysozyme activity – by 12.31 (P≤0.05); 15.89 (P≤0.01) and 16.36% (P≤0.01), phagocytic activity of leukocytes – by 3.06 (P≤0.05); 4.63 (P≤0.01) and 4.79% (P≤0.01), respectively.
Conclusion
The results obtained confirm the activation of metabolic processes in the body of chickens of all experimental groups, under the influence of PPE, however, the studied additive at a dosage of 5.0% in the diet structure had the greatest efficiency in the production of hatching eggs.
1. Афанасьев В.А., Джабаев Ю.А. Оценка эффективности производства и использования экспандированных комбикормов // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2016. № 3 (69). С. 313-320. https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-3-313-320.
2. Горлов И.Ф., Сложенкина М.И., Комарова З.Б., Мосолов А.А., Фролова М.В., Карпенко Е.В., Абраменко Е.Г. Влияние кормовых добавок из отходов перерабатывающих отраслей на продуктивность и антиоксидантный статус кур-несушек // Птица и птицепродукты. 2022. № 5. С. 23-26. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2022-24-5-23-26.
3. Епимахова Е.Э., Самокиш Н.В., Абилов Б.Т. Интенсивное кормление сельскохозяйственных птиц. Ставрополь: АГРУС, 2017. 76 с.
4. Иезуитова Н.Н., Тимофеева Н.М. Пищеварение у человека и высших животных // Природа. 1999. № 8. С. 142-149.
5. Колокольников Н.В., Мезенцев И.И., Мезенцев М.И., Чаунина Е.А., Амиранашвили Е.И. Использование комбикормов разной физической структуры в кормлении индюшат // Вестник Омского ГАУ. 2019. № 1 (33). С. 99-105.
6. Кочиш И.И., Мясникова О.В., Мартынов В.В., Смоленский В.И. Микрофлора кишечника кур и экспрессия связанных с иммунитетом генов под влиянием пробиотической и пребиотической кормовых добавок // Сельскохозяйственная биология. 2020. Т. 55, № 2. С. 315-327. https://doi.org/10.15389/agrobiology.2020.2.315rus.
7. Лекарев А.В., Графов В.П., Нарушев В.Б. Совершенствование технологии возделывания подсолнечника в черноземной степи саратовского правобережья // Успехи современного естествознания. 2019. № 4. С. 20-25.
8. Нечаева М.Л., Нечаев В.Н. Об оценке эффективности управления рынком кормопроизводства // Ученые записки Санкт-Петербургского имени В.Б. Бобкова филиала Российской таможенной академии. 2017. № 2 (62). С. 52-56.
9. Нуралиев Е.Р. Применение ферментативного пробиотика Целлобактерин-Т для улучшения конверсии корма в промышленном птицеводстве // Вестник НГАУ (Новосибирский государственный аграрный университет). 2018. № 1 (46). С. 101-106.
10. Околелова Т.М., Енгашев С.В., Егоров И.А. Птицеводство: актуальные вопросы и ответы. М.: РИОР, 2020. 267 с. https://doi.org/10.29039/02023-4.
11. Руководство по использованию нетрадиционных кормов в рационах птицы / Егоров И.А., Ленкова Т.Н., Манукян В.А., Егорова Т.А. и др. Сергиев Посад: Гран-При, 2021. 80 с.
12. Середа Т.И., Дерхо М.А. Характеристика углеводного обмена в организме кур-несушек кросса «Ломанн белый» // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2011. Т. 31, № 3. С. 334-337.
13. Середа Т.И., Дерхо М.А. Оценка роли аминотрансфераз в формировании продуктивности у кур-несушек // Сельскохозяйственная биология. 2014. Т. 49, № 2. С. 72-77.
14. Уголев А.М., Тимофеева Н.Н., Груздков А.А. Адаптация пищеварительной системы. Физиология адаптационных процессов. М.: Наука, 1986. С. 371-480.
