Абрамов С.В., Стародубова Ю.В.
https://doi.org/10.31208/2618-7353-2024-27-9-23
АННОТАЦИЯ / ABSTRACT
Цель
Оценка эффективности применения новой лецитиносодержащей кормовой добавки при выращивании поросят.
Материалы и методы
Объектом исследований являлись поросята крупной белой породы и новая кормовая добавка «Лецитомикс». При выполнении научно-исследовательской работы использовались зоотехнический, клинический, физико-химический и биохимический методы исследований, не требующие валидации.
Результаты
Поросята-отъемыши опытной группы 1 (доза кормовой добавки – 250 г/т корма) превосходили по живой массе аналогов контроля на 1,18 кг или 6,40%, по среднесуточному приросту – на 0,04 кг или 10,81%, абсолютному приросту – на 1,14 кг или 10,20% (P≥0,95). Поросята опытной группы 2 (доза кормовой добавки – 500 г/т корма) превосходили по живой массе контрольных животных на 1,96 кг или 10,62% (P≥0,99), по среднесуточному приросту – на 0,07 кг или 18,92% (P≥0,95), абсолютному приросту – на 1,97 кг или 17,62% (P≥0,95). В крови поросят опытной группы 1 гемоглобина содержалось больше на 2,50 г/л или 2,51% (P≥0,95), эритроцитов – на 0,14×1012/л или 2,23% (P≥0,95), чем у животных контрольной группы. В опытной группе 2 уровень гемоглобина был выше на 3,60 г/л (3,61%) (P≥0,95), количество эритроцитов – на 0,17×1012/л или 2,70% (P≥0,95) чем у аналогов из контрольной группы. При проведении биохимического исследования было обнаружено достоверное повышение содержания общего белка в сыворотке крови опытных поросят группы 1 по отношению к контрольным на 3,51 г/л или 5,03% (P≥0,95), группы 2 – на 4,33 г/л или 6,20% (P≥0,95). В опытной группе 1 по сравнению с контрольной группой переваримость сухого вещества была выше на 4,20% (P≥0,95), органического вещества – на 2,40% (P≥0,95), сырого протеина – на 2,30%, сырого жира – на 6,10% (P≥0,99), сырой клетчатки – на 4,20% и безазотистых экстрактивных веществ – на 2,40% (P≥0,95); в опытной группе 2 – на 4,80 (P≥0,95); 3,00 (P≥0,99); 2,80 (P≥0,95); 7,20 (P≥0,999); 3,30 и 3,10% (P≥0,95) соответственно. Поросята-сосуны опытной группы 1 (доза кормовой добавки – 250 г/т корма) по массе тела превосходили животных контрольной группы на 0,57 кг или 7,93%, в опытной группе 2 (доза кормовой добавки – 500 г/т корма) – на 0,73 кг или 10,15% (P≥0,95). Величины среднесуточного и абсолютного приростов живой массы поросят опытной группы 1 были выше соответствующих результатов контрольных животных на 0,02 кг или 11,16% (P≥0,999) (среднесуточный прирост) и 0,53 кг или 11,18% (абсолютный прирост), в опытной группе 2 среднесуточный прирост также был выше на 0,04 кг или 14,97% (P≥0,999), абсолютный – на 0,68 кг или 14,35%. При исследовании крови поросята опытной группы 1 отличались от контрольных аналогов увеличением количества гемоглобина на 1,10 г/л или 1,13% (P≥0,95), эритроцитов – на 0,25×1012/л или 4,22% (P≥0,95); в опытной группе 2 уровень гемоглобина был выше на 3,00 г/л или 3,08% (P≥0,95), число эритроцитов – на 0,56 ×1012/л или 9,46% (P≥0,95). Содержание общего белка в сыворотке крови опытных поросят по отношению к контрольным в первой опытной группе было выше на 1,22 г/л или 1,96% (P≥0,95), во второй опытной группе – на 1,63 г/л или 2,62% (P≥0,95). Сохранность поголовья среди опытных поросят на 1,60% выше, чем в контроле. В опытной группе 1 переваримость сухого вещества по сравнению с контрольной группой была выше на 3,20% (P≥0,95), органического вещества – на 5,30% (P≥0,999), сырого протеина – на 4,10% (P≥0,999), сырого жира – на 5,80% (P≥0,999), сырой клетчатки – на 5,00% и безазотистых экстрактивных веществ – на 2,10%; в опытной группе 2 – на 4,90 (P≥0,999); 8,40 (P≥0,999); 4,50 (P≥0,999); 8,90 (P≥0,999); 7,10 и 3,50% (P≥0,95) соответственно. Побочных явлений при применении кормовой добавки «Лецитомикс» поросятам не установлено.
