Абрамов С.В., Балышев А.В., Невзорова А.А., Струк Е.А., Гиро М.В.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2024-27-38-49
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Изучение влияния новой лецитинсодержащей кормовой добавки на хозяйственно-биологические особенности кур-несушек.
Материалы и методы
Место проведения эксперимента: ООО «Крестьянский двор» (Волгоградская область, р.п. Даниловка). Объекты исследований: 375 кур-несушек в возрасте 32 недель (кросс Хайсекс Браун) и новая кормовая добавка «Лецитомакс». Сформированы 3 группы (по 125 несушек в каждой). Первая группа (контрольная) получала основной рацион. Птице второй группы ежедневно давали кормовую добавку «Лецитомакс» вместе с комбикормом в расчете 250 г/т корма, третьей группе – в расчете 500 г/т корма, соответственно. Продолжительность опыта – 60 суток. Взвешивание птицы проводили в первый день, а затем на 30-е и 60-е сутки (по 10 особей из каждой группы). Коэффициенты перевариваемости питательных веществ корма определяли по методике Петуховой Е.А. и Аликаева В.А. (1982); гематологические показатели подопытной птицы – с помощью анализаторов URIT 800 Vet и URIT 3020 Vet (КНР). Методы вариационной статистики и программа «Statistica 10.0» использовались для обработки полученных результатов.
Результаты
Во время контрольных взвешиваний в период опыта не отмечено достоверных отличий в массе птицы между контрольной и опытными группами кур-несушек. Согласно данным балансового опыта, при включении в состав рациона кур-несушек кормовой добавки «Лецитомакс» в опытных группах 1 и 2 по сравнению с контрольной группой переваримость сухого вещества была выше на 0,9 и 2,9%, органического вещества – на 3,1 и 4,4% (Р≤0,05), сырого протеина – на 1,2 и 1,9%, сырого жира – на 2,1 и 3,0% (Р≤0,05), сырой клетчатки на – 6,6 и 12,8% (Р≤0,01), безазотистых экстрактивных веществ – на 1,3 и 3,0%. Яичная продуктивность кур-несушек за 1-60 суток в опытных группах 1 и 2 была выше, чем в контрольной группе, на 3,0 и 5,2%, сохранность поголовья – на 2,4 и 3,2%. Побочных явлений при применении кормовой добавки «Лецитомакс» птице установлено не было.
Заключение
Использование новой кормовой добавки, в основе состава которой находится лецитин, оказывает положительное влияние на хозяйственно-биологические особенности кур-несушек.
Purpose
Study of the effect of lecithin-containing feed additive on the economic and biological qualities of laying hens.
Materials and Methods
The experiment was conducted at Krestyansky Dvor LLC (Danilovka, Volgograd Region). The objects of the study were 375 32-week-old laying hens (Hysex Brown cross) and the new feed additive Lecitomaks. Three groups were formed (125 laying hens in each). The first group (control) received the main diet. The poultry of the second group were given the feed additive Lecitomaks daily together with compound feed at a rate of 250 g/t of feed, and the third group – at a rate of 500 g/t of feed, respectively. The experiment lasted 60 days. The poultry were weighed on the first day and then on the 30th and 60th days (10 individuals from each group). The digestibility coefficients of feed nutrients were determined according to the method of E.A. Petukhova and V.A. Alikaev (1982); hematological parameters of the experimental bird were measured using URIT 800 Vet and URIT 3020 Vet analyzers (China). Variation statistics methods and the Statistica 10.0 program were used to process the results obtained.
