Миронова И.В., Чернышенко Ю.Н., Слинкин А.А.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2025-29-53-62
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель.
Повышение пищевой и биологической ценности йогуртов путём добавления растительной добавки, богатой витаминами, аминокислотами и микроэлементами. Материалы и методы. В ходе работы применялись традиционные методы изучения физико-химических характеристик исходного сырья и готовых продуктов.
Результаты.
Разработан функциональный йогурт с растительными наполнителями, обоснован выбор компонентов для его производства, откорректирована рецептура, определена масса растительной добавки; проведены исследования по органолептическим, физико-химическим и структурно-механическим показателям.
Заключение.
Разработанный кисломолочный продукт содержит много витаминов, пищевых волокон и минеральных веществ и может быть рекомендован для профилактики заболеваний, связанных с высокой зрительной нагрузкой.
Abstract
Purpose.
Increasing the nutritional and biological value of yoghurts by adding a plant supplement rich in vitamins, amino acids and trace elements.
Materials and Methods.
Traditional methods of studying physicochemical characteristics of initial raw materials and finished products were used in the course of work. Results. Functional yogurts with vegetable fillers have been developed, the choice of components for their production has been justified, the formulation has been adjusted, the mass of the vegetable additive has been determined; studies on organoleptic, physico-chemical, and structural-mechanical parameters have been conducted.
Conclusion.
The developed sour-milk product contains a lot of vitamins, dietary fiber and minerals and can be recommended for the prevention of diseases associated with high visual load.
АВТОРЫ / AUTHORS
Об авторах
А. А. Слинкин
Башкирский государственный аграрный университет 450001, Россия, Уфа, ул. 50-летия Октября, д. 34
Слинкин Артем Андреевич, кандидат биологических наук, доцент кафедры технологии мясных, молочных продуктов и химии, факультет пищевых технологий E-mail: s-artemk@yandex.ru; тел.: 8 (347) 228-07-17
И. В. Миронова
Башкирский государственный аграрный университет 450001, Россия, Уфа, ул. 50-летия Октября, д. 34
Уфимский государственный нефтяной технический университет 450064 Россия, Уфа, ул. Космонавтов, д. 1 E-mail: mironova_irina-v@mail.ru
Миронова Ирина Валерьевна, доктор биологических наук, профессор,
заведующая кафедрой технологии мясных, молочных продуктов и химии, факультет пищевых технологий;
заведующая кафедрой специальной химической технологии
Ю. Н. Чернышенко
Башкирский государственный аграрный университет 450001, Россия, Уфа, ул. 50-летия Октября, д. 34
Самарский государственный технический университет 443100, Самара, ул. Молодогвардейская, 244 E-mail: chernishenko-j@mail.ru
Чернышенко Юлия Николаевна, кандидат химических наук,
доцент кафедры, кафедра технологии мясных, молочных продуктов и химии, факультет пищевых технологий,
доцент кафедры, кафедра «Инженерные технологии»
About the Author
A. A. Slinkin
Bashkir State Agrarian University 34, 50th anniversary of October st., Ufa, 450001, Russian Federation
Artem A. Slinkin, PhD (Biology), Associate Professor of the Department, Department of Technology of Meat, Dairy Products and Chemistry, Faculty of Food Technologies E-mail: s-artemk@yandex.ru; tel.: +7 (347) 228-07-17
I. V. Mironova
Bashkir State Agrarian University 34, 50th anniversary of October st., Ufa, 450001, Russian Federation
Ufa State Petroleum Technological University 1, Kosmonavtov st., Ufa, 450064, Russian Federation E-mail: mironova_irina-v@mail.ru
Irina V. Mironova, Dr. Sci. (Biology), Professor,
Head of the Department of Technology of Meat, Dairy Products and Chemistry, Faculty of Food Technologies;
Head of the Department of Special Chemical Technology
Yu. N. Chernyshenko
Bashkir State Agrarian University 34, 50th anniversary of October st., Ufa, 450001, Russian Federation
Samara State Technical University 244, Molodogvardeyskaya st., Samara, 443100, Russian Federation E-mail: chernishenko-j@mail.ru
Yulia N. Chernyshenko, PhD (Chemistry),
Associate Professor of the Department, Department of Technology of Meat, Dairy Products and Chemistry, Faculty of Food Technologies,
Associate Professor of the Department, Department of Engineering Technologies
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES
Список источников
1. Jaśniewska A., Diowksz A. Wide spectrum of active compounds in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) for disease prevention and food production // Antioxidants. 2021. Vol. 10(8). P. 1279. https://doi.org/10.3390/antiox10081279.