Заключение
Кормовая добавка «Лецитомикс» в рекомендованных режимах дозирования оказывает благоприятное воздействие на повышение продуктивного действия кормов и приросты массы тела поросят-отъемышей и поросят-сосунов.
Purpose
Evaluation of the effectiveness of using new lecithin-containing feed additive when growing piglets.
Materials and Methods
The object of the research was piglets of the large white breed and the new feed additive Lecitomiks. Zootechnical, clinical, physicochemical and biochemical research methods that do not require validation were used in the research work.
Results
Weaned piglets of experimental group 1 (feed additive dose – 250 g / t of feed) exceeded the live weight of control analogues by 1.18 kg or 6.40%, the average daily gain by 0.04 kg or 10.81%, the absolute gain by 1.14 kg or 10.20% (P≥0.95). The piglets of experimental group 2 (feed additive dose – 500 g / t of feed) exceeded the live weight of control animals by 1.96 kg or 10.61% (P≥0.99), the average daily gain by 0.07 kg or 18.92% (P≥0.95), the absolute gain by 1.97 kg or 17.62% (P≥0.95). Hemoglobin was higher by 2.50 g / l or 2.51% (P≥0.95) in the blood of piglets of experimental group 1, erythrocytes by 0.14 × 1012 / l or 2.23% (P≥0.95) than in animals of the control group. In experimental group 2, the hemoglobin level was higher by 3.60 g / l (3.61%) (P≥0.95), the number of red blood cells was higher by 0.17×1012 / l or 2.70% (P≥0.95). When conducting a biochemical study, a significant increase in the total protein content of the blood serum of experimental piglets of group 1 was found in relation to the control ones by 3.51 g / l or 5.03% (P≥0.95), group 2 – by 4.33 g / l or 6.20% (P≤0.95). In experimental group 1, the digestibility of dry matter compared to the control group was higher by 4.20% (P≥0.95), organic matter – by 2.40% (P≥0.95), crude protein – by 2.30%, crude fat – by 6.10% (P≥0.99), crude fiber – by 4.20% and nitrogen-free extractives – by 2.40% (P≥0.95); in experimental group 2 – by 4.80 (P≥0.95); 3.00 (P≥0.99); 2.80 (P≥0.95); 7.20 (P≥0.999); 3.30 and 3.10% (P≥0.95) respectively. The suckling piglets of experimental group 1 (feed additive dose – 250 g / t of feed) exceeded the animals in the control group by 0.57 kg or 7.93% in live weight, in experimental group 2 (feed additive dose – 500 g / t of feed) – by 0.73 kg or 10.15% (P≥0.95). The values of the average daily and absolute increase in live weight of piglets in experimental group 1 were significantly higher than the corresponding results of control animals by 0.02 kg or 11.16% (P≥0.999) (average daily gain) and 0.53 kg or 11.18% (absolute increase) in experimental group 2, the average daily increase was also higher by 0.04 kg or 14.97% (P≥0.999), the absolute one – by 0.68 kg or 14.35%. When studying blood, piglets of experimental group 1 differed from control analogues by an increase in the amount of hemoglobin by 1.10 g / l or 1.13% (P≥0.95), erythrocytes – by 0.25 × 1012 / l or 4.22% (P≥0.95); in experimental group 2, the hemoglobin level was higher by 3.02 g / l or 3.08% (P≥0.95), the