15. Федорова З.Л., Перинек О.Ю. Биохимические показатели крови мясо-яичных пород кур в постнатальном онтогенезе // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее образование. 2020. № 4 (60). С. 253-262. https://doi.org/10.32786/2071-9485-2020-04-25.
16. Фисинин В.И. Всемирная научная ассоциация по птицеводству. Участие ученых СССР и России в ее деятельности. Москва: Лика, 2022. 751 с.
17. BeMiller JN. Carbohydrate chemistry for food scientists. 2-nd ed. St. Paul: AACC International; 2007. Р. 237-258.
18. BeMiller JN. Essentials of carbohydrate chemistry // Functionalizing carbohydrates for food applications: texturizing and bioactive/flavor delivery systems / ed. Embuscado ME. USA, Pennsylvania, Lancaster: DEStech Publications, Inc. 2014. P. 1-39.
19. Erik K, Knudsen B, Laerke HN, Jørgensen H. Carbohydrates and Carbohydrate Utilization in Swine // Sustainable Swine Nutrition / edited by Lee I. Chiba. First Edition. 2012. P. 109-137. https://doi.org/10.1002/9781118491454.ch5.
20. Ferrier DR. Biochemistry: 6th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins Publ. 2014. 577 p.
21. Kiem NL, Levin RJ, Havel PJ. Carbohydrates // Modern nutrition in health and disease: 11th ed. / eds Ross AC, Caballero BH, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR. Baltimore: Lippincott Williams & Wilkins. 2014. P. 36-57.
22. Slavin JL. Structure, nomenclature, and properties of carbohydrates. // Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition / eds Stipanuk MH, Caudill MA. St. Louis: Elsevier, Inc. 2013. P. 50-68.
References
1. Afanasiev VA, Dzhabaev YuA. Production and usage efficiency estimation of expanded mixed fodders. Vestnik Voronezhskogo gosudarstvennogo universiteta inzhenernyh tekhnologij = Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2016;69(3):313-320. (In Russ.). https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-3-313-320.
2. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Komarova ZB, Mosolov AA, Frolova MV, Karpenko EV, Abramenko EG. The influence of feed additives from the waste of processing industries on the productivity and antioxidant status of laying hens. Ptica i pticeprodukty = Poultry and poultry products. 2022;(5):23-26. (In Russ.).
3. Epimakhova EE, Samokish NV, Abilov BT. Intensive feeding of agricultural birds. Stavropol: AGRUS Publ.; 2017:76. (In Russ.).
4. Iezuitova NN, Timofeeva NM. Digestion in humans and higher animals. Priroda = Nature. 1999;(8):142-149. (In Russ.).
5. Kolokolnikov NV, Mezentsev II, Mezentsev MI, Chaunina EA, Amiranashvili EI. Usage of mixed feeds of different physical structures in feeding poults. Vestnik Omskogo GAU = Vestnik of Omsk SAU. 2019;33(1):99-105. (In Russ.).
6. Kochish II, Myasnikova OV, Martynov VV, Smolensky VI. Intestinal microflora and expression of immunity-related genes in hens as influenced by prebiotic and probiotic feed additives. Sel’skokhozyaistvennaya biologiya = Agricultural Biology. 2020;55(2):315-327. (In Russ.). https://doi.org/10.15389/agrobiology.2020.2.315rus.
7. Lekarev AV, Grafov VP, Narushev VB. Improvement of cultivation technology of sunflower in black soil steppe of the Saratov right bank. Advances in current natural science. 2019;(4):20-25. (In Russ.).
8. Nechaeva ML, Nechaev VN. Organizational and economic aspects of assessment of efficiency of management market of fodder. Uchenye zapiski St. Petersburg named after V.B. Bobkov branch of the Russian Customs Academy = Scientific Letters of Russian Customs Academy the St.-Petersburg branch named after Vladimir Bobkov. 2017;62(2):52-56. (In Russ.).
9. Nuraliev ER. Application of fermentative probiotic Cellobacterine-T for improving feed conversion in poultry industry. Vestnik NGAU (Novosibirskij gosudarstvennyj agrarnyj universitet) = Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2018;46(1):101-106. (In Russ.).