Results
No significant differences in the weight of the birds between the control and experimental groups of laying hens were noted during control weighings during the experiment. According to the balance experiment data, when the feed additive "Lecitomaks" was included in the diet of laying hens, the digestibility of dry matter in experimental groups 1 and 2, compared to the control group, was higher by 0.9 and 2.9%, organic matter – by 3.1 and 4.4% (P≤0.05), crude protein – by 1.2 and 1.9%, crude fat – by 2.1 and 3.0% (P≤0.05), crude fiber – by 6.6 and 12.8% (P≤0.01), nitrogen-free extractive substances – by 1.3 and 3.0%. Egg productivity of laying hens for 1-60 days in experimental groups 1 and 2 was higher than in the control group by 3.0 and 5.2%, safety of poultry by 2.4 and 3.2%. No side effects were observed when using the feed additive "Lecitomaks" in poultry.
Conclusion
The use of new feed additive, the composition of which is based on lecithin, has a positive effect on the economic and biological characteristics of laying hens.
АВТОРЫ / AUTHORS
М. В. Гиро
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
Гиро Мария Валерьевна, кандидат биологических наук, лаборант-исследователь, комплексная аналитическая лаборатория
E-mail: gnuniimmp@yandex.ru; тел.: 8 (8442) 39-35-66
С. В. Абрамов
1Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: 120.net@mail.ru
Абрамов Сергей Владиславович, кандидат ветеринарных наук, соискатель
А. В. Балышев
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: bav898@yandex.ru
Балышев Андрей Владимирович, кандидат биологических наук, заведующий отделом производства продукции животноводства
А. А. Невзорова
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: niimmp@mail.ru
Невзорова Алена Алексеевна, соискатель
Е. А. Струк
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции
400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6
E-mail: jastruk@gmail.com
Струк Евгения Александровна, кандидат биологических наук, лаборант-исследователь, отдел производства продукции животноводства
About the Authors
M. V. Giro
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
Maria V. Giro, PhD (Biology), Research Lab Assistant, Complex Analytical Laboratory
E-mail: gnuniimmp@yandex.ru; tel.: +7 (8442) 39-35-66
S. V. Abramov
1)Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
2)LLC "BIOVIZOR"
3а, Nagornaya str., Moscow, 117186, Russian Federation
E-mail: 120.net@mail.ru; tel.: +7 (8442) 39-10-48
Sergei V. Abramov, PhD (Veterinary), 1)Applicant and 2)Director
A. V. Balyshev
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: bav898@yandex.ru; tel.: +7 (8442) 39-10-48
Andrei V. Balyshev, PhD (Biology), Head of Department, Livestock Production Department
A. A. Nevzorova
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: niimmp@mail.ru
Alyona A. Nevzorova, Applicant
E. A. Struk
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production
6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation
E-mail: jastruk@gmail.com
Evgenia A. Struk, PhD (Biology), Research Laboratory Assistant, Livestock Production Department
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Влияние кормовых добавок из отходов перерабатывающих отраслей на продуктивность и антиоксидантный статус кур-несушек / И.Ф. Горлов, М.И. Сложенкина, З.Б. Комарова, А.А. Мосолов, М.В. Фролова, Е.В. Карпенко, Е.Г. Абраменко // Птица и птицепродукты. 2022. № 5. С. 23-26. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2022-24-5-23-26.
2. Гигиена микробиоты цыплят-бройлеров при введении добавки-сорбента на основе трепела / И.И. Кочиш, П.А. Красочко, Е.А. Капитонова, А.А. Лысенко, О.Ю. Черных // Ветеринария Кубани. 2020. № 6. С. 25-27. https://doi.org/10.33861/2071-8020-2020-6-25-27.
3. Залюбовская Е.Ю., Мансурова М.С. Эффективность использования фитогенных кормовых добавок в птицеводстве (обзор) // Птица и птицепродукты. 2022. № 3. С. 44-46. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2022-24-3-44-46.
4. Инновационные лактулозосодержащие кормовые добавки – улучшители биологических свойств мяса птицы / М.И. Сложенкина, М.В. Фролова, С.С. Курмашева, А.В. Рудковская // Орошаемое земледелие. 2020. № 4. С. 16-19.