number of red blood cells was higher by 0.56 × 1012 / l or 9.46% (P≥0.95). The content of total protein in the blood serum of experimental piglets relative to the control analogues in the first experimental group was higher by 1.22 g / l or 1,46% (P≥0.95), in the second experimental group – by 1.63 g / l or 2.62% (P≥0.95). Safety of animals among experimental piglets is 1.60% (P≥0.95) higher than in the control. In experimental group 1, the digestibility of dry matter compared to the control group was higher by 3.20 (P≥0.95)%, organic matter – by 5.30% (P≥0.999), crude protein – by 4.10% (P≥0.999), crude fat – by 5.80% (P≥0.999), crude fiber – by 5.00% and nitrogen-free extractives – by 2.10%; in experimental group 2 – by 4.90 (P≥0.999); 8.40 (P≥0.999); 4.50 (P≥0.999); 8.90 (P≥0.999); 7.10 and 3.50% (P≥0.95) respectively. No side effects have been identified when using the feed additive Lecitomiks for piglets.
Conclusion
Lecitomiks feed additive in the recommended dosage regimens has a beneficial effect on increasing the productive effect of feed and body weight gain in weaned and suckling piglets.
АВТОРЫ / AUTHORS
С. В. Абрамов
1)Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6 2)ООО «БИОВИЗОР» 117186, Россия, Москва, ул. Нагорная, д. 3а Абрамов Сергей Владиславович, кандидат ветеринарных наук, 1соискатель и 2директор
E-mail: 120.net@mail.ru; тел.: 8 (8442) 39-10-48
Ю. В. Стародубова
Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции 400066, Россия, Волгоград, ул. Рокоссовского, д. 6 E-mail: julianna2008@mail.ru Стародубова Юлия Владимировна, кандидат биологических наук, старший научный сотрудник отдела по хранению и переработке продукции животноводства
About the Authors
S. V. Abramov
1)Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation 2)LLC "BIOVIZOR" 3а, Nagornaya str., Moscow, 117186, Russian Federation Sergei V. Abramov, PhD (Veterinary), 1)Applicant and 2)Director E-mail: 120.net@mail.ru; tel.: +7 (8442) 39-10-48
Yu. V. Starodubova
Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat-and-Milk Production 6, Rokossovsky st., Volgograd, 400066, Russian Federation E-mail: julianna2008@mail.ru Yuliya V. Starodubova, PhD (Biology), Senior Researcher, Department for Storage and Processing of Livestock Products
СПИСОК ИСТОЧНИКОВ / REFERENCES
1. Власов А., Григорьев Д., Херувимских Е. Влияние препарата с монобутирином на рост и развитие поросят // Комбикорма. 2022. № 12. С. 46-47. https://doi.org/10.25741/2413-287X-2022-12-3-191.
2. Вольнова Е.Р., Козырева А.С., Ляшенко А.Е. Различные способы получения лецитина из продуктов растительного и животного сырья // Молодой ученый. 2021. № 17 (359). С. 28-32.
3. Горлов И., Мосолов А. Повышаем интенсивность роста поросят // Животноводство России. 2023. № 12. С. 27-29. https://doi.org/10.25701/ZZR.2023.12.12.004.
4. Калоев Б.С., Ибрагимов М.О., Шагаипов М.М. Совместное использование ферментных препаратов и лецитина при выращивании цыплят-бройлеров // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. 2021. № 5 (190). С. 41-46. https://doi.org/10.33920/sel-05-2105-05.