10. Okolelova TM, Engashev SV, Egorov IA. Poultry Farming: current questions and answers. M.: RIOR Publ.; 2020:267 p. (In Russ.)..
11. Guidelines for the use of non-traditional feeds in poultry diets / Egorov IA, Lenkova TN, Manukyan VA, Egorova TA and others. Sergiev Posad: Gran-Pri Publ.; 2021:80 p. (In Russ.).
12. Sereda TI, Derkho MA. Carbohydrates metabolism in laying hen of the "Lomann-Beliy" cross. Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta = Izvestia Orenburg State Agrarian University. 2011;31(3):334-337. (In Russ.).
13. Sereda TI, Derkho MA. The role of aminotrasferase activity in hen productivity. Sel'skokhozyaistvennaya biology = Agricultural Biology. 2014;49(2):72-77. (In Russ.).
14. Ugolev AM, Timofeeva NN, Gruzdkov AA. Adaptation of the digestive system. Physiology of adaptation processes. M.: Nauka Publ.; 1986:371-480. (In Russ.).
15. Fedorova ZL, Perinek OYu. Biochemical indicators of blood of meat and egg chickens breeds in postnatal ontogenesis. Izvestiya Nizhnevolzhskogo agrouniversitetskogo kompleksa: nauka i vysshee obrazovanie = Proc. Of the Lower Volga Agro-University Comp. 2020;60(4):253-262. (In Russ.). https://doi.org/10.32786/2071-9485-2020-04-25.
16. Fisinin VI. World Poultry Science Association. Participation of scientists of the USSR and Russia in its activities. Moscow: Lika Publ.; 2022:751 p. (In Russ.).
17. BeMiller JN. Carbohydrate chemistry for food scientists. 2nd ed. St. Paul: AACC International; 2007:237-258.
18. Bemiller JN. Essentials of carbohydrate chemistry. Functionalizing carbohydrates for food applications: texturizing and bioactive/flavor delivery systems / ed. Embuscado ME. USA, Pennsylvania, Lancaster: DEStech Publications, Inc; 2014:1-39.
19. Erik K, Knudsen B, Laerke HN, Jørgensen H. Carbohydrates and Carbohydrate Utilization in Swine // Sustainable Swine Nutrition / edited by Lee I. Chiba. First Edition. 2012. P. 109-137. https://doi.org/10.1002/9781118491454.ch5.
20. Ferrier DR. Biochemistry: 6th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins Publ. 2014. 577 p.
21. Kiem NL, Levin RJ, Havel PJ. Carbohydrates // Modern nutrition in health and disease: 11th ed. / eds Ross AC, Caballero BH, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR. Baltimore: Lippincott Williams & Wilkins. 2014. P. 36-57.
22. Slavin JL. Structure, nomenclature, and properties of carbohydrates. // Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition / eds Stipanuk MH, Caudill MA. St. Louis: Elsevier, Inc. 2013. P. 50-68.
Ключевые слова:
подсолнечный полисахаридный экстракт, кормление, кросс «Хайсекс коричневый», яичная продуктивность, качество инкубационных яиц, белковый и углеводный обмены, естественная резистентность
Key words:
sunflower polysaccharide extract, feeding, Hisex Brown cross, egg productivity, hatching egg quality, protein and carbohydrate metabolism, natural resistance
Для цитирования:
Струк Е.А., Струк А.Н., Комарова З.Б., Калинина Н.В., Дробязко О.Ю. Использование нового вида кормового ресурса в рационах кур родительского стада кросса «Хайсекс коричневый» // Аграрно-пищевые инновации. 2023. Т. 21, № 1. С. 53-70. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-21-53-70.
For citation:
Struk E.A., Struk A.N., Komarova Z.B., Kalinina N.V., Drobyazko O.Y. The use of a new type of feed resource in the diets of hens of the parent flock of the Hisex Brown cross. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2023;21(1):53-70. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2023-21-53-70.