5. Новикова М.В., Лебедева И.А., Дроздова Л.И. Внедрение пробиотиков в индустриальное птицеводство и животноводство в качестве эволюционно-биологического элемента природоподобных технологий // Птица и птицепродукты. 2022. № 3. С. 28-31. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2022-24-3-28-31.
6. Султанаева Л.З., Балджи Ю.А. Эффективность использования фитобиотических добавок в рационе крупного и мелкого рогатого скота (обзор) // Животноводство и кормопроизводство. 2021. Т. 104, № 2. С. 96-110. https://doi.org/10.33284/2658-3135-104-2-96.
7. Эффективность использования антистрессовой кормовой добавки в яичном птицеводстве / М.И. Сложенкина, И.Ф. Горлов, А.А. Мосолов, М.В. Фролова, Н.А. Карабалина, Е.А. Струк // Птица и птицепродукты. 2021. № 2. С. 36-38. https://doi.org/10.30975/2073-4999-2021-23-2-36-38.
8. Bacillus subtilis DSM 32315 Supplementation Attenuates the Effects of Clostridium perfringens Challenge on the Growth Performance and Intestinal Microbiota of Broiler Chickens / C Bortoluzzi, Vieira B Serpa, JC de Paula Dorigam, A Menconi, A Sokale, K Doranalli, TJ Applegate // Microorganisms. 2019. Vol. 7(3). P. 71. https://doi.org/10.3390/microorganisms 7030071.
9. Broilers divergently selected for digestibility differ for their digestive microbial ecosystems / M Borey, J Estellé, A Caidi, N Bruneau, JL Coville, C Hennequet-Antier, S Mignon-Grasteau, F Calenge // PLoS One. 2020. Vol. 15(5). e0232418. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0232418.
10. Metrological aspects of using probiotics / MI Slozhenkina, IF Gorlov, DV Nikolaev, NI Mosolova, MV Frolova, OA Knyazhechenko // Journal of Physics: Conference Series. 2021. Vol. 1889. Article number: 052046. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1889/5/052046.
11. Prevention of diseases of growing of replacement young chickens kept in cages / ZB Komarova, EA Struk, MI Slozhenkina, IF Gorlov, MV Frolova, AV Rudkovskaya, SS Kurmasheva // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2021. Vol. 677(3). Article number: 032035. https://doi.org/10.1088/1755-1315/677/3/032035.
12. Probiotic Intake Increases the Expression of Vitellogenin Genes in Laying Hens / MS Mazanko, MS Makarenko, VA Chistyakov, AV Usatov, EV Prazdnova, AB Bren, IF Gorlov, ZB Komarova, R Weeks, ML Chikindas // Probiotics and antimicrobial proteins. 2019. Vol. 11, iss. 4. P. 1324-1329. https://doi.org/10.1007/s12602-019-9519-y.
References
1. Gorlov IF, Slozhenkina MI, Komarova ZB, Mosolov AA, Frolova MV, Karpenko EV, Abramenko EG. The influence of feed additives from the waste of processing industries on the productivity and antioxidant status of laying hens. Ptica i pticeprodukty = Poultry and chicken products. 2022;(5):23-26. (In Russ.). https://doi.org/10.30975/2073-4999-2022-24-5-23-26.
2. Kochish II, Krasochko PA, Kapitonova EA, Lysenko AA, Krivonos RA, Chernykh OYu. Hygiene of microbiota of broiler chickens with introduction of sorbent additive based on tripoli. Veterinariya Kubani = Veterinaria Kubani. 2020;(6):25-27. (In Russ.). https://doi.org/10.33861/2071-8020-2020-6-25-27.
3. Zalyubovskaya YeYu, Mansurova MS. The effectiveness of the use of phytogenic feed additives in poultry farming (review). Ptica i pticeprodukty = Poultry and chicken products. 2022;(3):44-46. (In Russ.). https://doi.org/10.30975/2073-4999-2022-24-3-44-46.