5. Конкурентноспособная рецептура обогатительной кормовой добавки для поросят / А.Ч. Гаглоев, А.Е. Антипов, Д.В. Энговатов, В.Ф. Энговатов // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. 2023. № 3 (74). С. 73-78.
6. Косов Н.А., Мехова О.С. Биохимические показатели крови поросят при технологическом усовершенствовании полноценного питания // Ученые записки учреждения образования Витебская ордена Знак почета государственная академия ветеринарной медицины. 2021. № 1 (57). С. 128-132. https://doi.org/10.52368/2078-0109-2021-57-1-128-132.
7. Лаврентьев А., Михайлова Л., Жестянова Л. Особенности выращивания поросят-сосунов // Животноводство России. 2023. № S1. С. 51-52. https://doi.org/10.25701/ZZR.2022.09.09.005.
8. Новые технологии производства свинины с включением кормового полисахаридного экстракта / И.Ф. Горлов, Л.В. Хорошевская, М.И. Сложенкина, А.А. Мосолов, А.С. Мирошник, В.И. Водянников // Свиноводство. 2023. № 3. С. 55-60. https://doi.org/10.37925/0039-713X-2023-3-55-60.
9. Применение препарата «Простимул» для коррекции иммунного статуса поросят при технологическом стрессе / А.Г. Шахов, Л.Ю. Сашнина, К.В. Тараканова, К.В. Карманова, Ю.Ю. Владимирова // Ученые записки учреждения образования Витебская ордена Знак почета государственная академия ветеринарной медицины. 2021. Т. 57, № 3. С. 44-49. https://doi.org/10.52368/2078-0109-2021-57-3-44-49.
10. Расход и эффективность использования комбикорма при включении в него ферментных препаратов и лецитина / Б.С. Калоев, В.В. Ногаева, В.А. Кусова, Л.Х. Албегова // Международный научно-исследовательский журнал. 2023. № 2 (128). https://doi.org/10.23670/IRJ.2023.128.56.
11. Рязанцева К.В., Нечитайло К.С., Сизова Е.А. Влияние соевого лецитина на минеральный статус цыплят-бройлеров // Микроэлементы в медицине. 2024. Т. 25. № 3. С. 3-4. https://doi.org/10.19112/2413-6174-2024-25-3-1.
12. Состояние неспецифического иммунитета у поросят под влиянием технологического стресса / А.Г. Шахов, Л.Ю. Сашнина, Ю.Ю. Владимирова, Н.В. Карманова // Ветеринарный фармакологический вестник. 2020. № 2 (11). С. 166-176. https://doi.org/10.17238/issn2541-8203.2020.2.166.
13. Трубкин А.И., Фролов Г.С., Лутфуллин М.Х. Влияние «Ильметина» на иммунологические показатели крови поросят-отъемышей // Ветеринарный врач. 2022. № 2. С. 56-62. https://doi.org/10.33632/1998-698X.2022_56_62.
14. Bot F, Cossuta D, O'Mahony JA. Inter-relationships between composition, physicochemical properties and functionality of lecithin ingredients // Trends in Food Science & Technology. 2021. Vol. 111 (1). P. 261-270. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.02.028.
15. Effect of enzyme preparations "Sanzaym", "Sanfayz 5000" and lecithin on the quality of broiler meat / BS Kaloev, MO Ibragimov, LH Albegova et al. // Jounal of livestock science. 2020. Vol. 11 (2). P. 143-148. https://doi.org/10.33259/JLivestSci.2020.143-148.
16. Glutamate alleviates intestinal injury, maintains mTOR and suppresses TLR4 and NOD signaling pathways in weanling pigs challenged with lipopolysaccharide / Q Qin, X Xu, X Wang, H Wu, H Zhu, Y Hou, B Dai, X Liu, Y Liu// Sci. Rep. 2018. Vol. 8 (1). Article number: 15124. https://doi.org/1038/s41598-018-33345-7.