2. Chandra S., Zafar R., Dwivedi P., Prita B., Shinde L.P. Pharmacological and nutritional importance of sea buckthorn (Hippophae) // Pharma Innov. 2018. Vol. 7. P. 258-263.
3. Hao W., He Z., Zhu H., Liu J., Kwek E., Zhao Y., Ma K.Y., He W.-S., Chen Z.Y. Sea buckthorn seed oil reduces blood cholesterol and modulates gut microbiota // Food Funct. 2019. Vol. 10(9). P. 5669-5681. https://doi.org/10.1039/c9fo01232j.
4. Tudor C., Bohn T., Iddir M., Dulf F.V., Foc¸san M., Rugină D.O., Pintea A. Sea buckthorn oil as a valuable source of bioaccessible xanthophylls // Nutrients. 2020. Vol. 12(1). P. 76. https://doi.org/10.3390/nu12010076.
5. Тринеева О.В., Ковалёва Н.А. Исследование состава биологически активных веществ облепихи крушиновидной (Hippophae rhamnoides l.) листьев методом ГХ-МС // Химия растительного сырья. 2023. № 4. С. 219-229. https://doi.org/10.14258/jcprm.20230412467.
6. Касенов А.Л., Амирханов К.Ж., Какимов М.М., Тохтаров Ж.Х., Муратжанкызы Н. Определение химического состава плодов облепихи на жидкостном хроматографе // Вестник Алматинского технологического университета. 2016. № 2. С. 14-18.
7. Bittová M., Krejzová E., Roblová V., Kubán P., Kubáˇn V. Monitoring of HPLC profiles of selected polyphenolic compounds in sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) plant parts during annual growth cycle and estimation of their antioxidant potential // Cent. Eur. J. Chem. 2014. Vol. 12(11). P. 1152-1161. https://doi.org/10.2478/s11532-014-0562-y.
8. Li T.S.C., Schroeder W.R. Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.): a multipurpose plant // HortTechnology. 1996. Vol. 6(4). P. 370-380. https://doi.org/10.21273/HORTTECH.6.4.370.
9. Arimboor R., Venugopalan V., Sarinkumar K., Arumughan C., Sawhney R.C. Integrated processing of fresh Indian sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) berries and chemical evaluation of products // Journal of the Science of Food and Agriculture. 2006. Vol. 86(14). P. 2345-2353. https://doi.org/10.1002/jsfa.2620.
10. Tiitinen K.M., Hakala M.A., Kallio H.P. Quality components of sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides) varieties // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2005. Vol. 53 (5). P. 1692-1699. https://doi.org/10.1021/jf0484125.
11. Ashwar B.A., Gani A. Noncovalent interactions of sea buckthorn polyphenols with casein and whey proteins: effect on the stability, antioxidant potential, and bioaccessibility of polyphenols // ACS Food Sci. Technol. 2021. Vol. 7 (1). P. 1206-1214. https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.1c00103.
12. Kinae N. Food and health longevity // Yakugaku Zasshi. 2007. Vol. 127 (3). P. 399-406. https://doi.org/10.1248/yakushi.127.399.
13. Rattan S.I.S., Kaur G. Nutrition, food and diet in health and longevity: we eat what we are // Nutrients. 2022. Vol. 14. Article number: 5376. https://doi.org/10.3390/nu14245376.
14. Su Q., Zhao X., Zhang X., Wang Y., Zeng Z., Cui H., Wang C. Nano functional food: opportunities, development, and future perspectives // Int J Mol Sci. 2022. Vol. 24(1). P. 234. https://doi.org/10.3390/ijms24010234.
15. Capanoglu E., Feng S., Janaswamy S. Functional foods: adding value to food // Front Nutr. 2024. Vol. 11. Article number: 1466003. https://doi.org/10.3389/fnut.2024.1466003.
16. Wang L., Meng Q., Su C.H. From food supplements to functional foods: emerging perspectives on post-exercise recovery nutrition // Nutrients. 2024. Vol. 16 (23). Article number: 4081. https://doi.org/10.3390/nu16234081.
References
1. Jaśniewska A, Diowksz A. Wide spectrum of active compounds in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) for disease prevention and food production. Antioxidants. 2021;10(8):1279. https://doi.org/10.3390/antiox10081279.