4. Slozhenkina MI, Frolova MV, Kurmasheva SS, Rudkovskaya AV. Innovative lactulose-containing feed additives – enhancers of biological properties of poultry meat. Oroshaemoe zemledelie = Irrigated agriculture. 2020;(4):16-19. (In Russ.).
5. Novikova MV, Lebedeva IA, Drozdova LI. Introduction of probiotics into industrial poultry and animal husbandry as an evolutionary and biological element of nature-like technologies. Ptica i pticeprodukty = Poultry and chicken products. 2022;(3):28-31. (In Russ.). https://doi.org/10.30975/2073-4999-2022-24-3-28-31.
6. Sultanaeva LZ, Baldzhi YA. Efficiency of the use of phytobiotic additives in the diet of large and small cattle (review). Zhivotnovodstvo i kormoproizvodstvo = Animal Husbandry and Fodder Production. 2021;104(2):96-110. (In Russ.). https://doi.org/10.33284/2658-3135-104-2-96.
7. Slozhenkina MI, Gorlov IF, Mosolov AA, Frolova MV, Karabalina NA, Struk EA. The effectiveness of the use of anti-stress feed additives in egg poultry farming. Ptica i pticeprodukty = Poultry and chicken products. 2021;(2):36-38. (In Russ.). https://doi.org/10.30975/2073-4999-2021-23-2-36-38.
8. Bortoluzzi C, Serpa Vieira B, de Paula Dorigam JC, Menconi A, Sokale A, Doranalli K, Applegate TJ. Bacillus subtilis DSM 32315 Supplementation Attenuates the Effects of Clostridium perfringens Challenge on the Growth Performance and Intestinal Microbiota of Broiler Chickens. Microorganisms. 2019;7(3):71. https://doi.org/10.3390/microorganisms 7030071.
9. Borey M, Estellé J, Caidi A, Bruneau N, Coville JL, Hennequet-Antier C, Mignon-Grasteau S, Calenge F. Broilers divergently selected for digestibility differ for their digestive microbial ecosystems. PLoS One. 2020;15(5):e0232418. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0232418.
10. Slozhenkina MI, Gorlov IF, Nikolaev DV, Mosolova NI, Frolova MV, Knyazhechenko OA. Metrological aspects of using probiotics. Journal of Physics: Conference Series. 2021;(1889):052046. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1889/5/052046.
11. Komarova ZB, Struk EA, Slozhenkina MI, Gorlov IF, Frolova MV, Rudkovskaya AV, Kurmasheva SS. Prevention of diseases of growing of replacement young chickens kept in cages. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2021;677(3):032035. https://doi.org/10.1088/1755-1315/677/3/032035.
12. Mazanko MS, Makarenko MS, Chistyakov VA, Usatov AV, Prazdnova EV, Bren AB, Gorlov IF, Komarova ZB, Weeks R, Chikindas ML. Probiotic intake increases the expression of vitellogenin genes in laying hens. Probiotics and antimicrobial proteins. 2019;11(4):1324-1329. https://doi.org/10.1007/s12602-019-9519-y.
Ключевые слова:
птица, куры-несушки, кормовая добавка, лецитин, яичная продуктивность, сохранность птицепоголовья
Key words:
poultry, laying hens, feed additive, lecithin, egg productivity, safety of poultry
Для цитирования:
Абрамов С.В., Балышев А.В., Невзорова А.А., Струк Е.А., Гиро М.В. Исследование влияния лецитинсодержащей кормовой добавки на хозяйственно-биологические качества кур-несушек // Аграрно-пищевые инновации. 2024. Т. 27, № 3. С. 38-49. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2024-27-38-49.
For citation:
Abramov S.V., Balyshev A.V., Nevzorova A.A., Struk E.A., Giro M.V. Study of the effect of lecithin-containing feed additive on the economic and biological qualities of laying hens. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2024;27(3):38-49. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2024-27-38-49. |