17. Pluske JR, Turpin DL, Kim JC. Gastrointestinal tract (gut) health in the young pig // Anim. Nutr. 2018. Vol. 4 (2). P. 187-196. https://doi.org/10.1016/j. aninu.2017.12.004.
18. Prates JAM, Freire JPB, de Almeida AM, Martins C, Ribeiro DM, Os rio H, Pinho MAS, Lopes PA, Correia JMJ, Pinto RMA, Costa T, Corrent E, Chalvon-Demersay T. Influence of dietary supplementation with an amino acid mixture on inflammatory markers, immune status and serum proteome in LPS-challenged weaned piglets // Animals. 2021. Vol. 11. Article number: 1143. https://doi.org/10.3390/ani11041143.
References
1. Vlasov A, Grigoriev D, Kheruvimskikh E. The effect of the monobutyrin preparation on the growth and development of piglets. Kombikorma = Compound feeds. 2022;(12):46-47. (In Russ.). https://doi.org/10.25741/2413-287X-2022-12-3-191.
2. Volnova ER, Kozyreva AS, Lyashenko AE. Various methods for obtaining lecithin from plant and animal products. Molodoj uchenyj = Young scientist. 2021;359(17):28-32. (In Russ.).
3. Gorlov I, Mosolov A. Increasing intensity of piglet growth. Zhivotnovodstvo Rossii = Animal Husbandry of Russia. 2023;(12):27-29. (In Russ.). https://doi.org/10.25701/ZZR.2023.12.12.004.
4. Kaloev BS, Ibragimov MO, Shagaipov MM. The joint use of enzyme drugs and lecithin in the rearing of broiler chickens. Kormlenie sel'skokhozyajstvennykh zhivotnykh i kormoproizvodstvo = Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2021;190(5):41-46. (In Russ.). https://doi.org/10.33920/sel-05-2105-05.
5. Gagloev ACh, Antipov AE, Engovatov DV, Engovatov VF. Competitive formulation of enriching feed additive for piglets. Vestnik Michurinskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta =Bulletin of Michurinsk State Agrarian University. 2023;74(3):73-78. (In Russ.).
6. Kosov NA, Mechova OS. Biochemical parameters of blood of pigs in technological improvement of a full value nutrition. Uchenye zapiski uchrezhdeniya obrazovaniya Vitebskaya ordena Znak pocheta gosudarstvennaya akademiya veterinarnoj mediciny = Scientific notes of the educational institution Vitebsk Order of the Badge of Honor State Academy of Veterinary Medicine. 2021;57(1):128-132. (In Russ.). https://doi.org/10.52368/2078-0109-2021-57-1-128-132.
7. Lavrentyev A, Mikhailova L, Zhestyanova L. Specifics of growing prenursery pigs. Zhivotnovodstvo Rossii = Animal Husbandry of Russia. 2023;(S1):51-52. (In Russ.). https://doi.org/10.25701/ZZR.2022.09.09.005.
8. Gorlov IF, Khoroshevskaya LV, Slozhenkina AS, Mosolov AA, Miroshnik AS, Vodyannikov VI. New pork production technologies involving the inclusion of feed polysaccharide extract in the diet. Svinovodstvo = Pigbreeding. 2023;(3):55-60. (In Russ.). https://doi.org/10.37925/0039-713X-2023-3-55-60.
9. Shakhov AG, Sashnina LYu, Tarakanova KV, Karmanova KV, Vladimirova YuYu. Application of the drug "Prostimul" for correction of the immune status of piglets under technological stress. Uchenye zapiski uchrezhdeniya obrazovaniya Vitebskaya ordena Znak pocheta gosudarstvennaya akademiya veterinarnoj mediciny = Scientific notes of the educational institution Vitebsk Order of the Badge of Honor State Academy of Veterinary Medicine. 2021;57(3):44-49. (In Russ.). https://doi.org/10.52368/2078-0109-2021-57-3-44-49.