2. Chandra S, Zafar R, Dwivedi P, Prita B, Shinde LP. Pharmacological and nutritional importance of sea buckthorn (Hippophae). Pharma Innov. 2018;(7):258-263.
3. Hao W, He Z, Zhu H, Liu J, Kwek E, Zhao Y, Ma KY, He W-S, Chen ZY. Sea buckthorn seed oil reduces blood cholesterol and modulates gut microbiota. Food Funct. 2019;10(9):5669-5681. https://doi.org/10.1039/c9fo01232j.
4. Tudor C, Bohn T, Iddir M, Dulf FV, Foc¸san M, Rugină DO, Pintea A. Sea buckthorn oil as a valuable source of bioaccessible xanthophylls. Nutrients. 2020;12(1):76. https://doi.org/10.3390/nu12010076.
5. Trineeva OV, Kovaleva NA. Study of the composition of biologically active forms of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides l.) leaves by GC-MS. Khimija rastitel'nogo syr'ja = Chemistry of plant raw material. 2023;(4):219-229. (In Russ.). https://doi.org/10.14258/jcprm.20230412467.
6. Kasenov AL, Amirkhanov KJ, Kakimov MM, Tokhtarov JH, Muratzhankyzy N. Determination of the chemical composition of sea buckthorn fruits on liquid chromatograph. Vestnik Almatinskogo tekhnologicheskogo universiteta = The Journal of Almaty Technological University. 2016;(2):14-18. (In Russ.).
7. Bittová M, Krejzová E, Roblová V, Kubán P, Kubáˇn V. Monitoring of HPLC profiles of selected polyphenolic compounds in sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) plant parts during annual growth cycle and estimation of their antioxidant potential. Cent. Eur. J. Chem. 2014;12(11):1152-1161. https://doi.org/10.2478/s11532-014-0562-y.
8. Li TSC, Schroeder WR. Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.): a multipurpose plant. HortTechnology. 1996;6(4):370-380. https://doi.org/10.21273/HORTTECH.6.4.370.
9. Arimboor R, Venugopalan V, Sarinkumar K, Arumughan C, Sawhney RC. Integrated processing of fresh Indian sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) berries and chemical evaluation of products. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2006;86(14):2345-2353. https://doi.org/10.1002/jsfa.2620.
10. Tiitinen KM, Hakala MA, Kallio HP. Quality components of sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides) varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2005;53(5):1692-1699. https://doi.org/10.1021/jf0484125.
11. Ashwar BA, Gani A. Noncovalent interactions of sea buckthorn polyphenols with casein and whey proteins: effect on the stability, antioxidant potential, and bioaccessibility of polyphenols. ACS Food Sci. Technol. 2021;7(1):1206-1214. https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.1c00103.
12. Kinae N. Food and health longevity. Yakugaku Zasshi. 2007;127(3):399-406. https://doi.org/10.1248/yakushi.127.399.
13. Rattan SIS, Kaur G. Nutrition, food and diet in health and longevity: we eat what we are. Nutrients. 2022;(14):5376. https://doi.org/10.3390/nu14245376.
14. Su Q, Zhao X, Zhang X, Wang Y, Zeng Z, Cui H, Wang C. Nano functional food: opportunities, development, and future perspectives. Int J Mol Sci. 2022;24(1):234. https://doi.org/10.3390/ijms24010234.
15. Capanoglu E, Feng S, Janaswamy S. Functional foods: adding value to food. Front Nutr. 2024;(11):1466003. https://doi.org/10.3389/fnut.2024.1466003.
16. Wang L, Meng Q, Su CH. From food supplements to functional foods: emerging perspectives on post-exercise recovery nutrition. Nutrients. 2024;23(16):4081. https://doi.org/10.3390/nu16234081.
Ключевые слова:
облепиха, кисломолочные продукты, функциональное питание, сквашивание, биологическая ценность
Key words:
sea buckthorn, sour-milk products, functional nutrition, fermentation, biological value
Для цитирования:
Миронова И.В., Чернышенко Ю.Н., Слинкин А.А. Разработка функционального кисломолочного продукта для профилактики заболеваний, связанных с высокой зрительной нагрузкой // Аграрно-пищевые инновации. 2025. Т. 29. № 1. С. 53-62. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2025-29-53-62.
For citation:
Mironova IV, Chernyshenko YN, Slinkin AA. Development of functional fermented milk product for the prevention of diseases associated with high visual load. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2025;29(1):53-62. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2025-29-53-62. |