10. Kaloev BS, Nogaeva VV, Kusova VA, Albegova LK. Expenditure and efficiency of mixed fodder with inclusion of enzyme drugs and lecithin. Mezhdunarodnyj nauchno-issledovatel'skij zhurnal = International Research Journal. 2023;128(2):1-4. (In Russ.). https://doi.org/10.23670/IRJ.2023.128.56.
11. Ryazantseva KV, Nechitailo KS, Sizova EA. Influence of soy lecithin on the mineral status of broiler chickens. Mikroehlementy v medicine = Trace elements in medicine. 2024;25(3):3-4. (In Russ.). https://doi.org/10.19112/2413-6174-2024-25-3-1.
12. Shakhov AG, Sashnina LYu, Vladimirova YuYu, Karmanova NV. The state of non-specific immunity in piglets under the effect of a technological stress. Veterinarnyj farmakologicheskij vestnik = Bulletin of Veterinary Pharmacology. 2020;11(2):166-176. (In Russ.). https://doi.org/10.17238/issn2541-8203.2020.2.166.
13. Trubkin AI, Frolov GS, Lutfullin MK. The influence of "Ilmetin" on the immunological parameters of the blood of weaned piglets. Veterinarnyj vrach = Veterinarny Vrach. 2022;(2):56-62. (In Russ.). https://doi.org/10.33632/1998-698X.2022_56_62.
14. Bot F, Cossuta D, O'Mahony JA. Inter-relationships between composition, physicochemical properties and functionality of lecithin ingredients. Trends in Food Science & Technology. 2021;111(1):261-270. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.02.028.
15. Kaloev BS, Ibragimov MO, Albegova LH et al. Effect of enzyme preparations "Sanzaym", "Sanfayz 5000" and lecithin on the quality of broiler meat. Jounal of livestock science. 2020;11(2):143-148. https://doi.org/10.33259/JLivestSci.2020.143-148.
16. Qin Q, Xu X, Wang X, Wu H, ZhuH, Hou Y, Dai B, Liu X, Liu Y. Glutamate alleviates intestinal injury, maintains mTOR and suppresses TLR4 and NOD signaling pathways in weanling pigs challenged with lipopolysaccharide. Sci. Rep. 2018;8(1):15124. https://doi.org/1038/s41598-018-33345-7.
17. Pluske JR, Turpin DL, Kim JC. Gastrointestinal tract (gut) health in the young pig. Anim. Nutr. 2018;4(2):187-196. https://doi.org/10.1016/j. aninu.2017.12.004.
18. Prates JAM, Freire JPB, de Almeida AM, Martins C, Ribeiro DM, Os rio H, Pinho MAS, Lopes PA, Correia JMJ, Pinto RMA, Costa T, Corrent E, Chalvon-Demersay T. Influence of dietary supplementation with an amino acid mixture on inflammatory markers, immune status and serum proteome in LPS-challenged weaned piglets. Animals. 2021;(11):1143. https://doi.org/10.3390/ani11041143.
Ключевые слова:
кормовая добавка, Лецитомикс, поросята-отъемыши, поросята-сосуны, продуктивность
Key words:
feed additive, Lecitomiks, weaned piglets, suckling piglets, productivity
Для цитирования:
Абрамов С.В., Стародубова Ю.В. Эффективность применения новой лецитинсодержащей кормовой добавки при выращивании поросят // Аграрно-пищевые инновации. 2024. Т. 27, № 3. С. 9-23. https://doi.org/10.31208/2618-7353-2024-27-9-23.
For citation:
Abramov S.V., Starodubova Yu.V. Efficiency of using new lecithin-containing feed additive when growing piglets. Agrarno-pishchevye innovacii = Agrarian-and-food innovations. 2024;27(3):9-23. (In Russ.). https://doi.org/10.31208/2618-7353-2024-27-9-23. |